Skocz do zawartości

[koła]ultra wytrzymałe i długowieczne

BulletTime

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Opory toczenia zależą nie tylko od jakości kulek i bieżni ale od sztywności łożyska. Niektóre po wciśnięciu do gniazd zaczynają się kręcić z oponami. Problem zauważyłem przy produktach ezo, nsk czy Enduro, więc nie najlepszych na świecie ale też i nienajgorszych. Jeśli sprzęt pływa e błocie to sens ma serwis łożysk, jeśli uszczelnienia nie zatrzymuja brudu i wody.

Napisano

Łożyska nierdzewne generują mniejsze opory bo nie rdzewieja.rdza już w wersji micro pojawia się z pierwszym zamoczeniem łożyska zwykłego .Rdza generuje ogromne opory i działa jak papier ścierny.Czyli nierdzewne są wg mnie lepsze.

Napisano

rdza już w wersji micro pojawia się z pierwszym zamoczeniem łożyska zwykłego

Wszystko rozumiem chciałbym jednak zobaczyć w jaki sposób wyczujesz różnicę oporów łożysk nierdzewnych i łożysk z mikro rdzą :)

Jeśli mikro różnice mają aż takie znaczenie to kup łożyska ceramiczne najlepszej jakości

Nie wiem czy zauważyłeś ale mechanizm zapadkowy DT sam z siebie generuje duże opory...

Wiele razy serwisowałem koła których łożyska "gruchały" z powodu zatarcia bieżni i zniszczenia kulek, generując charakterystyczne chrobotanie i spory hałas. Potrafiły się jednak równocześnie kręcić bardzo lekko. 

Napisano

Nie Chodzi mi o micro różnice. Tyle że rdza idzie już wcześnie i nawarstwia się z brudem i woda z czasem. Łożysko nierdzewne nie ma tego problemu ,tylko brud z wodą .

Zardzewialy sprzęt ujowo pracuje.

Może i chroboczace piasty lekko kręcily ale po przyłożenie siły luzy sprawiały że skrzywiona os generowana opory.

Napisano

Nie Chodzi mi o micro różnice. Tyle że rdza idzie już wcześnie i nawarstwia się z brudem i woda z czasem. Łożysko nierdzewne nie ma tego problemu ,tylko brud z wodą .

Zardzewialy sprzęt ujowo pracuje.

Może i chroboczace piasty lekko kręcily ale po przyłożenie siły luzy sprawiały że skrzywiona os generowana opory.

Brud z wodą i smarem tworzy pastę ścierną która zabije każde łożysko, nierdzewne czy hybrydowe też się podda, choć oczywiście zwykłe padnie najszybciej. O łożyska trzeba dbać, niestety.

Napisano

Są dostępne łożyska Rozmiarowo równe tym co siedzą w 350, tyle tylko że dobrze uszczelniane i nierdzewne?

Można gdzieś sobie zamówić łożyska na miarę? Ktoś w Polsce je robi?

Napisano

Na stronie mają adresy swoich dystrybutorów w tym polskiego.

Nie rozumiem twojej "strategii".

Jeździles już na tych piastach? Zafundowałes im pracę w warunkach które mogłyby im zaszkodzić? Otworzyłes je i znalazłeś coś niepokojącego?

U mnie wiele takich piast jest eksploatowanych w nieprzyjaznym srodowisku i żadna nie wymagała szybkiej interwencji.

Napisano

Moja strategia to wybieganie w przód aby już nie szukać za rok ,tylko mieć już info gotowe do wymiany łożysk.Moje wcześniejsze doświadczenie mówi że łożyska nie pozyja u mnie dłużej niż rok .Więc planuje już naprzód aby mieć szybką naprawę.DT swiss nie miałem jeszcze ale niedługo przekonam się czego są warte:-P

Napisano

gorzej jak przed zajechaniem łożysk wygniesz oś i stwierdzisz ze 350s jednak są za słabe na hardkorowe harce.

To nie komuna, wiekszosc produktów jest w miarę szybko osiągalna ;)

Napisano

@Dawid

@radomir 82

Który ten przyrząd wart jest pewne 1000 zl..

Nie mam jeszcze kół złożonych, składanie będzie u Dawida. Zbieram wpierw info, precyzyjnie chce poskładać koła,tak jestem dokładny i

Wolę 3 razy pomyślec i zaplesc raz, niż na pale zrobić i płuc sobie w brodę.

Jeśli oski się skrzywia to wyląduje w ramie Sruba 12 mm o twardosci8.8 :-D

Napisano

A tam masz piaste 142/12mm to w tej konfiguracji jest os niezagrozona.

