Skocz do zawartości

[hamulce v-brake] klamka dziwnie odbija - dlaczego?

rozk_rock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku chciałbym przywitać się albowiem jest to mój pierwszy post na forum. Przeglądam forum od dobrych kilku lat jednak dotychczas znajdowałem wszelkie informacje i nie miałem potrzeby zawracać Wam głowy moją osobą. 

W każdym razie Witam wszystkich forumowiczów.

Przechodząc do głównego problemu - jego rozwiązanie na pewno wydaje się banalne jednak nie mogę na nie wpaść.

Mianowicie jedna klamka w rowerze dziewczyny dziwnie pracuje po wciśnięciu pancerz cofa się razem z linką a następnie wraca strasznie wolno. Zdaje sobie sprawę jak to opisałem, ale nie wiem jak zrobić to inaczej. Przewidując ten problem sfilmowałem:

pracę klamki oraz szczęki .

Ja nie mogę znaleźć przyczyny tego zjawiska... Pomożecie?   

Napisano

Dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi, rower nie jest użytkowany przeze mnie, więc nie wiem kiedy były wymieniane linki i pancerze. 

Zgaduję, że nigdy. Faktycznie najprawdopodobniej linka jest w nie najlepszym stanie pewnie gdzieś w pancerzu zawadza i dlatego tak to wygląda. Postaram się jeszcze dzisiaj zajrzeć do niej o ile czas pozwoli...

• Mod Team
Napisano

Postaram się jeszcze dzisiaj zajrzeć do niej o ile czas pozwoli...

Nie ma co zaglądać, wal do rowerowego po nowy zestaw. Kwota pomijalna.

Napisano

Problem może też być w fajce (ten stalowy element tuż przy ramieniu hamulca prowadzący linkę pod katem 90 stopni).

Jeżeli chcesz to wymienić, kup linkę, pancerz i fajkę. Klamkę i szczeny zostaw.

Napisano

Przecież już na samym początku przy śrubie baryłkowej widać, ze pancerz jest załamany. Tak jak napisał @michuuu - nie ma co tam oglądać tylko prędziutko po nowy zestaw okablowania.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ha!

Niestety wcześniej nie miałem czasu zająć się problemem, jednak dzisiaj kupiłem linkę, pięć minut pracy i po sprawie.

Dziękuję serdecznie za szybkie odpowiedzi. (;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...