Skocz do zawartości

[Przerzutka tylnia] zmiana biegu bez manetek i kabla - shimano nexus

patrykbe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupilem rower dziewczynie w uk w sklepie rowerowym. Po 2 dniach zauwazylismy ze rowerem strasznie wolno sie jedzie poniewaz byl bez przerzutek przy czym pedalowalo sie bardzo szybko. Jak sie szybko okazalo tylnia piasta z przerzutkami byla, ale brakowalo pociagnietego kabla z manetka. Zadzwonilem do sklepu w ktorym kupilismy rower i sprzedawca mowil ze nie mogl nigdzie dostac czesci dlatego nie zrobil tego. Postanowilem sam sie za to zabrac, bylem w kilku sklepach rowerowych po czesci, w jednym sklepie wyszukali mi z katalogu co potrzebuje ale nie byli pewni na 100% czy bedzie pasowac, wiec zrezygnowalem. Potrzebowalem pewien "bolec, trzpien" mechanizm przy piascie "box" no i kable z manetka. Prawdopodobnie przerzutka to shimano nexus 3.

Moje pytanie brzmi czy jest mozliwosc w jaki kolwiek sposob zmiany biegu na wyzszy (na stale) bez uzycia manetki i kabla? Chce poprostu zwiekszyc bieg na 2 lub 3 zeby mozna bylo osiagnac wieksza predkosc.

Prosze o pomoc,

Patryk

Napisano

Ceny rowerow, czesci i serwis w uk jest bardzo drogi, Ceny przewyzszaja kilkukrotnie niz te polskie, wiec proba naprawy lub jakiegokolwiek serwisu w wlasnym zakresie jest jak najbardziej najlepszym rozwiazaniem. Moze z podjeciem sie naprawy przerzutki piastowej troche przesadzilem, ale niczego sam nie dotykalem tylko zrobilem rozeznanie kosztow i dostepnosci czesci. Problem jest taki ze nikt nie chce potwierdzic czy dane czesci na pewno beda pasowac, wiec nie mam zamiaru wydawac pieniedzy w bloto. A moje pytanie brzmi czy jest jakis sposob na zmiane wyzszego biegu na stale. Nie bylem sie jeszcze pytac w serwisie bo postanowilem dowiedziec sie najpierw na tym forum jak sprawa wyglada. Czy jest  sens sie wogole w to bawic czy kupowac nowy rower.

Napisano

Rower byl kupiony ze sklepu jako uzywany i jest sprawny tylko pozbawiony kabla, boxu i manetki od przerzutek. Dziewczynie sie podoba rower jest taki jaki chciala dlatego szukam rozwiazania z biegami. Jezeli nie bedzie mozliwosci zmiany biegu na wyzszy to pozostanie mi kupno innego.

Napisano

Jeśli jest to Shimano Nexus, to w PL znajdziesz każdą część do tego. Problem, jaki może być, to określenie, czego brakuje. Rozbierz, poszukaj - sporo tematów jest - pełna budowa Nexusa na strona Shimano jest opisana setki razy.

Niestety, ale jeśli chcesz naprawić, to musisz rozebrać.

Napisano

Manetka do Nexus 3 i tzw "clickbox" spokojnie do kupienia. Nie wiem czy przyapdkiem starszy nexus nie miał łańcuszka zamiast clickboxa ale w razie czego ów łańcuszek też do kupienia.

Napisano

Bez manetki się nie da, działa na takiej samej zasadzie jak zwykła przerzutka, czyli ma sprężynę która ciągnie do tyłu. Rower moim zdaniem powinieneś oddać, to było zwykłe chamstwo ze strony sprzedającego że o tym nie wspomniał, a w tym przypadku rower można uznać za niesprawny. Jeśli brakuje ci tylko manetki i linki, a z piastą jest wszystko w porządku to nie będzie większego problemu. Sprawdź czy piasta ma takie "łuki" plastikowe, które możne ruszyć i czy jest miejsce na zamontowanie linki z końcówką tak jakbyś nakrętką do śruby. Jeśli piaście brakuje części to oddaj rower, bo serwis nexusa nie jest prosty, zobacz sobie chociażby na liczbę części.

