siimon Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Tak, to starszy typ bez żadnych "cieni" ;-) A może warto byłoby zmienić przerzutkę na coś co lepiej ogarnie kasetę 11-40 ? Przyznaję, że sam fakt zmiany przełożenia to dla mnie nie wszystko i kultura zmiany też się liczy. To od razu na 11s. Jak do tej dasz dłuższą śrubę do odsunięcia przerzutki od kasety, to żegnaj kulturo pracy. Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Znaczy kupić przerzutkę do napędów 11s i będzie lepiej śmigała z tą kasetą ? Bo nie mam zamiaru przechodzić na 11sp. bo koła nowe są. Cytuj
kidot Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 nastar ja mam jak u kolegi wyżej na zdjęciu i mi też śmiga jak złoto. Miałem trochę dłuższy łańcuch i nie ciągnął idealnie przerzutki pod zębatki. Sprawdz może na such czy przerzutka nie wchodzi na zęby kasety( bez łańcucha) Rambi zrobiłem tak jak piszesz u mnie to się nie sprawdziło ( łańcuch za długi). Więc wszystko zależy co zapodamy w napędzie. Przerzutka m7000 11S dobrze gra z 10 Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ? Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ? Cytuj
pavvelll Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) @Nastar, zobacz na YT kanał "z pasji do mtb" masz tam shimano zee sg działające z 42t Edytowane 8 Listopada 2016 przez pavvelll Cytuj
rambolbambol Napisano 8 Listopada 2016 Autor Napisano 8 Listopada 2016 Zee SS działa z 11-42, ale precyzja na twardych koronkach jest beznadziejna. Biegi w czasie jazdy trzeba zmieniać na dwa razy. Na postoju zrzuca jak należy. Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Pokaż zdjęcie z łańcuchem na małej zębatce. Proszę bardzo. Problem w tym, że jak wyreguluję baryłką dobrą zmianę przełożeń to bardziej napięta linka powoduje, że ramię przerzutki zahacza o największą koronkę kasety. Sama przerzutka bez łańcucha wychylona ręką w stronę kasety pracuje elegancko, ma nawet mały zapas i o nic nie zahacza. Jaka diagnoza: za krótka śruba czy za krótki łańcuch ? Cytuj
pavvelll Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 @Rambol, postaram sie jakoś nagrać zmiany biegów podczas jazdy i wrzucę. Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ? Aha - jeszcze to pozostało bez odpowiedzi. Jakieś wskazania w przypadku ew. zakupu ? Cytuj
marcin_ostrów Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Znaczy kupić przerzutkę do napędów 11s i będzie lepiej śmigała z tą kasetą ? Bo nie mam zamiaru przechodzić na 11sp. bo koła nowe są. A co mają koła do tego ? GS wystarczy Cytuj
pavvelll Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 SS wystarczy, jak widać na przykładzie ZEE. Poza tym na SS masz mocniej napięty łańcuch. Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 No i chyba mamy bingo ! Wydłużyłem łańcuch o 2 ogniwa i po wstępnej regulacji od razu było lepiej. Nie ma kolizji wózka przerzutki z kasetą. Są drobne zawahania przy przerzucaniu w dół na 11T i w górę na 2 największe zębatki ale to już dopracuję podczas jazdy. A co mają koła do tego ? Teraz doczytałem, że nic bo mój bębenek przyjmie kasetę 11sp. :-) Cytuj
modrzew Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ? Jeśli mowa o rd-m7000 11s to zdaje się, że masz do wyboru tylko średni, średni lub dla odmiany średni wózek Edytowane 8 Listopada 2016 przez modrzew Cytuj
