stonsi26 Napisano 25 Kwietnia 2020 Napisano 25 Kwietnia 2020 Cześć, chcę kupić rower żonie, uparła się że musi być górski na szerokich oponach. zastanawiam się nad Kross Lea 6.0. Dodam że ja jeżdżę na Merida crossway 100, i trasy jakie będziemy pokonywać to jak na nią będą duże bo uważam że nie ma co wsiadać na rower jak się nie zrobi co najmniej 30 km. przedział cenowy +/- 2000 zł. Jakieś propozycje ?
some1 Napisano 25 Kwietnia 2020 Napisano 25 Kwietnia 2020 A żona jest świadoma, że na takim rowerze będzie jej się ciężej jechać niż Tobie na crossie, pomijając nawet w ogóle różnice w kondycji? Żeby nie okazało się, że wspólne wycieczki rowerowe szybko się skończą.
stonsi26 Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Napisano 25 Kwietnia 2020 Staram się ją uświadomić, ale nie przegadasz. Dla niej rower ma być ładny ,kolorowy. Chyba po prostu będę musiał postawić ją przed faktem dokonanym. Ale teraz to już kompletnie nie mam pomysłu jaki sprzęt.
MikeSkywalker Napisano 25 Kwietnia 2020 Napisano 25 Kwietnia 2020 22 minuty temu, stonsi26 napisał: Dla niej rower ma być ładny ,kolorowy. Sprawa prosta - niech wybierze sobie ten który się jej podoba Byle był to 29er. Potem zmienisz opony na szerokie, ale relatywnie szybkie (Kenda SBE, Piedmont, Conti Race King, Double Fighter czy inne) i "będzie pani zadowolona".
WaGiant Napisano 25 Kwietnia 2020 Napisano 25 Kwietnia 2020 Kolega ma dość kosztowny pomysł , a biorąc pod uwagę budżet .... Stawianie przed faktem dokonanym też nie wydaje się dobrym pomysłem . Rowery crossowe też mogą być ładne . Może pokazać żonie kilka , może niech się przejedzie i na crossie i MTB . Przydała by się wizyta w dobrym sklepie rowerowym gdzie można przejechać się na kilku rowerach .
stonsi26 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Napisano 26 Kwietnia 2020 A co jest bardziej istotne żeby się jej łatwiej jeździło ? czy ilość biegów czy rozmiar koła ? zdaję sobie sprawę że 2000 tys. to dość ograniczony budżet i chciałbym w tej cenie znaleźć coś jak najlepiej dosztukowanego.
WaGiant Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Dużo czynników wpływa na ,,łatwość jeżdżenia " ale w tym przypadku trzeba skupić się na oponach . Samo większe koło nie sprawi że rower pojedzie lżej ale w rowerach crossowych montuje się zazwyczaj mniej terenowe czyli bardziej asfaltowe opony . W MTB możesz mieć terenowe kloce które w łatwym terenie i na asfalcie nie są potrzebne , a dają dużo większe opory toczenia . Oczywiście można w MTB założyć dobre opony , z małym bieżnikiem ale to pociąga dodatkowe koszty . Ilość biegów , jeśli nie będziecie jeździć w górach , nie ma znaczenia . 3x8 w zupełności wystarczy . Tzn wystarczy mniej ale taki jest standard w rowerach z tej półki cenowej . MTB może też ( ale nie musi ) mieć bardziej pochylona pozycję , cross może mieć bardziej rekreacyjną ale to zależy od konkretnego modelu i upodobań osobistych . Czyli rower należy przymierzyć .
stonsi26 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Napisano 26 Kwietnia 2020 Wielkie Dzięki, raczej pójdziemy w takim razie w crossowe rozwiązania. W tym tygodniu w sklepie coś jej dopasujemy, mam nadzieję że będzie ktoś kompetentny i dobrze doradzi. Majówka się zbliża, trasa Kraków-Zakopane. mam nadzieję że nie będzie problemu z pogodą i z koroną.
WaGiant Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Kraków - Zakopane . Nie wiem którędy chcesz jechać . Ja znam tą trasę tylko z autobusowych przejazdów , no podjazdy tam są srogie , a droga ruchliwa . W takim razie napęd 3x8 to minimum . I to lepszy byłby napęd z MTB .... Korba 22( 24 ) - 32 - 44 , czy jakoś tak , kaseta 11-34 . To by się przydało na długich i stromych podjazdach . W crossach jest przeważnie korba 28 - 38 - 48 , czasem 26 - 38 -48 i to jest lepsze rozwiązanie . W sumie może przesadzam , nie jechałem tamtędy na rowerze więc moje odczucia mogą być błędne .
stonsi26 Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Wydaje się być fajną trasą, trasa która jest dostępna na aplikacji traseo https://www.traseo.pl/trasa/velo-dunajec-wyjazd-z-krakowa?fbclid=IwAR3KDpKIJFS6FYEjxnjcMgBZDEKyK6I82KDwzzGaqqOvxb01tncpiSZxRMY . Ale niestety pogoda nie dopisze i tą trasę musimy przełożyć na inny raz. Poza tym to muszę poczytać trochę o tych korbach, kasetach bo nie mam o tym zielonego pojęcia i nie do końca jestem pewny czy mój rower mi odpowiada, ale na razie to jeszcze żonie trzeba zrealizować zakup.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.