Skocz do zawartości

[amortyzator]Wymiana Suntour XCR AIR 29''

maczet190399

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym wymienic mojego Suntour XCR AIR 29'' z taperową główką na coś lepszego w okolicach 1500 PLN. Rower UNIBIKE FLITE 2015, trasa głównie lasy i ścieżki rzadko uczęszczane. Waga 95 kg. Piasty to shimano alivio M4050 / 32H

Co polecilibyście w tej cenie ??

Czy bedzie można przełożyć blokade skoku z obecnego na do nowego ??

Z gory dziękuje za pomoc

Napisano
Co polecilibyście w tej cenie ??

Suntour Epicon/Epixon RLRC Kosztuje około 1150zł a za resztę wymień koło na takie z piastą 15mm. Napisz do forumowicza @@ACTIVIA, jest on dystrybutorem tej marki więc pewnie coś ciekawego dla Ciebie znajdzie.

http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc-2015/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-rc-29-os-15mm-taper-czarny-2015/706

Czy bedzie można przełożyć blokade skoku z obecnego na do nowego ??

Blokada jest w komplecie z nowym amortyzatorem więc nic nie musisz przekładać. 

• Mod Team
Napisano

w tej cenie ja bym zapolował na jakiegoś Manitou z ABS+

Nie obrażając ani twórców Suntour ani dystrybutorów(Piotrek ;)  ) - tam każdy widelec jest prawdę mówiąc przeciętny, a dokładniej ma przeciętny system tłumienia. Szukasz przeciętnego niedrogiego widelca - ok polecę Ci Suntoura. Szukasz coś co naprawdę działa - poszukaj widelca z tłumikiem ABS + lub Motion Control.
Do 1500 spokojnie znajdziesz jakiegoś Marvela, Minute lub R7 z kolekcji 2014.

Napisano

Przed sztywną osią z przodu nie ma się co bronić, zwłaszcza w 29erze i o ile rower użytkowany jest zgodnie z przeznaczeniem. Jak chcesz porządny wideł to IMHO zrób to do końca porządnie.

Napisano

Żadna Reba czy inny Sid zwyczajnie nie jest wart takich pieniędzy. Nie są aż tak dobre by dać praktycznie prawie 2x tyle niż za Epikona czy Epixona w topowych wersjach. I nie twórzmy wrażenia jakoby one "nie działały" bo to nie tyle nie prawda co zwyczajnie kłamstwo. 

• Mod Team
Napisano

Bartek czyli kłamię pisząc że tłumik ABS+ o wiele lepiej działa (by nie powiedzieć bije na łeb swoją pracą) tłumik z Epikona? Jak miło zostać kłamcą...
Co do widelców - autor sam chciał zapolować na widelec z wyższej półki nie tylko cenowej, więc go nakierowałem. Ja ośmielę się stwierdzić nawet że dobrze dostrojony tłumik ABS+ lepiej będzie działać niż tłumik MC bo Manitou daje możliwość zabawy z przekładaniem shimów. Nie chcę się kłócić ale nie lubię jak ktoś mi mówi że kłamię.
Czy reba jest warta swoich pieniędzy - tak, ale pod warunkiem że będzie to Reba Dual Air.

Napisano

Bartek czyli kłamię pisząc że tłumik ABS+ o wiele lepiej działa (by nie powiedzieć bije na łeb swoją pracą) tłumik z Epikona? Jak miło zostać kłamcą...

Co do widelców - autor sam chciał zapolować na widelec z wyższej półki nie tylko cenowej, więc go nakierowałem. Ja ośmielę się stwierdzić nawet że dobrze dostrojony tłumik ABS+ lepiej będzie działać niż tłumik MC bo Manitou daje możliwość zabawy z przekładaniem shimów. Nie chcę się kłócić ale nie lubię jak ktoś mi mówi że kłamię.

Czy reba jest warta swoich pieniędzy - tak, ale pod warunkiem że będzie to Reba Dual Air.

Jestem przekonany Józek, że żle dobrałeś słowa i tyle. Napisałeś tak jak by Epikon czy Epixon nie działał a Reba czy Minuta tak. Obydwa działają i to całkiem nieżłe do tego stopnia, że Reby solo air bym nie kupił. Z ostatnim zdaniem się całkowicie zgadzam. Tylko na taką wersję warto się wykosztować. Bardzo mnie dziwi podejście do Suntour'a jakoby był padaczką bo naprawdę w ostatnich latach sporo się zmieniło. Trochę fakt brakuje ale nie jest to już przepaść tym bardziej do takiej jazdy o jakiej pisze zainteresowany. 

