Skocz do zawartości

[plecak] Deuter Race vs Btwin 700

pjsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę kupić plecak. Do tej pory wpadły mi "w oko":

Deuter

http://www.explore.pl/turystyka/plecaki/plecaki-rowerowe/deuter-race.html

Btwin

http://www.decathlon.pl/plecak-z-bukakiem-700-id_8300158.html

Plecak używany najczęściej przy dojazdach do roboty, do spakowania koszulki na zmiane, drugiego śniadania, myślałem żeby też zamiast bukłaka wsadzić u-locka (zeby nie czepiac go do ramy), no i oczywiscie podstawowych akcesoriów w razie awarii (pompka, dętka, łatki itd).

Czy macie jakieś doświadczenie z tymi plecakami? Kwota jak widzicie podobna ok 180PLN. Jak coś sensownego możecie polecić, do 200PLN to fajnie.

Napisano

Witam,

Mam ten plecak Deuter'a kupiłem go bo miałem dobrą okazję i trochę się przypaliłem ale powiem szczerze doopy nie urywa.

Patrząc na tego B'twin'a to wygląda na dość fajnie rozmieszczenie przegródek a w tym Deuterze nie bardzo to jest zrobione.

Plecaka w tym momencie używam do tego co Ty chcesz używać, czyli do dojazdów do pracy, zabieram ubranie na zmianę i drugie śniadanie i tyle bo więcej się nie mieści. Ma 2 małe kieszonki, jedna u góry wewnątrz a druga na zewnątrz i kieszonka siateczka w środku i tyle. Wykonanie jest ok tutaj nie mogę się przyczepić bo nie ma do czego ale szczerze muszę obejrzeć tego B'twina w decathlonie. + dla nie go bo widzę, że bukłak jest w zestawie a ja nie mam bukłaka.

Napisano

Najbardziej chodzi mi o wentylacje na styku plecy - plecak. No i jasna sprawa, że o funkcjonalność wewnątrz.

Napisano

Ja mogę niestety odradzić (choc niedawno jeszcze polecałem) model Tullo Poeme (a przynajmniej odradzić w cenie w jakiej kupiłem czyli, 159 zł OIDP). Obecna cena już bardziej odpowiednia.

http://www.sklep-presto.pl/product-pol-36001-Plecak-trekkingowy-Tullo-35-Peme.html

Plecak fajny, duży, wygodny system, ale materiał bardzo słabej jakości. Zaczął się pruć na szwie przy dolnej klapie. Po kilkunastu użyciach.

Niestety - porzekadło, że co tanie to drogie się sprawdziło - i nie będę na przyszłość oszczędzał, tylko wezmę Deutera.

Napisano

Deuter z systemem AirComfort będzie plecakiem na długie lata. Wykonany z dobrej jakości materiałów, szwy wytrzymałe, w wersji EXP opcja powiększenia o 3 dodatkowe litry. Może kosztuje dużo jak na 13-to litrowy plecak ale wart swojej ceny i godny polecenia. A ja zachęcam do przeczytania recenzji z tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/116644-plecak-deuter-race-exp-air-subiektywna-opinia/

Napisano

Heh, mam takiego Fjorda Nansena od liceum, czyli jakieś 10 lat :) Tylko wtedy jeszcze się jakoś inaczej nazywał. Nadal czasem używam na zakupy, więc trwały to on jest. I duży. 

Wady: ciężki, niezbyt praktyczny, jeśli ktoś lubi mieć wszystko sensownie zorganizowane - jedna dupna komora z kieszenią na bukłak + tylko mała górna kieszeń na drobiazgi, więc "w jednym worze" walają się ciuchy, narzędzia, jedzenie, aparat itd.

Napisano
Pomiędzy Deuter air 25l a Nansen Freki 30l jest ok 400g różnicy. Imo przy niewielkich dystansach to nie jest bardzo dużą różnicą

To już każdy sam musi ocenić, czy dodatkowa masa kurtki, aparatu czy małej puszki piwa jest dla niego istotna czy nie. Moim zdaniem to sporo, są plecaki, które tyle ważą. Przy dojeżdżaniu do pracy faktycznie można to olać.

Napisano

Wracając do tematu oraz nawiązując do posta qb41 podsuwam inną propozycję ze strony Deuter'a (tegoroczna, nowsza wersja Race):

http://www.explore.pl/turystyka/plecaki/plecaki-rowerowe/deuter-race-x-2957.html

Zdaję sobie sprawę, że wersje "AIR" są genialne na rower, ale nie wykluczam także okazjonalnego używania plecaka jak to się ładnie mówi "do pieszych wędrówek" :) Chciałbym znaleźć dobry kompromis za dobrą cenę.

Tego Btwina mam możliwość zakupu 5dych taniej.

