Skocz do zawartości

[Zakup roweru] Szukam roweru - prośba o propozycje.

Ushi84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Jestem kompletnie zielony w temacie sprzętu, bo mój rower ma już 17 lat i służył do jazdy w nieco cięższych warunkach niż XC i w czasach kiedy był składany, były nieco inne trendy i technologie xD. Z uwagi na swój wiek i stan moich stawów, z bólem serducha postanowiłem że czas się nieco uspokoić. Szukam roweru do maks 5000PLN, którym będę mógł od czasu do czasu pośmigać w jakichś lokalnych zawodach XC czy tam maratonach. Mam 171cm wzrostu i wagę w okolicach 70kg. Zastanawiałem się na Meridą Big Nine ale nie wiem czy to dobry wybór i może ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

Napisano

Dostaniesz w każdym rozmiarze, od wszystkich producentów, z każdym kołem 27,5/29, z powietrznym amortyzatorem, z napędem 1x/2x 11s, wybór jest tak duży, internet taki ogromny że szkoda szczępić pysia.

Pozdrower

Napisano

Ostatnio było kilka wątków gdzie są dyskutowane takie rowery, poczytaj i pewnie znajdziesz coś dla siebie, jak nie w tym dziale to tu: https://www.forumrowerowe.org/forum/115-29er/

Poza tym sezon promocji więc trafiają się różne przeceny. Merida nie jest zła, ale Big Nine ma trochę niedzisiejsze standardy, a Big Nine.Lite ma dość kiepski osprzęt w tej cenie. 

Napisano
3 godziny temu, Ushi84 napisał:

Z uwagi na swój wiek i stan moich stawów

Czyli c s komfortowego, z pozycją bardziej wyprostowaną?

Ale lekkiego żeby mieć siłę pchać do przodu?

i komfortowo zawieszonego?

Napisano
1 godzinę temu, some1 napisał:

Merida nie jest zła, ale Big Nine ma trochę niedzisiejsze standardy,

Czego temu rowerowi brakuje jeśli chodzi o dzisiejsze standardy? https://www.rowerymerida.pl/produkt1651/bignine-limited-rower-merida.html

Albo temu? https://www.rowerymerida.pl/produkt1650/bignine-nx-edition-rower-merida.html

Za chwile się zaczną przeceny bo jest koniec sezonu, Limited znalazlem za 4400, NX 5850.

Napisano
Godzinę temu, michalr75 napisał:

Nic, oba są na nowej ramie big nine.lite, więc tak jak pisałem, kwestia znalezienia dobrej ceny, bo stawki katalogowe u Meridy są dość wysokie. Za 6500 PLN bez rabatu, to już można pokusić się o coś z karbonową ramą albo lepszym napędem niż NX. 

Napisano

400g różnicy na korzyść Rockridera, plus można by dywagować nad wyższością SRAM'a nad Shimano bądź odwrotnie, wizualnie tez niczego mu nie brakuje, kwestia gustu i podejścia do konkretnej firmy. Te Rockridery są ok jakby brać pod uwagę tylko suchy opis.

Co do Meridy to niekoniecznie rama karbonowa w innym rowerze w tych samych pieniądzach co NX będzie lżejsza czy trwalsza niż to meridowe alu lite, a do katowania alu może okazać się jednak trwalsze i nie bedzie tak trzeszczeć ;) Natomiast w kwocie do 5k tego Limiteda brałbym mocno pod uwagę.

• Mod Team
Napisano

Dochodzi jeszcze różnica w amortyzacji - Reba vs. Markhor na 30 mm goleniach.
Wyjściowo różnica masy może być minimalna, bo wychodzi na to, że Rockrider ją zaniża - sugeruję się niemal identycznym modelem 2018 na rowerowawaga.pl  , gdzie M waży 12.06 kg ( prawdopodobnie Merida podaje masę M -ki , a jest ona porównywalna rozmiarowo - ma tylko dłuższą podsiodłówkę ).