Napisano

o ile ja dobrze ustawi ;) jesli chce po prostu wsiasc i smigac bez dopasowywania amora do warunkow na trasie to nie ma sensu wywalac kasy na tak zaawansowane i skomplikowane urzadzenia ;)

Napisano

Chyba kolega NESK83 dobrze pisze. Generalnie jestem amatorem i niewiem czy zauważę jakąś różnice w amoryzatorze za 1000 i 3000 PLN. Na pewno nie będę się zatrzymywał i przestawiał go w trakcie podróży. Gdyby jeszcze REBA kosztowała ~1500 PLN to może bym się skusił. Ale obecnie  kosztuje ona sporo >> 2000 PLN. NIewiem czy to kwestia końca sezonu, czy po prostu tyle kosztuje. 

generalnie zrobił mi się mętlik w głowie i niewiem czy warto w ogóle wymieniać moje XCT AIR. Może najpierw spróbuje go podregulować pod swoją wagę bo przyznam się że tego nie robiłem.

Mam jeszcze pytanka o podane powyżej Suntour Epicon i epixon. Jaka jest różnica w nich ?? Możecie podać te topowe modele tych dwóch egzemplarzy. To pytanie pewno to ACTIVIA :-)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Podłączę się pod temat bo też chcę wymienić swojego Santoura XCR 29" (sprężyna stalowa) na jakiegoś Rock Shoxa może Rebę, Recona ale problem w tym, że wszystko co znalazłem jest albo "tapered" albo oś 15mm albo jedno i drugie a ja mam 1,1/8 rurę i oś 9mm... Macie może jakieś pomysły, podpowiedzi ?

Napisano

Że tak się powtórzę:

Przed sztywną osią z przodu nie ma się co bronić, zwłaszcza w 29erze i o ile rower użytkowany jest zgodnie z przeznaczeniem. Jak chcesz porządny wideł to IMHO zrób to do końca porządnie.

A co sterówki 1 1/8" to przecież świat na Rebie się nie kończy i w tymże temacie była już mowa np. o Epixonie czy Epiconie.

Napisano

Ja się nie bronię przed osią 15mm ale to wymaga zmiany koła (dodatkowy koszt) a do tego nie mam przekonania co do tego czy "sztywna oś" jest w istotny dla mnie sposób sztywniejsza. Już się prawie pogodziłem z myślą o zmianie koła na oś 15mm ale po wizycie w kilku sklepach i porównaniu "sztywności" kół z osiami 9 i 15mm raczej nie dostrzegam znaczącej różnicy. Gdy naciskam na obręcz z boku obręcz się "ugina" w podobnym stopniu pod podobnym naciskiem bez względu na rodzaj osi a to "ugięcie" to raczej na szprychach a nie na osi ? Taka moja wysoce niefachowa obserwacja poczyniona w sklepie... Poprawcie mnie jeśli źle kombinuję. Natomiast co do amora to nie mam parcia na Rebę ani w ogóle na RS ale RS już stoi w moim garażu od około 15lat - jest to Judy XC i ciągle po rozkręceniu wygląda jak nowy dla tego myśląc o amortyzatorze myślę najpierw o RS. Jeśli chodzi o kwotę to pierwotnie zakładałem do 1000zł ale jeśli coś by mi wyjątkowo siadło to kilka stówek więcej może być.

Zorientowałem się już że Ty Piotrze handlujesz Santourem i jesteś z Gliwic a to z Krakowa nie daleko w zasadzie. Masz jakiś sklep ? można zobaczyć sprzęt na miejscu ?

• Mod Team
Napisano

jest to Judy XC i ciągle po rozkręceniu wygląda jak nowy dla tego myśląc o amortyzatorze myślę najpierw o RS

Tu akurat Cię rozczaruję - zarówno w Marzocchi jak i w RS "złote" czasy się skończyły i nie ma już widelców które będą służyły latami

Napisano

Zdaję sobie sprawę, że "złote czasy" się skończyły wszędzie - od sprzętu AGD/RTV po motoryzację. Z drugiej strony taki RS kilkanaście lat temu był relatywnie znacznie droższy niż odpowiedniej klasy sprzęt dzisiaj. Wracając do tematu to jednak wśród amorków pod 15mm oś jest jakby większy wybór z tego co zauważyłem.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie - czy w moim rowerze Scott Aspect 920 - 2015 jestem w stanie bez odkręcania mostka stwierdzić jaką mam sterówkę ? Powinna być chyba standardowa prosta 1,1/8 cala ale jak od spodu wkładam palec i przesuwam go ku gurze to rura się zwęża ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...