Skocz do zawartości

[komputer] Garmin Edge 530 - czy na pewno?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
15 minut temu, Charvel napisał:

Nie masz przypadkiem telefonu z obsługą ANT+ ?

Speed Sensor 2 (jak i Cadence Sensor 2 oraz HRM-Dual) działają po ANT+ oraz BT.

15 minut temu, Charvel napisał:

BTW: jak 530 z 5.50 ? Na forum jest kilka wątków o restartach edge na tej wersji - póki co wciąż siedzę na 5.20 :)

U mnie jest super, aktualizuj śmiało. Gdzieś widziałem nawet, że na baterii lepiej trzyma. Jedyny błąd to niewyświetlające się nazwy Wifi w urządzeniu no ale kto tam patrzy jak już ma dodane swoje sieci... :D

Napisano
21 minut temu, Charvel napisał:

Nie masz przypadkiem telefonu z obsługą ANT+ ? 

BTW: jak 530 z 5.50 ? Na forum jest kilka wątków o restartach edge na tej wersji - póki co wciąż siedzę na 5.20 :)

Mam telefon z ANT+ ale czujnik nie jest z nim sparowany. Fajnie to wygląda bo widać stan baterii. Ja nie mam żadnych problemów z softem 5.50.

Napisano

O to u mnie też się to wyświetla, acz szkoda, że już informacji z czujnika kadencji brak oraz z HRM-Dual też brak.. :(.

Btw. u mnie wyświetla się wersja 2.3, może możesz zaktualizować swój speed sensor? :D

( @FigoiFago zaktualizować możesz przez telefon i Garmin Connect lub przez Edge-a w ustawieniach->Sensory )

Napisano

Może Speed Sensor po prostu z uwagi na swój parametr musi być nieco bardziej rozbudowany - wszak bez ustawienia wymiarów koła będzie podawał wyniki plus-minus :P.

Tzn. automatyczna detekcja podobno nie działa źle, ale dla dokładności... lepiej wprowadzić ręcznie :D

Napisano

No u mnie autodetekcja wykryła o kilka cm za mało. Polecam zmierzyć po prostu :D

Napisano

Weź pod uwagę, że opona się ugina : )

Mi tam w sumie rybka, średnie z Edge'a i Stravy zgadzają się +- 0,1 km/h, ten pomiar to taki orientacyjny żebym wiedział jak bardzo się lenię. 

Napisano

Ugina się, ale nie o 40 mm. Mam pytanie do znawców. Jadę sobie segment Stravy, na liczniku mam info, że pobiłem poprzedni czas o 4 sekundy, co akurat w przypadku tego segmentu da mi 3 miejsce. Po zsynchronizowaniu jazdy na Stravie czas gorszy o 4 sekundy od tego jaki wyświetlał licznik. Co może być przyczyną?

Napisano
20 godzin temu, Charvel napisał:

No ba, idealnie tam pasuje Varia UT800 ;-)

Patrzę na tą latarkę, podobno nawet fajna, DCRainmaiker chwali ale jakoś jej uchwyt mi nie pasuje do mojego uchwytu mtb do Edge 530 :/ Kończy się "uszami" i pewnie potrzebuje innego gniazda. On jest w komplecie czy to trzeba oddzielnie kupować ?

• Mod Team
Napisano

Proszę, uchwyt do Garmina z możliwością zamontowania kamery/latarki i czego tam jeszcze chcesz.

image.png.2a6ed3cdce3e6013e924c36235cdfad7.png

Ja mam Convoy S2 w ten sposób podpiętą. Jeśli chcecie mogę cyknąć fotkę jak wrócę do domu. Całość (uchwyt+lampka) zamknęła się w kwocie 100 zł!

Napisano

Dzisiaj pierwsza jazda z Garmin 830. Ogólnie jestem zadowolony. Jest dużo wygodniej niż jazda z navi w telefonie.

Przez 2 godz. 15 min ubyło 13% baterii. Samo urządzenie, żadnych czujników. Jedyne co mi się nie podoba to mocne zaniżanie prędkości w niewielkim lesie. Aplikacja w telefonie pokazywała ok 25/h natomiast Garmin ok 16/h. To normalne? Ustawione GPS+Glonass.

Napisano

Nie zauważyłem u siebie zaniżania prędkości. Może to telefon zawyża. Porównaj ślad zapisany przez aplikację z telefonu i przez garmina. Powinny się znacznie różnić, bo według garmina w tym samym czasie pokonałeś krótszy dystans. Dystans całkowity też powinien się różnić. 

Napisano

Używam Edge 530 w dwóch rowerach. Na crossie gdzie mam czujnik prędkości jest ok, ale na szosie, gdzie nie mam czujnika jak tylko droga jest zasłonięta przez drzewa to prędkość spada. 

Napisano

Telefon raczej pokazuje dobrze. Z resztą nie ma możliwości, że jechałem przez las (droga była asfaltowa) 16/h. Czułem, że jest zdecydowanie szybciej. Tel pokazał ok 25/h i to raczej była poprawna prędkość. Jedna aplikacja pokazała mi dystans dłuższy od Garmina ok 1,5 km, natomiast druga o 1 km. Cała trasa to jakieś 40km. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...