Napisano

W tych pieniądzach sprzętowo nie znajdziesz nic lepszego od RR xc 500. Dożywotnia gwarancja na ramę też dobrze świadczy. O geometrii się zbytnio  nie wypowiem. Podczas testowania rowerów najwygodniejsza wydała mi się merida ale podczas drugiej przymiarki xc 500, z mostkiem w negatywie, też nie budził zastrzeżeń 

Napisano

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Ta Big Nine Elite i Rockrider są ciekawe. I wiem że to zabrzmi bardzo źle, bo to najmniej istotne, ale odrzuca mnie dość mocno wygląd tego XC 500. Ale nadal rozkminiam. A powiedzcie mi jeszcze co sądzicie Scott Scale 960 i Rockrider XC100? I biorę jeszcze pod uwagę dozbierania kasy bo bardzo mi się spodobała Merida Big Nine 500 NX edition. Warto?

Napisano

Nie przejmuj się, wygląd XC500 akurat często jest wymieniany jako wada. :)

Scale 960 to nic specjalnego, 950 jest wart uwagi ale wymaga sporej dopłaty. XC100 jest ok, rama ta sama co w XC500 tylko osprzęt gorszy. Jeśli chodzi o Meridę Big Nine NX, to pytanie ile tej dopłaty, bo na pewno nie warto za katalogowe 6,5 tys. Za tyle jest karbonowy Scale 940, ew. aluminiowy 950 z lepszym osprzętem, a za 7 tysięcy Decathlonowy XC900, który znowu zostawia konkurencję w tyle.

• Mod Team
Napisano

Nie przejmuj się - mi się też XC 500 nie podoba, bo nie lubię czerwonego ;)
XC 100 jest za to w "moich" barwach :icon_cool:
Widzę, że Tobie też chyba bardziej podchodzi.
Scale 960 nie jest raczej wart uwagi - ma co prawda boost'a , ale tego "kombinowanego", czyli bez sztywnej osi...
Poza tym amor dwie półki niżej niż w XC 500.
Merida ma również słabszy amor, oraz gorsze warunki gwarancji.

• Mod Team
Napisano
Teraz, KrissDeValnor napisał:

Nie przejmuj się - mi się też XC 500 nie podoba, bo nie lubię czerwonego ;)

XC 500 nie jest czerwony ;) a wiem co mówię, bo mam i jak dla mnie to prędzej pomarańczowy.

4 minuty temu, Ushi84 napisał:

Dzięki wielkie za podpowiedzi. Ta Big Nine Elite i Rockrider są ciekawe. I wiem że to zabrzmi bardzo źle, bo to najmniej istotne, ale odrzuca mnie dość mocno wygląd tego XC 500. Ale nadal rozkminiam. A powiedzcie mi jeszcze co sądzicie Scott Scale 960 i Rockrider XC100? I biorę jeszcze pod uwagę dozbierania kasy bo bardzo mi się spodobała Merida Big Nine 500 NX edition. Warto?

Zerknij na Accenta Peak TA, za 4699 jest na NX i z Reconem. Może akurat spasuje taki sprzęt.

• Mod Team
Napisano

Widziałem go ze dwa razy, ale pod lupę nie brałem, choć faktycznie jest dużo jaśniejszy niż na zdjęciach, to jednak do pomarańczu mu daleko - w sumie nie ma się co spierać o to, kto jest większym daltonistą ( najlepiej zapytajmy jakiejś babeczki ) :icon_wink:

Napisano

Trochę ponad budżet ale ciekawy , karbon z Rs Reba , sztywne osie obu kół ,mocne hamulce  , napęd trochę nie dzisiejszy i kołami lekko odstaje ale mimo to to dobra cena za nowy , jeżeli sprzedawca daje gwarancję 

https://www.olx.pl/oferta/nowy-40-mtb-felt-nine-3-29-carbon-rock-shox-reba-2x10-xt-CID767-IDAd4o0.html

Tu ten sam na allegro 

https://allegro.pl/oferta/felt-nine-3-29-carbon-rock-shox-reba-2x10-xt-8509001156

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...