Skocz do zawartości

[do 4000zł] Przełajowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przyznam szczerze że prawie w 100% jestem zdecydowany na FUJI ale temat jeszcze trochę będę śledził, może coś ktoś fajnego zapoda ;)

Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, mam 176cm wzrostu i długość nogi (do klejnotów) ok 83-84 i teraz M-ka czy już L-ka. Zależy mi na komfortowym śmiganiu dużych odległości.

Napisano

No to najwyższy czas podjąć ostateczną decyzję ;) Waham się między Meridą 300, a Fuji. Skłaniam się ku Meridzie, bardziej mi się podoba, plus sprowadzą mi ją w moim lokalnym sklepie. Jedyna wada to aluminiowy widelec vs karbonowy w Fuji. Tutaj porównanie obu rowerów: http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/porownaj?rowery=41784%3A44560

No i zasadnicze pytanie, czy różnica w tym elemencie będzie na tyle odczuwalna przy mojej amatorskiej, niezbyt 'hardcorowej' jeździe, żeby sobie tym zaprzątać głowę? Na takiej zwykłej leśnej, czy dziurawej gruntowej dostrzegę różnicę w tłumieniu nierówności na korzyść Fuji? To sumie ważna kwestia, nie chciałbym, żeby mnie nadmiernie 'wytrzepało' gdy zjadę poza asfalt ;) No ale w sumie po to jest przełajowy, żeby móc tam zjechać, więc nie powinno być z tym problemów na tym poziomie również i w Meridzie?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi, wypadałoby w końcu na coś się zdecydować :)

Napisano

Warto jeszcze zmienić decyzję, z Meridy na Focusa Mares AX 4.0? :P Okiem laika porównywalny osprzęt, ładny z dodatkowym wyposażeniem, a i dosyć sporo tańszy.

4png_wwwrxnr.png

Napisano

Warto jeszcze zmienić decyzję, z Meridy na Focusa Mares AX 4.0?
Jedynie korba  jest dla mnie jakimś dziwadłem 52-36T jak na przełaj to trochę dużo, w moim Maresie 2.0 jest typowo przełajowa 46-36T, ale to może typowo "miejski przełaj" 
  • Mod Team
Napisano

Jeżeli żadnych zmian w ostatnim czasie w geo nie było, to powinno być OK.

2014_geo_caadx_2.1377189407.gif

PS. Ale ja bym się wolał przymierzyć zarówno do 51, jak i do 54.

Napisano

Cannondalea nie udało się kupić :-( chciałem kupić używany na eBay w UK teraz wyszukałem sobie Cube cross race disc już nowy i też nie wiem jaki rozmiar bo 53 jakiś chyba mały się wydaje a 56 hmm. Już mam mętlik w głowie chyba obejrzałem wszystkie rowery przełajowe w internetach. Chciałbym przeznaczyć na rower 4500zł i szukam czegoś na shimano 105 i tarczowych hamulcach i ciężko coś znaleźć w tej cenie. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Panowie Canondale Caadx 105 w rozmiarze 54 czyli M przy moim wzroście 177cm i noga 80 nie będzie duży dla mnie?

mimo że nie kupiłeś tego canondale, to na przyszłość zwróć uwagę na przekrok. O ile dobrze zmierzyłeś nogę i masz faktycznie 80, to ten canondale w rozmiarze 54 ma przekrok prawie 81cm więc rama jest dla Ciebie za wysoka. Do przełajki daj sobie min 5-7cm luzu, nie wliczając butów. 

Napisano

Dziękuję za radę :-) kupiłem na początku czerwca Ridleya x-bow 10 rozmiar M w przekroku też ma 81 tragedii nie ma daję radę :-) pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...