Napisano

Co do wypraw pieszych to często bywam w górach "z buta" i Deuter Race EXP Air jest idealny na jednodniowe wycieczki. Wchodzi kurtka, dwie bułki, bukłak 2l, kilka batoników, jakieś mapy i 4 piwka plus mała apteczka. Masz jeszcze dwie boczne kieszonki na dodatkową wodę albo jedzenie. Ten b'twin wygląda na spoko opcje (jak możesz mieć za 130 peelenów) ale nie wiem jak z jego wytrzymałością. Najlepiej jakbyś miał możliwość zobaczenia sobie tych plecaków na żywo to wtedy sam ocenisz co jest lepsze dla Ciebie ;) 

Napisano

Witam z tego co piszesz wywnioskowałem , że wcześniej nie jeździłeś z plecakiem .Może nie odniosę się do plecaków z linków ale na moim przykładzie powiem Ci jedno .Plecak 10l to zamało(czasami trzeba kurtke przeciwdeszczową włożyć i  wiele jeszcze innych rzeczy) . Wentylacja - nie masz co liczyć , że będą cuda w każdym plecy się zgrzeją.Patrz również na to aby materiał był nieprzemakalny a najlepiej u spodu jak ma schowaną wyjmowaną osłonę.W deszczowy dzień na pewno docenisz.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

posiadam Btwina ale w wersji 720 (bukłak + mocowanie na kamerkę na szelkach). Świetnie się sprawdza, super podzielony, kieszonki zrobione z pomysłem i wszystkie akcesoria trzymają się na miejscu. Co do pleców, no cóż, jeśli mowa o temperaturach do 20st C to jest super, jak słoneczko daje bardziej to nie jest już tak różowo, ale nie oszukujmy się, bez plecaka jak cisnę to leci mi woda po plecach, to jakim cudem mam mieć suche z plecakiem ? :) Na proste pytanie czy polecam mam jedną odpowiedź - polecam jak najbardziej.

• Mod Team
Napisano

Panowie z tym porównaniem to jest tak jakby porównywać wypasioną Skodę Superb 4x4 z DSG i innymi bajerami, ale nadal Skodę z podstawowym modelem Audi A4.

Płacisz tutaj w głównej mierze za napis, ponieważ ten Deuter jakiś innowacyjny mocno nie jest.

Napisano

Częściowo masz rację, ale po spróbowaniu systemu nośno/wentylacyjnego w modelu Race Exp Air już nie wrócę to zwykłego plecaka nawet jeśli będzie tańszy o połowę . Ten Btwin jest o 35zł tańszy tylko.

Napisano

Używałem wielu plecków różnych firm i tylko dwa spełniły moje oczekiwania obecnie które posiadam to:

https://sherpa.pl/plecak-futura-22-12772

http://www.camelbak.com/en/International/Sports-Recreation/Packs/Rogue.aspx

Pierwszego używam codziennie,dojazdy do pracy,wyprawy w teren,piesze wędrówki,ma sporo kieszonek plus najważniejsze sucha kieszeń oddzielona od mokrego ciucha rozsuwając ją zwiększa się pojemność plecaka,świetny system nośny i wentylacji,pokrowiec przeciwdeszczowy w standardzie,bukłak dokupiłem i spisuje się rewelacyjnie.

Drugi jest typowo na wyrypki w terenie z bukłakiem,kilka kieszonek na narzędzia,batoniki,koszulkę,Pakajaka,pompkę,dętkę.

Obydwa nie należą do najtańszych ale za funkcjonalność i wygodę trzeba zapłacić 

Oba wyrwałem w promocjach pierwszy za 250 pln a drugi za 150 pln

Napisano

Zajrzalem w drodze powrotnej do domu do Decathlona. Przyjrzalem sie plecakowi. Hmmm nie powalil mnie funkcjonalnoscia. Glowna kieszen dluga i jedna. W srodku kieszonka na buklak, albo cos tych rozmiarow. Na samym dnie worek z ochraniaczem przeciwdeszczowym, ot tak, jakby luzno sobie tam lezal. Myslalem, ze bedzie po prostu dno plecaka. Brak kieszonek, przegrodek. Dalej, odchylana czesc w ktora mozna wsadzic np kask. Za kazdym razem trzeba odpiac, zeby dostac sie do glownej kieszeni plecaka. Najfajniesza i dobrze zorganizowana jest kieszonka na przodzie (na zdjeciach widac), jest miejsce na graty. Poduszki, ten caly system wentlacji nawet chyba OK. Nie jest to gabka, ktora chlonelaby pot.

Ten Btwin jest o 35zł tańszy tylko.

Btwin moglbym kupic za ok 120PLN, Deuter Race EXP AIR jak na ta chwile znalazlem za 260PLN tutaj: http://8a.pl/plecaki-turystyczne/plecak-deuter-race-exp-air-2?gclid=CJTy-ezEj8QCFeQCcwodsogARw wiec roznica w cenie nie jest 35, a 140PLN.

Jutro wybiore sie do sklepu gdzie maja te plecaki i wezme do reki, zaloze na plecy... Zobaczymy.

Napisano

Twoja decyzja. Ja osobiście wolałbym poczekać na promocję i kupić Deutera za 215-230 zł. Ale w nim tez nie ma wielu kieszonek co uważam za wadę, sam planuje to rozwiązać poprzez zakup organizera maxpedition :)

Napisano

No właśnie trochę ochłonąłem z "okazjonalnym" zakupem, bo może będą lepsze (zdaje sobie sprawę, ze raczej droższe) rozwiązania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...