Jednak lozyska spokojnie dlugo Ci posluza i chyba nie ma sie co juz teraz rzucac na kupno lozysk na zapas

Napisano

A co sądzicie o piascie soul kozzak n matic ? Te sprzęgło n matic ma jakieś zdecydowane zalety?bo piasta rzadka jak sprawiedliwość w sądzie polskim.

Ciekawi mnie też jak taki qr mógł być powszechny...Przecież to wiotkie pękające było...Dawniej było 9/10 litej osi na śrubę i była gitara.

Napisano

A połamałeś jakiś zacisk tego typu? Ja przez pięć lat pracy serwisanta ani razu nie miałem z tym problemu, rowery, ich zastosowanie i waga użytkowników bardzo różne. Ani w mieszczuchach, ani w mtb, ani w szosach, nawet przy lekkich zaciskach z limitem wagowym.

Masz - moim zdaniem - dziwne uprzedzenia i - ogólnie - wymagania. Rozwiązania takie jak choćby te standardowe i nadal popularne zaciski dla przeważającej liczby rowerzystów nie są żadnym zagrożeniem. Jeśli dotknęło Cię nieszczęście i coś nie przeżyło Twojego użytkowania to stawiam na pecha. Parę postów wyżej krzywiłeś się ogólnie na sztywne osie twierdząc że dopatrujesz się w ich użyciu i konstrukcji problemu. Ten patent był stosowany w rowerach dh/fr, obecnie jest stosowany nadal, ma jednak trochę inną formę. Kilka razy miałem styczność z uszkodzonymi "sztywnymi" zaciskami na dźwignię, jednak za każdym razem winę za to ponosił właściciel, który tego zacisku nie umiał obsłużyć i uszkadzał go w czasie zamykania i otwierania.

Dawniej było 9/10 mm na śrubę? W przypadku których komponentów?  Od 20 lat interesuję się rowerowaniem i w tych czasach "normalne" rowery mtb posiadały drążone osie i "klasyczne" zaciski, w grupach np Shimano od alivio w górę. 

Zbieram wpierw info, precyzyjnie chce poskładać koła,tak jestem dokładny i Wolę 3 razy pomyślec i zaplesc raz, niż na pale zrobić i płuc sobie w brodę.

Załóżmy, że mimo wszystko, mimo planowania, wywiadu gospodarczego i przeanalizowania wszystkich za i przeciw coś co kupiłeś się i tak rozleci. Jakie wyciągniesz z tego wnioski?

http://wheelsmfg.com/products/bearings/sealed-bearings.html

Tu strona amerykańskiego sprzedawcy Enduro, bardzo dużo towaru we wszystkich zakresach jakościowych, wyobrażenie o cenie można mieć, doliczając mniej lub więcej diengów by pokryć koszt dostawy i opłat granicznych.

http://wheelsmfg.com/products/bearings/bearing-kits/dt-swiss-240-standard-zero-ceramic-bearing-kit.html

Cena zestawu dla piast przód i tył 240tek, 6 łożysk najwyższej klasy u enduro -  "zerø". Około 800 zł plus wysyłka, jakieś 900 zł plus koszty celne - będzie w sumie 1100 - 1200 zł? Taka cena byłaby w Polsce.

Cena "zwykłego" to 9 dolców sztuka za 6802 abec 3, trochę lepszego abec 5 9,5 usd, ceramicznego 33 dolary.

http://www.bikeradar.com/gear/category/components/bottom-brackets/product/review-enduro-fork-seals-xd-15-bottom-bracket-13-47132/

Test suportu Enduro.

Napisano

Tak tych zaciskow połamałem 6 sztuk,więc pech odpada. Ja jeżdżę agresywnie, to nie jest żadne lansiarstwo na molo.

Panie Tomaszu? Ja nie mam uprzedzeń i dziwnych wymagań ,tylko oczekuje jakości i trwałości od drogich komponentów.tylko tyle.

Do tego jeszcze chciałbym cos co nierozleci się w ciągu roku .

Jeśli chodzi o planowanie, tak jak w biznesie można ponieść porażkę.trudno ryzyko inwestycji ,jednak lepiej kupić świadomie niż na pale nie?

Napisano

WTB mogę polecić. Sztywniejsza konstrukcja (patrz przekrój) sam mam koła 29 zaplecione na tych obręczach w wersji i-23 czyli węższej i przy wadze 90 kg nie musiałem ich centrować -śmigam na nich od 9 miesięcy.... Konfiguracja: piasty dartmoor/ szprychy sapim Race+ mosiężne nyple+ wtv ferquence i23. I-25 są jeszcze bardziej mocarne.... choć nie oczkowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...