Skocz do zawartości

[Do 11 tys.] Rower typu full do jazdy po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
rabat 10% trance na tych 2 stronach, ktos zweryifkuje?

http://rowerowy.pl/sklep/rowery/rowery_giant/giant-2019/prd,giant-trance-29-2-l-niecza-19,rid,55351.html

Czy ta strona jest legitna?
Bo idąc do sklepu chce sie targowac a widze ze moge wyciagnac nawet 10% rabatu zamawiajac przez neta, widzialem tez ze ktos kupil ten rower za 9 tys, wiec tym bardziej fajnie jakby dalo rade go dostac za te 10 tys po tym 10% rabacie
Napisano

@szczecinmtb jak się nakręcasz takimi filmikami i piszesz to co piszesz to jasny znak że doradzanie Ci może spowodować, że będziemy Cię mieli na sumieniu. 

Ci goście by zjechali i na kolarce...nie koniecznie mniej widowiskowo.   I to Ciebie od nich odróżnia.  Nie kupują rowerów do misata i do szalenia po krawężnikach...
I nie fascynują się jazdą do pracy 15 czy nawet 20min.  Po prostu inna perspektywa. 

Weź sobie obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=gvL1agpqwvE i się zastanów.

Co chwile żalisz sie, że nie chce ktoś niby pomagać...

Masz jakąś wadę kręg. i nie powiesz co. I już w tym momencie każda pomoc jest ryzykowna.  Ale do lekarza nie chcesz, żeby Cię wysłać.
Co do wielu innych rad masz to samo zdanie.
Ty nie chcesz pomocy tylko utwierdzenia Cię, że kupujesz wymarzony rower. A skąd my to mamy wiedzieć? Nawet nie napisałeś jak gdzie i ile jeździsz. Wybacz do pracy 15min to na hulajnocdze możesz jechać i nawet zeskakiwać z krawężników będziesz mógł. Nawet widowiskowo!!!! 

Sorry, ale przypominasz mi koleżankę mojej córki. Ona tez marzy o fullu.  Tyle że tez chce zjeżdżać...  Popełnia błędy, ale nic to... Nie ma wiedzy, ale nic to... Ma być full.  Jak by nie rozbieżność budżetu i lokalizacji byłbym pewien, że to ona :D
Te wszystkie rowery są tak podobne, że nie powinieneś poczuć znaczącej różnicy między nimi. co kupisz będzie dobre jak Ci spasuje. Jak nie to nie będzie. Nikt tu nie odpowie Ci jak będziesz się czuł i jaką będziesz miał pozycję. co do kręgosłupa to juz zupełnie nie ma  szans, bo nawet się nie pochwaliłeś co masz zepsute. Wiec nawet jak by jechał z nami lekarz albo ktoś, kto przepracował na sobie temat to nie ma szans na doradzenie czegoś.
Ty chcesz miec fula do dojazdów do pracy i do fun  w czasie tego dojazdu :D Więc idź i kup fula... 
Geometria? Przecież i tak ją chcesz zmienić na dzień dobry. Ciągle piszesz, że wymienisz...  Koledzy Ci radzą książkowo, ale to wszystko jest palcem po wodzie, bo same Twoje wymiary zmieniają wszystko.

A i jeszcze jedna wredność i złośliwość z mojej strony. Jak już kupujesz drogą zabawkę to sprawdź czy będzie Cię na nią potem stać.  Bo przeczuwam, że część tego osprzętu może być droga albo bardzo droga w serwisowaniu.  Fajnie, że masz kasę na koncie Fajnie, że masz fajną pracę.... Ale to, co piszesz (czy to prawda czy nie) nie napawa optymizmem. A to nasza polska choroba. Drogie auto drogi rower drogi komputer.... A potem płacz, że drogie naprawy i sama eksploatacja. Więc przed zakupem znajdź serwis, który się podejmie i zapytaj o ceny, żeby potem nie było płaczu jak się inne koszty pojawią a ponad połowa konta na zabawkę pujdzie.

Jeśli jednak w mej wredności wyczujesz radę, a nie jedynie złośliwość to wróć do linku i zerknij co ten gość robi i jak. A potem się jeszcze raz zastanów czego chcesz i do czego. 