• Mod Team
Napisano

Przeczytaj co dokładnie jest napisane na piaście. W każdym razie kupno manetki to ok 20-40zł, linka i pancerz pomijam bo każdy wybiera swoje własne. Manetka powinna być z linką i pancerzem jak sie kupuje nowe. 

Dodatkowo jeżeli jest to piasta typu nexus 7 potrzebny będzie specjalny uchwyt na linkę, by ja zaczepić  mechanizmie ... musimy znać model by ci konkretnie pomoc. Samo zamontowanie takiego mechanizmu jest banalnie proste jeżeli wiesz co po kolei robić.

Napisano

Moje pytanie brzmi czy jest mozliwosc w jaki kolwiek sposob zmiany biegu na wyzszy (na stale) bez uzycia manetki i kabla? Chce poprostu zwiekszyc bieg na 2 lub 3 zeby mozna bylo osiagnac wieksza predkosc.
Upewnij się, co to za piasta? Bo

istnieją piasty z biegami, które są obsługiwane bez linki i manetki (np Sturmey Archer duomatic).

A prędkość możesz zwiększyć dając mniejszą zębatkę z tyłu.

Napisano

Przerzutka to na pewno shimano nexus 3. Koszty w uk siegaja za linke manetke i box plus bolec okolo 150zl. Czyli sporo :P wszystkie ceny sa tutaj zawyzone. Idac do sklepu tez myslalem ze jesli podam model piasty shimano nexus 3 to zamowia mi od reki. Okazalo sie ze w katalogu nie ma jednego typu tylko kilka. Jest kilka dlugosci bolcow wchodzacych do piasty i to samo z boxem i manetkami. Po przekalkulowaniu kosztorysu i braku wiedzy na temat montazu stwierdzam ze lepiej kupic inny rower a tego sprzedac.

Nigdy nie bawilem sie z tylna zebatka. Kogucik Doroty trudno jest wymienic zebatke na mniejsza? Rozumiem ze wiaze sie to z skroceniem lancucha?

Pozdrawiam i dzieki za odpowieedzi :)

Napisano

Nigdy nie bawilem sie z tylna zebatka. Kogucik Doroty trudno jest wymienic zebatke na mniejsza? Rozumiem ze wiaze sie to z skroceniem lancucha?
Nie jest trudno - trzeba zdjąć taką okrągłą sprężynę zabezpieczającą przy zębatce.

Zazwyczaj trzeba skrócić łańcuch. Jeśli zębatka będzie o 1 ząb mniejsza, to można spróbować naciągnąć koło na hakach, bez skracania łańcucha.

Napisano

Jak dla mnie wymiana zębatki jest bez sensu - piasta wielobiegowa jest po to żeby ich używać, a nie naprawiać na około bo sprzedawca chamsko przyciął. 

Napisano

Dla mnie sprawa jest prosta. Kupiłeś niepełnowartościowy rower to albo niech doślą brakujące elementy albo zwrot. Kombinujecie, a potem zdziwienie, że sklepy sprzedają niesprawdzone buble i nawet nie zaproponują niczego w zamian. Towar kupiony w sklepie ma mieć wszystko co potrzeba. To sklep powinien się zastanawiać co z tym zrobić nie ty.

Napisano

Ale dlaczego ma płacić za coś po raz drugi. Za to wszystko zapłacił kupując rower. To sklep niech dokupi i dośle te brakujące elementy. Albo niech zwróci różnicę ceny zakupu brakujących elementów bądź da rabat w tej kwocie na kolejne zakupy...

Wiem, że potraficie wszystko naprawić/zrobić, ale to nie ta droga w tym wypadku. Tu chodzi o NOWY rower, który jest wybrakowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...