Skocz do zawartości

[do 4k] lekki cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę jestem zdziwiony, że nie ma standardowego otworu do przykręcenia tylnego błotnika na dole, na wysokości suportu. Wszystkie rowery crossowe, które miałem do tej pory, a nawet gravel posiadały coś takiego, można było łatwo zamontować błotnik np. na zimę, a tak trzeba będzie kombinować.

Ja nie dostałem instrukcji amortyzatora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

9fti8l.jpg

Mój główny rower to szosówka, ten jest  na brzydką pogodę jesienno - zimową (stąd błotniki) oraz -jak mnie najdzie ochota- do pojeżdżenia po lesie. Po pierwszej jeżdzie stwierdzam, ze geometria pasuje, natomiast mam inny problem: notorycznie opada karbonowa "piórowa" ("fabryczna") sztyca. Dzisiaj myślałem, że dostanę szału z tego powodu.  Była montowana zgodnie ze sztuką czyli z użyciem pasty do karbonu i dokręcona odpowiednim momentem kluczem dynamometrycznym. Rowerów z karbonowymi sztycami miałem kilkanaście, ale po raz pierwszy wystąpił taki problem i nie bardzo wiem jak go rozwiązać.  Fakt, ze sztyca w terenie tłumi wyśmienicie. 

Napisano

Jak wspomniałem w jednym z wcześniejszych postów, rower nie ma otworu montażowego do mocowania tylnego błotnika "standardowo" na wysokości suportu tylko nieco wyżej więc wywierciłem otwór w błotniku na odpowiedniej wysokości. Poza tym, żeby sensownie przykręcić druty przedniego błotnika do amortyzatora warto dokupić (kosztują grosze) dedykowane do tego kątowniki Suntoura http://activia.sgl.pl/cena/akcesoria/botniki/_katownik-do-montazu-botnika-amortyzatorlw-suntour/1660  lub adaptery SKS http://activia.sgl.pl/cena/akcesoria/botniki/_uchwyt-do-montazu-botnika-amortyzatorlw-suntour/1962.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam Szanowne Grono!

Do nowych posiadaczy Canyonów mam pytanie jak się sprawdzają już wiosną? Jak wygląda obsługa posprzedażowa?

Intensywnie zastanawiam się nad 5.0 (budżet) i wszelkie rady będą bardzo przydatne. Dziękuję!

Napisano

Jeśli dajmy na to padnie piasta to trzeba koło spakować i wysłać. Jeśli pęknie rama jest podobnie. W PL niby niesiesz do sprzedawcy ale on też z reguły gdzieś odsyła a sprawy mogą się ciągnąć tygodniami. Tak więc ja się nie boję sprzedaży bezpośredniej. Szkoda tylko, że obecnie canyon dogonił już z cenami wierchuszkę w postaci speca, treka, cannodale'a i kilku innych. 3-4 lata temu mieli ceny bezkonkurencyjne.

Napisano

No tak. Ale to chyba każdy internetowy sprzedawca wymaga odsyłania towaru do naprawy, więc to nie jest jakaś specjalna wada canyona.

Ja natomiast zastanawiam się nad wymianą amortyzatora na widelec sztywny albo amortyzator 100mm (o ile wyjdzie). Co o tym myślicie?

• Mod Team
Napisano

100 mm z górala oczywiście :icon_cool:
Nie wiem jak z wysokością, ale w razie czego można zmniejszyć skok ( o ile chciałoby Ci się w to bawić ).
Taper jest, więc nawet nowego Sida byś zapakował :icon_wink:

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz zmniejszyć masę, to bierz sztywniaka.
Jeżeli masz kierownicę/mostek tak wysoko jak miałeś, to chyba nie ma kompletnie sensu dodawać kolejnych ( w teorii ) 2 cm wysokości.
Oczywiście mogą być jakieś różnice w wyjściowej wysokości pomiędzy amorem, który masz, a jakimś do górala, ale jak masz obecny ustawiony dość sztywno, a ten z MTB miałby większy SAG, to w praktyce wyjdzie na to samo :icon_wink:
Jeśli nie śmigasz zbyt agresywnie ( a zgaduję, że nie - choćby po tym podniesionym mostku ) i nie jesteś zbyt częstym gościem w terenie, to amor MTB raczej nie ma sensu, chyba że na krawężniki ;)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Co do amortyzatora, to okazało się, że nie jest taki kiepski jak myślałem ;) Tu podziękowania dla @ACTIVIA który pomógł mi w "wykryciu" pokrętła do regulacji tłumienia (rebound) ;) Nie wiem jak to się stało, ale byłem przekonany że ten amorek tego nie ma... Miałem ustawione mniej więcej na środkową pozycję i amor wydawał mi się bardzo tępy. Teraz przestawiłem na maksa na minus i jest znacznie lepiej. Przynajmniej po jednym dniu. Będę jeszcze obserwował i pobawię się z sagiem, chociaż tutaj mam wrażenie jest odpowiednio nadmuchane.