Dopasować roweru Ci nikt tu nie pomoże, bo nie mamy Twoich wymiarów.   A poza tym każdy rower ma swoją specyfikę poza geometrią z kartki i bez przymiarki niewiele to da. Weź też  pod uwagę ze mało ludzi tu siedziało na tych rowerach. A na pewno nie na wszystkich. Więc porównują suche liczby.  Musisz mierzyć.
Choćby nieszczęsny rowerem z deca... Są tacy co sobie chwalą włącznie z geometrią...   Siądź na kilka rowerów bierz który Ci pauje. Kowadła w tym przedziale cenowym nie kupisz. (raczej :D:D:D )

Napisano

@KrisK - nie wiem czemu mielibyście mieć mnie na sumieniu, nikomu tu za złe nie będę miał. Chce tylko szczerego potwierdzenia na bazie doswiadczenia.

Obejrzalem ten filmik i nie widze nic tam imponującego, tez bym mogl tak zjechac na moim XC jednak tak jak pisalem chce fulla by mie tylne zawieszenie. ten gosciu stal ciagle na nogach wiec jego zawieszeniem byly nogi, w takim przypadku nie byloby sensu bym swojego XC zmienial bo przeciez moge stac na pedalach a nic nie wyszło nie dotykalaby nigdy siodelka.. ale nie chce tak, chce czasem usiasc na siodelku by czasem jak nie zdaze wstac i uderze tylnim kolem o cos to tylni amor mnie zamortyzuje.. - ot to.

Mam wadę kręgosłupa tak, chyba w sumie jak większość, konkretnie u mnie jest skrzywienie w odcinku lędźwiowym jakies 15 stopni i troche w piersiowym 10 stopni, przez co każde uderzenie w siedzenie na moim XC sprawia mi lekki ból - tak ze mozna sobie wyobrazic ze z wady 15 stopni robi sie na chwile 17 stopni (oczywiscie tak nie jest ale mozna powiedziec ze tak sie dzieje w metaforze) dlatego tez chce fulla ( i dlatego tez wczesniej szukalem amortyzowanej sztycy) by ten ból był zminimalizowany...Ale zyje, praca siedzaca ale zyje, nie lubie chodzic na nogach ale na rowerze wrecz uwielbiam.

Jak jezdze? Agresywnie, ryzykownie, łamie prawo, wymijam miedzy ludzmi, lubie jak sie boja... ale czy jest sie czym chwalic? no nie sadze..
Ile km jezdze? dziennie tyle co nic, tylko te 5km do pracy i z powrotem, a czemu tak? bo brzydze sie juz aktualnym rowerem i nei ciagnie mnie do wyjscia na niego jak kiedys gdy mieszkalem w poblizu lasów i byla motywacja. Ostatnio bylem na wyprawie 12km moim XC i bylo zacnie (+ z powrotem czyli lacznie 25km) Teraz w glowie mam ciagle fulla i tylko on moze mi odnowic energie do jazdy. 

Co do serwisu tego gianta to podpytam jak to wyglada. Tak polska choroba mnie na pewno dotyczy, musze miec wszystko najlepsze, tu akurat zgadles jezeli dobrze to odczytalem, za sam mój sprzęt do PC wydałem ponad 7 tys i by nie bylo ze trolluje oto dowód:
https://imgur.com/gallery/1fVmFKH

To co liczylem z Waszej strony to konkretne argumenty, np czemu ten soil 2.0 - nikt nie napisal co on ma takiego w sobie, sam musialem sobie dopowiadac ale jak widac blednie, ostatecznie wiec jak to prawie zawsze sam musze podjac decyzje jaki rower kupie na bazie kolorów, bo na specyfikacji sie nie znam, ktos tam napisal ze bierz najlzejsego i tyle? to ma byc pomoc.. no troche szkdoa gadac... 

to co chce to tylko kupic dobry rower, uniwersalny na poczatku a potem taki ktory spelni swoje zastosowanie np na wyprawy po lesie, a jak bede chcial sie wybrac na dluzsze trasy to i tak sie nim wybiore ze swiadomoscia ze moe byc ciezko.. no ale dam rade, 

Napisano

Nie zgadzam się. Unikasz odpowiedzi, specjalnie pisałem na wszystko co napisales by nie bylo ze troluje a teraz dowalasz takim tekstem ze EOT.
Pewnie jesteś zielony jak Twoje profilowe i nie wiesz jak fachowo doradzić :)

Napisano
Godzinę temu, szczecinmtb napisał:

ten gosciu stal ciagle na nogach wiec jego zawieszeniem byly nogi,

A jednak coś tam poza gumką masz....  A wiesz po co jest regulowana sztyca? To się domyśl.
W każdym razie ktoś cię okłamał, że siodełko służy w rowerze do siedzenia.

