DawidX Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Witam Jako, że nadal nie zdecydowałem sie na konkretny sprzęt zwracam sie do was z prośbą o wyrażenie opinii o poniższych modelach w moim zakresie cenowy: 1. Kands Maestro 2. BTWIN Fit 300 Specyfikacja roweru 3. BTWIN Triban 300 Specyfikacja roweru 4. Inne propozycje? Odnośnie samego użytkowania i moich wymagań to tak: rower będzie używany w 100% na asfalcie, w tygodniu głównie będzie jeżdzone po mieście w weekendy zaś nie duże wypady po za miasto. Od roweru wymagam przedewszystkim niezawodności no i fajnie by było jakby był w miare lekki i szybki. Pozdrawiam
yarad Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Ja bym rozważył przede wszystkim BTwin Fit 500 - wyższy model od Fit 300, na dobrym kolarskim osprzęcie. Obecnie mieści się w budżecie - w promocji za 1500, wg mnie prawdziwa okazja... http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-fit-500-id_8239798.html
GrzesPL Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Dobry wieczór Osobiście wybrałem Kands Elit Pro (typowy trekingowy), jako rozwiązanie bardziej (subiektywnie) uniwersalne. Jestem typowym tułaczem, bez wygórowanych wymagań. Lubię się snuć po mieście, okolicy, czasami wyskoczyć dalej (praktycznie tylko asfalt). Czasami gdzieś w bliżej nieokreślone okoliczności natury (szuter, polne i leśne drogi), wyjazdy na 2-3 dni. W zasadzie po przebiegu ponad 4500 km od zakupu nie mam zastrzeżeń (regularny serwis). Wymieniłem tylko siodło na wygodniejsze wraz ze sztycą, która miała zwyczaj "siadać" oraz przednią lampkę. Ta standardowa dawała zdecydowanie za mało światła (lubię jeździć w nocy). Na najbliższy sezon wymiana gum. Poza tym wszystko standardowe, bez udziwnień Na forum jest test modelu niżej Kandsa (właśnie Maestro, o którym wspominasz): http://www.forumrowerowe.org/topic/138905-rower-kands-maestro-2013-test-etapowany/ Pozdrawiam.
DawidX Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Napisano 25 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi Przejdę się Decathlona i pomacam Fit 500 bo wydaje mi się to najciekawsza opcją. Triban 300 to typowa szosa a w mieście przydała by się jednak prosta kierownica (tak przynajmniej mi się wydaje bo nigdy nie jeździłem szosówką ). Takie cienkie opony znoszą jazdę po kostce brukowej na miejskich chodnikach?
GrzesPL Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 I to jest bardzo dobry pomysł. Pójść i przymierzyć
ILC Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 W Decathlonie mają niezły stosunek cena/jakość i trudno będzie znaleźć coś dużo lepszego, także nic innego Ci nie pozostaje jak przejść, zobaczyć Co do kostki to jak najbardziej możesz jeździć.
DawidX Napisano 25 Grudnia 2014 Autor Napisano 25 Grudnia 2014 Dobra plusy porozdawane Odezwe się jak już otworzą sklepy po świętach i sprawdze tego Fit 500 bo jednak wole coś z prostą kierownicą na miasto. Generalnie to Fit 500 ma lepszy osprzęt niż Kands? Bo jeśli chodzi o wage roweru to spora różnica na korzyść Fit 500.
Prz Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Kiedyś czytałem, że Sora (grupa szosowa) to jakby pomiędzy Alivio a Deore (grupy MTB), więc wyżej. Zasadniczo (zwłaszcza na oponach 23) Fit nadaje się niemal wyłącznie na asfalty, nie wiem jak z montażem blotnikow. Kands lepiej sobie poradzi na szutrze, ale gorzej na asfalcie (chyba że jest bardzo dziurawy), ma otwory do montażu blotnikow.