Poza tym zacząłem używać tego roweru do jazdy po mieście - dojazdów do pracy, do sklepu, krótkich przejażdżek. Przy takim używaniu sprawdza się bardzo fajnie. Do tego napęd trafił idealnie w moje potrzeby - ani za twardy, ani za miękki.

Spróbuję jeszcze podnieść kierownicę przez wymianę mostka na regulowany. Chociaż już teraz mam mostek z 35 stopniowym wzniosem (albo 30?), więc nie wiem czy regulowany mostek dużo da. Ale może będzie lepiej i rower nada się jako "wyprawówka" na wielogodzinne/wielodniowe jazdy... Będzie pewnie wyglądał brzydko, ale cóż zrobić...

Zastanawiam się czy nie poprosić modów o zmianę tematu tego wątku na Canyon Pathlite, bo w sumie o tym jest 90% wątku...

Napisano

Siemano chcę kupić sobie jakiś rowerek po dłuższej przerwie, który byście polecili z następujących:

https://www.domenasportowa.pl/product-pol-184969-Rower-crossowy-Kross-Evado-9-0-28-2018.html?selected_size=8983&gclid=Cj0KCQjwxYLoBRCxARIsAEf16-tG-6EkxxdlsG2gFrw0pF7jy7EWtpfhNtG1l1y2sQ3kyxDnvdq6su8aAu1eEALw_wcB

https://rower-sport.pl/pl/p/UNIBIKE-ZETHOS-GTS-2019-Czarno-Czerwony/5366

https://www.canyon.com/pl-pl/outlet/fitness-bikes/pathlite-al-sl-6.0/1613.html

https://bikepark24.pl/Rower-gorski-mtb-Cube-Attention-SL-blacknwhite-2019.html

szczerze to wolałbym evado, bądź zethosa, ale jeśli powiecie, że naprawde warto dopłacić jeszcze te pare stówek za pathlite albo attention, to dopłace, ewentualnie poczekam na lipiec, i cube ma mieć zniżki 15-25%, i wtedy kupie attentiona. Czy może polecacie coś innego?

Napisano

Po pierwsze to zdecyduj się czy rower crossowym czy MTB - bo to jednak inna geometria ramy. 

Jeśli cross to ciężko powiedzieć czy Canyon czy Unibike - Zethos ma jeden słaby punkt - widelec. Jeśli zmieniłbyś w nim na starcie amortyzator na powietrzny to miałbyś najlepszy rower z wymienionych. 

Canyon ma lepszy widelec, ale znacznie gorsza hamulce, napęd 2x10 z największą zębatką na korbie 38T - a to trochę mało, jeśli nie nastawiasz się na górki czy teren, do tego suport pressfit - a to jednak bardziej awaryjne i mniej trwałe rozwiązanie jak zwykły wkręcany. 

Nawet Trek w najwyższym modelu swojego crossa czyli Dual Sporcie 4 daje korbę z zębatką 42T - sam z takiego rozwiązania korzystam i uważam że czasem brakuje twardszych przełożeń, także korba którą zastosowali w Canyonie nie jest szczególnie przemyślana. 

Napisano

Szczerze, to z tego co poczytałem, to bardziej by mi zależało na  rowerze crossowym, ale kupować nowy rower, po czym odrazu widelec wymieniać, to trochę dla mnie mija się z celem, także myślę, że kupie tego attentiona. Akurat siedzę na l4, i trochę jeszcze potrwa, także akurat do tego czasu będę nad tym myślał, a może znajdę jakiś inny.

Napisano

Amor powietrzny w crossie to nadal tylko 63, góra 75 mm skoku, cudów nie będzie. Miałem taki przez chwilę, było troszkę lepiej w terenie, ale gdy musiałem go zwrócić z powodu usterki, założyłem z powrotem stary sprężynowy i tyle. 

Napisano
16 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

Canyon ma lepszy widelec, ale znacznie gorsza hamulce, napęd 2x10 z największą zębatką na korbie 38T - a to trochę mało, jeśli nie nastawiasz się na górki czy teren, do tego suport pressfit - a to jednak bardziej awaryjne i mniej trwałe rozwiązanie jak zwykły wkręcany. 

Nawet Trek w najwyższym modelu swojego crossa czyli Dual Sporcie 4 daje korbę z zębatką 42T - sam z takiego rozwiązania korzystam i uważam że czasem brakuje twardszych przełożeń, także korba którą zastosowali w Canyonie nie jest szczególnie przemyślana. 

Hamulce ma moim zdaniem bardzo dobre. Przynajmniej w suchych warunkach, w deszczu nie jeździłem. Nie mam się do czego przyczepić.

Co do 38T to kwestia osobista. Mnie wystarcza aż nadto, właściwie nie używam dwóch najmniejszych zębatek. Z jaką prędkością ty jeździsz, że 38x11 nie wystarcza? Jakbym miał kupować kolejny tego typu rower, to bym brał właśnie 28-38. Ewentualnie nawet lżej, ale za to z ciaśniej zestopniowaną kasetą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...