Skocz do zawartości

[4000-4500] Kreidler dice big 7,0 vs giant talon 0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

potrzebuję fachowego doradztwa przy wyborze roweru.

Pierwszy to

Rower Kreidler Dice Big 7.0 Shimano XT 3x10 / Disc - Rowery górskie

vs

Talon 27.5 0 LTD (2015) | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Interesuje mnie Wasze zdanie o zastosowane rozwiązania i osprzęt. Uwagi co do ewentualnego serwisu ( w sensie co mogę sam a z czym do serwisu) mile widziane:)

Właściwie wszystko, co pozwoli podjąć właściwą decyzję.

pozdrower

Napisano

- podaj swoje parametry(wzrost, długość nogi),

- jakie trasy zamierzasz objeżdżać tym rowerem,

- szukasz roweru bardziej do rekreacji czy masz zamiar startować w jakiś maratonach itp.

Napisano

- podaj swoje parametry(wzrost, długość nogi),

- jakie trasy zamierzasz objeżdżać tym rowerem,

- szukasz roweru bardziej do rekreacji czy masz zamiar startować w jakiś maratonach itp.

wzrost 182 , noga w kroku 78 ( w cm)

Amator zaczynający większą przygodę z rowerem, trasy poza miastem- jak najdalej od człowieka).

W planach krótsze lub dłuższe wyprawy.

Napisano

Ja bym nie wybrał żadnego z nich, brak główki taperowanej oznacza że rama jest mniej "rozwojowa".

Giant ma dobry widelec, wiec czysto teoretycznie trzeba coś z tym robić. Przez naście lat do jazdy xc osie sztywne były zbędne, waga użytkownika jest jak najbardziej niestresujaca dla sprzętu.
Napisano

Giant ma dobry widelec, wiec czysto teoretycznie trzeba coś z tym robić
Rama Gianta jakos mnie nie przekonuje, wideł dobry.

wzrost 182 , noga w kroku 78
Proponuję tego Rometa zdecydowanie jest w lepszej konfiguracji niż Giant i ten Kreidler.
Napisano

Romet przekracza budżet, a co jest nie tak z rama Gianta ? Cyklon napisał ze wypRawy małe duże wiec raczej sportowa geometria nie . A taki jest chyba Romet ?

Napisano

Miałem 10 lat i swoją motorynką wygrzmociłem w latarnię poparzyłem nogę od wydechu, zwichnąłem nadgarstek a w chacie taki o dostałem, że .... wybaczcie, ale Romet odpada. 

Pewnie było dużo frajdy lecz niesmak i wspomnienia zostały.

Napisano

Z tych dwóch oczywiście Giant. Już tylko ze względu na amor i dożywotnią gwarancję na ramę.

Co do serwisu to po pierwszym przeglądzie obowiązkowym i chyba bezpłatnym serwisujesz gdzie chcesz. Czy sam czy z pomocą to już zależy od Ciebie a bardziej narzędzi i umiejętności.

Napisano

Sorki wcześniej dałem link do Rometa na dużym kole. na średnim jest jeszcze Silverback

Giant ma bardziej sportową geometrię od "Romka" 

Nieźle się prezentuje ten Silverback. Masz/ miałeś do czynienia z tą marką?

Bo jak pytam o Kreidlera to słyszę, że nie wiadomo co za rower, mało znany itp. itd >

Silverback to w ogóle świeża marka

Napisano

moim zdaniem giant lepszy amor i fajna geometria, nawet wizualnie Giant mi lepiej leży.

czy te wyprawy to masz na myśli kilkudniowe wypady w góry czy trening w dostępnym dla Ciebie terenie(2-3 godziny wyrypy po okolicznych lasach)

co do braku taperowanej główki - tu bym się mocno zastanawiał czy to aż taki wielki problem(sam mam teraz rewer z taprowaną główką, ale czy to aż taki wzrost sztywności tego elementu, to nie wydaje mi się, raczej marketingowa papka).

Jak na początek to aż nadto(budżet masz ładny, sam chciałbym móc tyle wydać na rower), bierz Gianta i się nie zastanawiaj, zamiast czytać opinie innych, jak nawięcjej jeździj i sam wyrobisz opinię o sprzęcie.