GrzesPL Napisano 25 Grudnia 2014 Napisano 25 Grudnia 2014 Piszą, że Alivio jest grupą osprzętu pozycjonowaną poniżej Deore i powyżej Acera TO via Kansd (http://wrower.pl/wiadomosci/shimano-2015-nowe-alivio,5932.html). Dla mnie jest to kompromis, myślę, że dobrze dopasowany do moich potrzeb, jazda z przewagą turystyczno-rekreacyjnego snucia się (subektywnie) <- to na Shimano. Fit jest na osprzęcie SRAM'a. Nie mam porównania, żadnego porównania... (nie znam) Podkreślam, wybrałem taki sprzęt (rower z osprzętem), a nie inny (w tej klasie cenowej) tylko pod moje potrzeby. Poczytaj o napędach Sram (Fit) i jak to się ma do rozwiązań Shimano? Trochę było na forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/126051-sram-vs-shimano-osprzet-klasy-sredniej/ http://www.forumrowerowe.org/topic/104503-rower-shimano-czy-sram/ Szukajkę forumową odpalić, albo z Wujkiem Google pogadać Wedle potrzeb i co komu pasuje. Imho nie ma rozwiązań idealnych, zawsze to będzie kompromisem, wedle potrzeb Pozdrawiam
yarad Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Dobra plusy porozdawane Odezwe się jak już otworzą sklepy po świętach i sprawdze tego Fit 500 bo jednak wole coś z prostą kierownicą na miasto. Generalnie to Fit 500 ma lepszy osprzęt niż Kands? Bo jeśli chodzi o wage roweru to spora różnica na korzyść Fit 500. Fit 500 ma osprzęt szosowy (grupa Sora), Kands wyposażony jest w osprzęt przeznaczony dla rowerów górskich (grupy Acera/Alivio). Także Fit 300 ma osprzęt MTB, tyle że raczej przypadkowy i podstawowy (choć za 900 zł nie ma co grymasić...). Fit 500 i Kands to rowery innego typu (szosówka vs cross/treking), o innym przeznaczeniu, w obu przypadkach liderzy rankingu cena/wyposażenie w swoich kategoriach. Według mnie Fit 500 ma wszystkie przewagi poza jedną - uniwersalnością. To szosówka na wąskich kołach, przywiązana do twardej nawierzchni. Wąskie opony to małe opory toczenia i szybkość, ale także wrażliwość na uszkodzenia oraz mniejszy komfort i bezpieczeństwo jazdy po wertepach, krawężnikach, w czasie deszczu itp. Jeśli waga właściciela Fit 500 jest spora, to od razu proponuję zakupić solidne opaski na obręcze, co pozwoli uniknąć regularnych "snejków" (był na forum dramatyczny wpis nowego użytkownika takiego roweru...)
DawidX Napisano 26 Grudnia 2014 Autor Napisano 26 Grudnia 2014 No i teraz się zastanawiam czy ta uniwersalność kandsa znalazła by zastosowanie w mieście. A co do wagi to ok 83 kg w tym momencie Tak czy siak jak mam możliwośc to pójdę sprawdzę osobiście szkoda tylko, że żaden sklep w mojej okolicy nie ma kandsa.
ILC Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Na pewno Kands sprawdzi się lepiej w mieście, jeśli mówimy o jeździe po ścieżkach, bruku, krawężnikach, będzie wygodniej ze względu na amortyzator, szersze opony...Szosa będzie w takich warunkach bardziej narażona na przebicia opon i będą odczuwalne drgania na nierównościach. Proponuję przejść po sklepach i przejechać się kawałek crossem jak i szosówką, wtedy zobaczysz różnicę.
MikeSkywalker Napisano 26 Grudnia 2014 Napisano 26 Grudnia 2014 Bez przesady - to coś co jest w Kandzie to nie żaden amortyzator tylko uginacz i kropka. Żeby to sensownie amortyzowało i tłumiło trzeba dać 400-500 zł i można mówić o komforcie jazdy. A to co jest tam fabrycznie tylko niepotrzebnie waży. Owszem, źle się na nim nie jeździ i w miarę szybko ale to ciągle zwykły cross. Na asfalty wolałbym zdecydowanie taką hybrydę/fitness jak ten BTWIN. Różnica na plus jest znaczna, sztywny widelec, osprzęt szosowy, śmiga się dużo lepiej. Po mieście da się jeździć tylko będzie to mniej komfortowe przy pokonywaniu krawężników. Nie znam tych rowerów z Deca także nie wiem jak z wepchaniem do nich nieco szerszej opony - byłoby wygodniej. Jeśli nie wykluczasz używki to tutaj można też coś ciekawego znaleźć.
DawidX Napisano 30 Grudnia 2014 Autor Napisano 30 Grudnia 2014 Ok sprawa wygląda następująco, Fit 500 w moim rozmiarze został wyprzedany więc chyba wezme Tribana 300. Czytałem w międzyczasie o osprzęcie microshift i ponoć daje to radę tylko ludzie narzekają trochę na aluminiowy widelec i koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.