Całego wywodu o skrzywieniu nie chce mi sie nawet komentować. 

Jak jezdze? Agresywnie, ryzykownie, łamie prawo, wymijam miedzy ludzmi, lubie jak sie boja...

Nie o to pytałem, choć podejrzewałem, że to napiszesz. Ba na to liczyłem po cichu.  Lecz się na nóżki bo jak sam twierdzisz na kręgosłóp się nie da a na główkę już chyba za późno. 

tu akurat zgadles jezeli dobrze to odczytalem, za sam mój sprzęt do PC wydałem ponad 7 tys i by nie bylo ze trolluje oto dowód:

Ile km jezdze? dziennie tyle co nic, tylko te 5km do pracy i z powrotem, a czemu tak?

Kup hulajnogę są z pełnym zawieszeniem też są fane.

Co do serwisu tego gianta to podpytam jak to wyglada. Tak polska choroba mnie na pewno dotyczy, musze miec wszystko najlepsze, tu akurat zgadles jezeli dobrze to odczytalem, za sam mój sprzęt do PC wydałem ponad 7 tys i by nie bylo ze trolluje oto dowód:

Muszę cię zmartwić.  znowu cię ktoś oszukał....  sama VGA powinna Ci wyjść pod 6k...   A i tak do sufitu by było daleko.
Ale znów udowodniłeś, że rower ci potrzebny do lansu, a nie do jazdy.   No i pozycja musi być wyprostowana, żeby patrzeć na leszczy co maja tańsze. ;)

A dlaczego @Pablo59 napisał EOT? Nie wiesz? NAPRAWDĘ????
I tobie przeszkadzają napisy, bo się gim bazą kojarzą... :D 

Ty jakieś specjalne lekcje brałeś czy tak miałeś od urodzenia?

Napisano

^ nie wiem co ta wypowiedx ma wspólnego z tematem.

Idę po niedzieli na przymiarkę giant trance 2 2019
Koledzy z innego forum juz mi fachowo doradzili ze ten rower jest spoko :)
Tylko Wy sie czepiacie pierdół zamiast nawiązywac do tematu osprzętu podanych przeze mnie rowerów i np porównan do pozostalych.

Jak kupie ten rower to wkleje foto i Wam udowodnie ze go kupilem, bo moze wy faktycznie myslicie ze troluje.

PS. Tak, nie wiem czemu napisal EOT< skoro temat nie zakonczony.
PS2. Tak przeszkadzaja mi napisy, taki gust ;) -> Na swoim samochodzie tez masz wielki napis na srodku maski  typu "PASSAT"? Ja akurat nie lubie byc chodzącą reklamą.

Napisano
15 godzin temu, szczecinmtb napisał:

wymijam miedzy ludzmi, lubie jak sie boja... ale czy jest sie czym chwalic? no nie sadze.

Rowerowy patol

13 godzin temu, szczecinmtb napisał:

PS. Tak, nie wiem czemu napisal EOT< skoro temat nie zakonczony.

Bo z rowero-patolami sie nie dyskutuje, tylko na miescie upomina jesli robia to co pisza że robia. Najlepiej to wypadaloby dac w gebe takiem patolowi.

Dziwie sie ze jeszcze tu ktos odpisuje. Patoli trzeba izolowac.

Edyta: a to KrisK punktowal i konczyl.. ok ;-)

Napisano

Miasto, full, 5km do pracy, jeżdżę "agresywnie", łamię prawo, straszę ludzi...

Ta żenada powinna się zakończyć najdalej na poście Galvatrona (bodajże szósta odpowiedź w temacie i przy okazji sensowna porada) a nie być kontynuowana na 4 strony "doradzania" i bełkotu o niuansach, bo jak zwykle niektórzy lubią sobie popisać zamiast wypunktować jegomościa jak należy.