P.S. Więcej jazdy, mniej siedzenia przed kompem.

Napisano

czy to aż taki wielki problem(sam mam teraz rewer z taprowaną główką, ale czy to aż taki wzrost sztywności tego elementu, to nie wydaje mi się, raczej marketingowa papka)
Znajdź dobry amortyzator z prostą rurą sterową pod koło 27,5" <_<  Tu nie chodzi o większą sztywność ale o dostęp w razie potrzeby do odpowiedniej klasy części a z tym jest przy średnim kole niestety ale problem.

Nieźle się prezentuje ten Silverback. Masz/ miałeś do czynienia z tą marką?
do czynienia niestety nie miałem, dość sporo osób już kupiło rowery tej firmy. Silverback ma klasę słabszy amortyzator ale reszta szpeju jest lepsza. Te hample w Talonie nadaja sie do crossa a nie do roweru mtb <_< Z tych dwóch wybrałbym Silverbacka.
Napisano

Rodszyld po pierwsze co to znaczy "rama Gianta jakos mnie nie przekonuje"?
Jakies argumenty?

Dobry amor pod prostą rurę zaczniemy od suntura axon, rs reba, fox float. Dalej wymieniać?

Moim zdaniem Silverback to marka jednego sezonu, juz sa problmy z kontaktem jak ktos chce kupic wiec zycze powodzenia z ewentualnymi reklamacjami. Co do Kreidler to chlopaki z "piwnicy" mysle, ze wiochy nie zrobia ale zaplecze hmmm pozdrawiam.

Napisano

Jakies argumenty?
W tej cenie roweru rama mogła już być z główką taperowaną no i estetyka czyli kable mogłyby być schowane wewnątrz.

suntura axon
sa ale z rura taperowaną  

fox float
 http://www.ridefox.com/filter.php?m=bike&t=forks&f1=wheel&v1=27.5   Rebę znalazłem z prosta rurą. Fakt jest taki że rower na średnim kole bez taperu jest w gorszej sytuacji niż inne rowery z tym samym rozmiarem kół, które mają główkę taperowana.
Napisano

Moim zdaniem Silverback to marka jednego sezonu, juz sa problmy z kontaktem jak ktos chce kupic wiec zycze powodzenia z ewentualnymi reklamacjami. Co do Kreidler to chlopaki z "piwnicy" mysle, ze wiochy nie zrobia ale zaplecze hmmm pozdrawiam.

Mnie nigdy dyskusja konkurencji o konkurencji nie przekona :)

Początkującemu może to nie przeszkadzać bo porównania nie ma. Jednak wspomnieć o tym można skoro sa rozwiązania bardziej "neutralne" 

Napisano

Ehhhzdaje sobie sprawę, że wszystkie testy niezawodności publikowane przez Dekre wygrywają niemieckie marki :).

Ale CyklonPL może przyznać, że pw dostał porównanie plusów i minusów Gianta w stosunku do Kreidla.

Napisano

CyklonPL może przyznać, że pw dostał porównanie plusów i minusów Gianta w stosunku do Kreidla
rodszyld69    

Potwierdzam, rzeczową i obiektywną ocenę obu sprzętów. Ogromny szacun dla Ciebie Marcin. 

Myślę, że przy pomocy Marcina  poprawię drobne "niedoskonałości" , które przemycił producent i będę się cieszył fajnym rowerkiem.

Tak, zdecydowałem się na Gianta. ( Tak , kupuję go u Marcina, co jest jedynie dowodem jego obiektywizmu i profesjonalizmu).

Myślę, że przy pomocy Marcina  poprawię drobne "niedoskonałości" , które przemycił producent i będę się cieszył fajnym rowerkiem.

@@rodszyld69,  silverback, którego poleciłeś, namieszał mi w głowie i pewnie bym go kupił gdyby był w Polsce oficjalny dystrybutor

P.S. Więcej jazdy, mniej siedzenia przed kompem.

slave, to był prawdziwy kopniak:) 

Dziękuję Panowie wszystkim za pomoc. 

Jestem pod ogromnym wrażeniem Waszej wiedzy i miłości do rowerów.

rower wybrany. temat zamykamy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...