Gość Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Ktoś jest w stanie podać ze 3 typy opon konkurencyjnych dla Hurricane 29 2.0? Konkretnie by były takie same niskie opory toczenia i szybkość jednak by opona miała lepszą przyczepność no i głośniejsza. Czy musi być 2.1? Czy można zostać na 2.0?
Jermak Napisano 15 Lutego 2018 Napisano 15 Lutego 2018 Witam nie bardzo rozumiem chcesz miec opone glosniejsza Nie o to w tym chodzi albo przyczepnosc albo szybkosc toczenia mozna tez cos po srodku ale glosniejsza?
akkwlsk Napisano 16 Lutego 2018 Napisano 16 Lutego 2018 No panie kolego, albo-albo. Też nie do końca czaję o co chodzi z tą głośnością, ale przeważnie im opona "głośniejsza" tym większe opory toczenia, bo to wynika z ilości i ułożenia klocków w bieżniku. Jak chcesz alternatywy dla Hurricane to szukaj opony, która ma duże zagęszczenie środkowych klocków i ma klocki raczej niskie. Coś w stylu SmartSama - będzie miała na pewno lepszą przyczepność niż Twój huragan, no i będzie głośniejsza, ale kosztem oporów toczenia, chociaż to ciągle opona raczej szutrowa niż terenowa. Conti RaceKing gra w podobnej lidze, tu już trochę lepiej w terenie, ciągle niskie opory toczenia (bo niskie klocki i w miarę gęste) za to na mokrym można się zdziwić. Jak przejdziesz na grubszą wersję, znowu zwiększysz opory - fizyki nie oszukasz. Chociaż przy Continentalu różnie bywa, bo mają trochę zawyżoną rozmiarówkę. Podsumowując - jeżeli chcesz zyskać na przyczepności, musisz to zrobić kosztem oporów toczenia. Więc albo idziesz w to co miałeś, czyli coś pokroju huragana z gładkim i jednolitym bieżnikiem w środkowej części, albo przechodzisz na opony typu SmartSam i RaceKing, które są uznawane za jedne z najszybszych opon MTB. Bo ten huragan to bardziej opona trekkingowa
Gość Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 Teraz rozumiem. No cóż mój Huragan jest cichy i jak jade ludzie mnie nie słyszą i "tarasują" mi droge. Młode osoby chodza po ulicy w 5 osób. A jak były opony głośniejsze to słyszą i przechodzą na chodnik. A przyczepność tego Huragana jest w zasadzie żadna szczególnie przy ostrym skręcaniu. RaceKing Continental powiadasz. https://www.sbike.pl/continental-opona-continental-race-king-29x2.0-drutowa-o_l_1926.html Tutaj ktoś mówił że te opony szybko pękają Smart Sama znam bo przez jakieś 3 miesiące była okazja jeździć na nich na rowerze z kołami 26 i 24 biegami.Jednak była to opona 26 2.1 lub 2.2 Do przemyślenia. Niby zostaje mi jeszcze ten Schwalbe Marathon 29 2.0 ale to chyba też będzie podobny do Huragana? Moje przeznaczenie to 95% asfalt. Reszta to chodniki czasami piasek i ubita ziemia którą trzeba przejechać jak nie ma asfalftu.Tyle No to teraz wiem w zasadzie wszystko.
cervandes Napisano 17 Lutego 2018 Napisano 17 Lutego 2018 Stare i wylajtowane miały podatność na rozdarcia na kamieniach, nowe są zalane gumą (ścianka wygląda jak plaster miodu). Ja parę tysi na race kingach nowych zjechałem w ubiegłym roku, bardzo mi się podobają i są naprawdę szybciutkie. Dobre i tanie.
HerrMann Napisano 18 Lutego 2018 Napisano 18 Lutego 2018 Skoro Twoja jazda to w 95% asfalt, to moim zdaniem zamianą Huraganów na cokolwiek bardziej terenowego zrobisz sobie krzywdę. Poza tym jesteś pierwszą znaną mi osobą, której przeszkadza cisza opon. Jednak co kto lubi... Jeśli chcesz opony przyczepnej w zakręcie na asfalcie, a jednocześnie głośniejszej, to proponuję Smart Samy. Ich pierwsza wersja, którą posiadam już przy niedużej prędkości zaczyna wyć na asfalcie. I z tego powodu się z nimi rozstaję. Mam dość spacerowiczów oglądających się za mną z miną z cyklu: "Matko, co to jedzie?".
zaj Napisano 19 Lutego 2018 Napisano 19 Lutego 2018 na asfalt i ścieżki - G-One schwalbe speed - niskie opory toczenia, przy dużym rozmiarze dodają amoortyzacji jeśli napompujesz je rozsądnie
m0d Napisano 19 Lutego 2018 Napisano 19 Lutego 2018 W dniu 17.02.2018 o 12:11, nagra napisał: mój Huragan jest cichy i jak jade ludzie mnie nie słyszą i "tarasują" mi droge. Młode osoby chodza po ulicy w 5 osób. A jak były opony głośniejsze to słyszą i przechodzą na chodnik. Dzwonek albo inszą "trąbkę" sobie zainstaluj zamiast cudować z oponami...
seraph Napisano 19 Lutego 2018 Napisano 19 Lutego 2018 Można też przymocować "terkotkę" na widełkach tak, żeby o szprychy terkotała Opór będzie podobny stawiała jak terenowa opona na szosie. Wywalenie dętek też wyraźnie "podgłasza" opony - już na poważnie.