Napisano

Miałem być szczery to napisałem prawdę, myślałem że to będzie pomocne do określenia jaki rower potrzebuje.
Doczytalem o stacku i reachu tego Trance 2, okazuje sie ze ma to on prawie identyczne jak mój giant, mam długie nogi ,przekrok 91cm, wiec siodelko prawie zawsze bedzie powyzej kierownicy... a szkoda...
Raczej nie ma roweru dla mnie.. jest YT Jeffsy 29 AL base ktory ma mniejszy reach i wiekszy stack ale na niego musze czekac miesiac, taka informacja widnieje na stronie..

lipa... nie ma roweru dla mnie

Napisano

Kiedyś tak

tak czy siak dzieki wszystkim za pomoc, choć byliście troche irytujący, lepiej bym potrafil komus pomóc gdybym mial doświadczenie, tylko sie nasmiewacie i zartujecie zamiast zrozumiec nawet taką osobe jak ja, i tak moze jestem chory, wiec tym bardziej powinniscie to uszanowac.
Rower juz kupie sam. Nara.

Napisano
Teraz, wkg napisał:

A ja to widzę tak: Wszyscy się dobrze bawili a autor wątku najlepiej :D

jak mam Ci udowodnić że nie trolowałem? bo ten tekst najbardziej mnie irytuje

Napisano
23 minuty temu, szczecinmtb napisał:

i tak moze jestem chory,

Takie problemy się leczy a nie odreagowuje na chodnikach...  Są w Polsce specjaliści. Może nie są jacyś świetni, ale potrafią pomóc.

45 minut temu, szczecinmtb napisał:

myślałem że to będzie pomocne do określenia jaki rower potrzebuje.

Ależ było!!!!  Od samego początku byłem pewien że szukasz roweru do lansu.  Więc każdy będzie dobry jak będzie miał dużą metkę z ceną.

Tobie nikt nie jest w stanie pomóc, jeśli nie powie Ci tego, co chcesz usłyszeć.
Koledzy Ci pisali kilka razy, że amor nie rozwiązuje twojego problemu (z kręgosłupem ) Ja wrzuciłem film który Ci powinen unaocznic co jest w górach amorkiem i zresztą nie tylko w górach.  Ale nie ty nie załapałeś, bo nie mieści się to w Twoim świecie.

A my się nie naśmiewaliśmy tylko próbowaliśmy delikatnie dotrzeć do Cienie. Pod koniec dostałeś 100% dobrą diagnozę swojego stanu. 
Co z tym zrobisz? Pewnie nic, bo gumka nie przyjmie więcej niż przyjęła. Ale spoko uszy nie odpadną.

Napisano

nic nie wiesz, amor zminimalizuje problem bo bedzie amortyzowal tylnie uderzenie siodła ktore czuje na HT a na fullu tego nie ma.
Ale ile razy mam to tlumaczyc, pytalem x razy o opinie trance lub top fuela, nic nie napisaliscie, mieliscie odpowiadac na moje pytania a nie pisac sobie od rzeczy na inne tematy, nabijajac posty

na filmiku typ jedzie na kołach, gdyby usiadl i pojezdzil po kamieniach to poczulby to co ja...
przejedz sie na fullu po nierownosciach i zrób to samo potem na HT

nie rozumiesz ze chce fula by 4 litery byly wygodne?

No chyba ze Ty jezdzisz na HT ciagle na pedalach, to moze wyjmij sobie siedzenie bo po co Ci one, przeciez wiadomo ze czasem czlowiek zmeczony i chce usiasc i tutaj full ma przewage vs HT

PS. Tak, full nie rozwiąże problemów z kręgosłupem, a czy ja gdzies o tym napisalem?
ZMINIMALIZUJĘ JE.

Napisano
2 minuty temu, szczecinmtb napisał:

przejedz sie na fullu po nierownosciach i zrób to samo potem na HT

Stary źle trafiłeś z takimi odzywkami. :D  Grube latka jeździłem na całkiem sztywnym rowerze. I sporo górek na takowym zjeździłem. I nie mam wcale całkiem zdrowego kręgosłupa, a i inne przypadłości mam. Ostatnie lata jeździłem na czymś z ucinaczem....  A teraz mam gravela i fulla. :D I wiesz co.... Na obu ten sam mało wymagający, ale kamienisty zjazd jestem w stanie zjechać... I nie dostać w kręgosłup. 
Wiesz, jaka jest różnica między HT a fullem?  Taka, że na fullu zjedziesz to samo szybciej o wiele mniejszym nakładem pracy na utrzymanie roweru w linii, po której chcesz zjechać.  Jak sobie siądziesz na nim w czasie takiego zjazdu dostaniesz mocno w tyłek może nawet mocniej niż na HT bo na HT takie zapomnienie się skończy zanim zacznie się robić nieprzyjemnie.   Owszem mały krawężnik może i wybierze. Ale większy nie i koniec. To znaczy wybierze ale jak będziesz miał tyłek na siodełku to kręgosłup masz olbrzymie szanse przetrącić.  Jak już go ustawisz tak, żeby liście wybierał to zaczniesz płakać z innego powodu :D a duży krawężnik i tak odda za lekceważenie. 

