Ilia Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Gdy jadę po nierównej drodze słyszę trzaski i skrzypienie w miejscu, gdzie sztyca wchodzi w ramę. Gdy jadę na samych pedałach nie słychać nic podejrzanego. Gdy stanę obok roweru i naprę ciałem na siodełko słyszę skrzypienie. Kiedyś skrzypiało mi w innej ramie z inną sztycą, podejrzewałem jakieś łożysko, aż pękła mi rura podsiodłowa zaraz pod górną rurą, ale to przez to, że sztycę miałem zbyt wysuniętą. Teraz sztyca siedzi w ramie jakieś 10 cm, jednak jeśli coś skrzypi to się porusza, a jeśli się porusza to zaraz pewnie pęknie. W związku z tym chciałem się spytać, czy problem tkwi właśnie w miejscu sztyca rama, czy może to symptomy czegoś innego i czy można temu zaradzić?
Kaczorak Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 To może być brud między sztycą i ramą. Wyciągnij sztyce i ja wyczyść dokładnie i to samo zrób z rurą podsiodłową od środka. To powinno pomóc. Jest jeszcze opcja że dźwięki wydaje siodełko a mianowicie połączenie prętów z plastikiem. Wtedy wystarczy psiknąć jakiegoś smaru w to miejsce.
Piter233 Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Do czyszczenia sztyca, komin, zacisk sztycy oraz jarzemko. Jest też opcja że siodełko jest niedokręcone, albo skrzypi coś innego.
misiojedzie Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 ...albo rozkręcić i dokładnie wyczyścić jarzmo i pręty siodełka. Najczęstszy powód dziwnych hałasów edit: Piter mnie ubiegł z odpowiedzią
SovaLTD Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Jak już porządnie wyczyścisz to lekko przesmaruj jakimś smarem. Oczywiście po skręceniu wszystkiego dokładnie wyczyść nadmiar smaru, żeby nie łapał syfu.
FiFiAk Napisano 20 Stycznia 2016 Napisano 20 Stycznia 2016 Jest jeszcze opcja że dźwięki wydaje siodełko a mianowicie połączenie prętów z plastikiem. U mnie była dokładnie taka sytuacja - siodełko Selle Italia SL flow, skutecznie pomagało WD-40 co jakiś czas. Natomiast łatwo było rozpoznać, że dźwięk dochodzi spod siodełka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.