HerrMann Napisano 19 Lutego 2018 Napisano 19 Lutego 2018 Godzinę temu, seraph napisał: Można też przymocować "terkotkę" na widełkach tak, żeby o szprychy terkotała And the Oscar goes to... SERAPH .
Gość Napisano 24 Lutego 2018 Napisano 24 Lutego 2018 W dniu 18.02.2018 o 22:32, HerrMann napisał: Skoro Twoja jazda to w 95% asfalt, to moim zdaniem zamianą Huraganów na cokolwiek bardziej terenowego zrobisz sobie krzywdę. Poza tym jesteś pierwszą znaną mi osobą, której przeszkadza cisza opon. Jednak co kto lubi... Jeśli chcesz opony przyczepnej w zakręcie na asfalcie, a jednocześnie głośniejszej, to proponuję Smart Samy. Ich pierwsza wersja, którą posiadam już przy niedużej prędkości zaczyna wyć na asfalcie. I z tego powodu się z nimi rozstaję. Mam dość spacerowiczów oglądających się za mną z miną z cyklu: "Matko, co to jedzie?". Druga osoba pracuje w salonie rowerowym i jemu też przeszkadza cisza podczas jazdy A ja bardzo lubie spacerowiczów którzy widzą że jade. Jestem z takich terenów że ludzie chodzą po ścieżkach rowerowych zamiast po chodniku. I jak jade to od razu schodzą na chodnik. To jest moja już nieużywana opona 29 2.1 . Trzeba było się naprodukować co nie co by wykręcić 30kmh . Proponujesz Smart Samy a jak skomentujesz Racing Ralphy? Bo w zasadzie wybór chyba zawęża mi się do tych obu opon. Schwalbe Marathon/Plus to będzie taki sam jak obecny Hurricane. Tak
HerrMann Napisano 25 Lutego 2018 Napisano 25 Lutego 2018 Po kolei: Czym jeździsz lub jak z Twoją wydolnością, skoro na 95% trasach asfaltowych, na oponach, które zaprezentowałeś, wysiłkiem było osiągnięcie/utrzymanie 30 km/h? Sam jestem rowerzystą wagi ciężkiej z rozwiniętym bojlerem, a wspomniana prędkość nawet na ociężałych Smart Samach Plus 29/2.1 nie jest jakimś wyczynem, nawet w terenie mocno mieszanym. Racing Ralph? Ujeżdżałem jedynie ich bieda-wersję, czyli Rapid Roby. TAK - będzie Cię słychać i wzbudzisz grozę u przechodniów. Co do właściwości jezdnych na asfalcie, który jest Twoim środowiskiem naturalnym - szkoda watów. Pomysł racjonalizatorski: Kupujesz nowe gumki, gładkie, ciche, "asfaltowe", żeby było cicho, szybko i wydajnie. Do tego inwestujesz w gwizdek lub opracowujesz swój osobisty okrzyk bojowy, odstraszający przechodniów. Nie dziękuj .
kipcior Napisano 25 Lutego 2018 Napisano 25 Lutego 2018 A tak serio Smart Samy są zazwyczaj wystarczająco hałaśliwe.
gumowy Napisano 25 Lutego 2018 Napisano 25 Lutego 2018 Kiedyś była taka opona jak MAXXIS Larsen TT, z wyższym ciśnieniem opory toczenia były minimalne i dawała radę w terenie całkiem dzielnie. Jej "zaletą" był dźwięk jaki wydawała na asfalcie - jakby odrzutowiec leciał, wysokie tony Na duże koło jest jakaś nowa wersja MAXXIS Race TT, podobno odświeżona wersja. Szerokość 2.0, jeśli dźwięk jak z Larsen to spełnia wszystkie wymagania
Alsew Napisano 25 Lutego 2018 Napisano 25 Lutego 2018 4 godziny temu, HerrMann napisał: Kupujesz nowe gumki, gładkie, ciche, "asfaltowe", żeby było cicho, szybko i wydajnie. Do tego inwestujesz w gwizdek lub opracowujesz swój osobisty okrzyk bojowy, odstraszający przechodniów. Nie dziękuj .