ZROZUM że ten amor nie ma na celu chronić twojego tyłka.  A pomiędzy staniem na pedałach a zwaleniem swojego ciężkiego tyłka na siodełko jest jeszcze trochę przestrzeni na inne "stany" 

Dam Ci kolejny filmik.... https://www.youtube.com/watch?v=TDXyjh3SI7w Przyjrzyj się ile gość czasu spędził na siodełku. Tak jak już Ci napisałem. Ktoś cie okłamał mówiąc, że ono służy do siedzenia   ;)

Pomijam, że chcesz z niego zrobić rower miejski. :D A pozycja na takich rowerach nie jest do końca przypadkowo tak ustalana jak jest. 

Napisano

Miał być koniec - ale się oprzeć nie mogę :)  - skoro, jak twierdzisz, nie ma dla ciebie roweru, -to finalnie będzie full   Okocim , Lech czy Tyskie  ? ?

Napisano

10 godzin temu, szczecinmtb napisał:

nie rozumiesz ze chce fula by 4 litery byly wygodne?

No właśnie, nie rozumieją bo brakuje im empatii. Musisz się zainteresować tematem (google): "full suspension city bike". Są to rowery o specjalnej geometrii pozwalającej nie tylko na komfortowe przemierzanie miejskiej dżungli, ale też dokonywanie różnorakich kaskaderskich popisów. Na przykład ten:

image.png.c2a63bdd366e7af398231cc3c84ca703.png

Wręcz wymarzony rower dla ciebie! Wysoka kierownica wymuszająca wręcz pozycję odpowiednią dla chorego kręgosłupa, dwupółkowy amortyzator przedni, tylni z wymienną sprężyną,  specjalna rama (zauważ bardzo pomysłowe mocowanie na bidon), wygodne siodełko i ciekawe malowanie. Po wstawieniu tylnego amortyzatora ze współczynnikiem sprężystości dobranym do ciebie, będziesz mógł się cieszyć liniową charakterystyką zawieszenia (bardzo przyjemne!) oraz bezpiecznie przelatywać nad krawężnikami i innymi przeszkodami typowymi dla zurbanizowanych przestrzeni. Do tego amortyzator posiada regulację napięcia wstępnego a więc będziesz mógł go dostroić czyli np. usztywnić i jechać efektywnie pod górkę niczym rowerem szosowym. Z drugiej strony, pochłanianie energii uderzenia, odbywa się, nie jak w typowym zawieszeniu lecz tak jak w nie-tłumionym (prawie)  oscylatorze harmonicznym:

image.png.ccf58a0f838d902ce0934ebf0db95dd3.png

Czyli coś pomiędzy linią niebieską a zieloną. Jest to o wiele bezpieczniejsze dla komponentów roweru (mniejsze wydzielanie ciepła, mniejsze naprężenia) i pozwala ponadto na wtórne użycie zmagazynowanej energii do np. podwójnego bądź potrójnego skoku. No i samo strojenie jest znacznie uproszczone - zamiast machać pompką przed każdą jazdą (bo dzisiaj np. krawężniki a nie murki i zlatywanie po schodach), wystarczy ustawić pokrętło napięcia wstępnego i ewentualnie wymienić sprężynę.

Mam nadzieję że pomogłem. A na kolegów nie zwracaj uwagi - oni nawet nie mieli pojęcia o tym że istnieje coś takiego jak wyczynowa jazda miejska.

Napisano
1 godzinę temu, zenekzenek napisał:

"full suspension city bike". Są to rowery o specjalnej geometrii pozwalającej nie tylko na komfortowe przemierzanie miejskiej dżungli, ale też dokonywanie różnorakich kaskaderskich popisów. Na przykład ten:

image.png.c2a63bdd366e7af398231cc3c84ca703.png

ała...

Oczy mi wypaliło....

Jaja se robisz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...