Gość Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 W dniu 25.02.2018 o 15:08, HerrMann napisał: Po kolei: Czym jeździsz lub jak z Twoją wydolnością, skoro na 95% trasach asfaltowych, na oponach, które zaprezentowałeś, wysiłkiem było osiągnięcie/utrzymanie 30 km/h? Sam jestem rowerzystą wagi ciężkiej z rozwiniętym bojlerem, a wspomniana prędkość nawet na ociężałych Smart Samach Plus 29/2.1 nie jest jakimś wyczynem, nawet w terenie mocno mieszanym. Racing Ralph? Ujeżdżałem jedynie ich bieda-wersję, czyli Rapid Roby. TAK - będzie Cię słychać i wzbudzisz grozę u przechodniów. Co do właściwości jezdnych na asfalcie, który jest Twoim środowiskiem naturalnym - szkoda watów. Pomysł racjonalizatorski: Kupujesz nowe gumki, gładkie, ciche, "asfaltowe", żeby było cicho, szybko i wydajnie. Do tego inwestujesz w gwizdek lub opracowujesz swój osobisty okrzyk bojowy, odstraszający przechodniów. Nie dziękuj . Ojciec jak jeździ ze mną swoją szosówką to jak usiadł ze 2 razy na mojego klocka to powiedział " o rany boskie jakie to ciężkie" sam jeździł na Unibiku MTB i w jego wieku bez formy 16-23kmh na kole 26 to i tak dobry wynik a teraz na szosówce wymiata a ona waży 9.2kg dokupił jedynie pedały nie znam ceny. Ja jeżdże 14.4 kg klocem + do tego mocna nózka kolejne nie wiem ile 0.5kg? Zasada jest chyba prosta nie myle się? Można to przenieść porównanie na samochody np nie wiem BWM X5 z silnikiem 3 litra a obok jakaś Toyota Land Cruiser z silnikiem 3.2 litra. Kto pojedzie szybciej ? BWM bo jest lżejszy. Testowałem rower krossowy znajomka i o wiele lepszy szybszy start od mojego no ale za mała rama a rower miał tylko 24 biegi . Porównałem ta opony ze zdjęcia 2.1 do Hurragana 2.0 i na Huraganie spokojnie ponad 30kmh .Całość na zużytej kasecie i łańcuchu . Oba już do wymiany. Właśnie dlatego pytam o jakąś konkurencje Huricane a konkretnie opony minimalnie bardziej terenowe czyli z lepszą przyczepnością i bardziej głośne. Odnosze wrażenie że będe musiał nagrać jazde rowerem w swoim terenie by ktoś zobaczył jak wyglądają u mnie sciezki rowerwe .Wtedy zrozumiesz że wole głośne opony. Bo u mnie to jest tak W dniu 25.02.2018 o 18:51, gumowy napisał: Kiedyś była taka opona jak MAXXIS Larsen TT, z wyższym ciśnieniem opory toczenia były minimalne i dawała radę w terenie całkiem dzielnie. Jej "zaletą" był dźwięk jaki wydawała na asfalcie - jakby odrzutowiec leciał, wysokie tony Na duże koło jest jakaś nowa wersja MAXXIS Race TT, podobno odświeżona wersja. Szerokość 2.0, jeśli dźwięk jak z Larsen to spełnia wszystkie wymagania Też te opony widuje w sklepach typu Intersport z rowerami . Jak się te opony mają do Smart Sam oraz Racing Ralph ? Nie jest łatwo mi porównać jazde na Smart Sam na kolach 26.A teraz 29.
Alsew Napisano 3 Marca 2018 Napisano 3 Marca 2018 2 godziny temu, nagra napisał: pytam o jakąś konkurencje Huricane a konkretnie opony minimalnie bardziej terenowe czyli z lepszą przyczepnością To bierz Race Kinga 2,0 od Conti
Gość Napisano 10 Marca 2018 Napisano 10 Marca 2018 Takie coś? https://www.rowertour.com/p/17679/continental-race-king-29-sport-opona-mtb-drutowa#49042-rozmiar-29-x-2.00 Gdzie polecacie zakupić KASETA Sunrace CS-M9 11-32 ŁAŃCUCH KMC Z99 9s Bo chce wymienić
Track Napisano 10 Marca 2018 Napisano 10 Marca 2018 Race Kinga lepiej wziąć w wersji zwijanej -> http://biostern.abstore.pl/mtb-opona-conti-race-king-29x2-0-zwijana,c106,p1484,pl.html Zamiast kasety Sunrace -> http://biostern.abstore.pl/kasety-cshg400-11-32-kaseta-shimano-9s,c66,p3000,pl.html Łańcuch najlepiej Kmc x9.93 ale ten też będzie lepszy od Z99 -> http://biostern.abstore.pl/lancuchy-lancuch-sunrace-cnm-94-9rz-116-srebrny,c70,p2851,pl.html
Gość Napisano 17 Marca 2018 Napisano 17 Marca 2018 Ciekawe ceny i wszystko z 1 sklepu. Opona zanotowana jednak najpierw obadam jak się będzie jeździło na nowej kasecie i łańcuchu. Jedno i drugie już zajechane i smarowanie g daje. Poniżej krótki klip pokazujący konkretnie co? Jaki to rocznik wg was?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.