rambolbambol Napisano 8 Listopada 2016 Autor Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) Proszę bardzo. Problem w tym, że jak wyreguluję baryłką dobrą zmianę przełożeń to bardziej napięta linka powoduje, że ramię przerzutki zahacza o największą koronkę kasety. Sama przerzutka bez łańcucha wychylona ręką w stronę kasety pracuje elegancko, ma nawet mały zapas i o nic nie zahacza. Jaka diagnoza: za krótka śruba czy za krótki łańcuch ? No ewidentnie za krótki łańcuch i za krótka śruba. Wózek w pozycji na 11 powinien być prawie równoległy do widełek, podczas gdy górne kółko będzie tworzyło prostopadłą linię z osią obrotu wózka i widełkami. To powinien być twój punkt wyjścia do dobierania długości łańcucha. Zdejmij całkowicie łańcuch i sam zobacz, że jesteś w stanie tak manewrować ręką przerzutkę, żeby ogarnęła całą kasetę. Edytowane 8 Listopada 2016 przez rambolbambol Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Jeśli mowa o rd-m7000 11s to zdaje się, że masz do wyboru tylko średni, średni lub dla odmiany średni wózek Jeśli już to brałbym jednak M8000... ;-) A tak poza tym to czy musi tobyć przerzutka 11sp. ? Czy nowa 10sp. z serii 7000 nie ogarnie ? Czy po prostu różnica w cenie jest na tyle mała, że warto być "przyszłościowym" tak na wszelki wypadek...? Zdejmij całkowicie łańcuch i sam zobacz, że jesteś w stanie tak manewrować ręką przerzutkę, żeby ogarnęła całą kasetę. Tak, już wcześniej napisałem, że po zdjęciu łańcucha przerzutka pracowała bez zarzutu i ogarniała kasetę bezkolizyjnie. Dorzuciłem 2 ogniwa do łańcucha i jest prawie idealnie. Co prawda wózek przerzutki nie jest nadal równoległy do widełek ale chcę najpierw potestować w terenie obecną konfigurację. Dziękuję wszystkim za naprowadzenie na rozwiązanie problemu. Cytuj
modrzew Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 Jak miał blat 38T i największą koronkę 36T czy 34T, a teraz ma blat 36T i największą koronkę 40T, to chyba nie dziwne, że łańcuch dobrany do tej pierwszej kombinacji jest za krótki. Cytuj
Nastar Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) W takim razie te wzory na obliczanie długości łańcucha o kant tyłka potłuc... Edytowane 8 Listopada 2016 przez Nastar Cytuj
kfas666 Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 A czy ktoś ma doświadczenia z pracy łańcucha SRAM PC-X1 (i spinki która jest w komplecie) z tarczą HCC (osobiście planuje owalną, ale to chyba bez różnicy) w układzie 1x11? Cytuj
ArtGD Napisano 8 Listopada 2016 Napisano 8 Listopada 2016 A czy ktoś ma doświadczenia z pracy łańcucha SRAM PC-X1 (i spinki która jest w komplecie) z tarczą HCC (osobiście planuje owalną, ale to chyba bez różnicy) w układzie 1x11? http://www.forumrowerowe.org/topic/170983-naped-1x10-test-napedu-1x10-opartego-na-zebatkach-hcc-components/?p=1801517 Coś mi się kojarzy, że ktoś polecał założyć spinkę 10-rzędową i niby trzymało się to kupy. Cytuj
kidot Napisano 9 Listopada 2016 Napisano 9 Listopada 2016 rambolbambol takie przemyślenie : czy ustawiając łańcuch na najmniejszej zębatce kasety nie będzie różnicy długości łańcucha dla kasety 11-34 11-40 11-42 11-46 Bo przecież na najmniejszej zębatce pomijając zębatkę z przodu dł łańcucha będzie taka sama. nastar myślę , że na całość długości łańcucha wpływa jaki rodzaj przerzutki jaka długość wózka i dlatego zawsze trzeba wprowadzić korektę. Cytuj
Ador Napisano 9 Listopada 2016 Napisano 9 Listopada 2016 Czyli co dla wózka GS krótszy a dla SGS dłuższy? Cytuj
Ador Napisano 9 Listopada 2016 Napisano 9 Listopada 2016 (edytowane) Witam czy można prosić o wypowiedz o stanie zużycia przedstawionej kasety SRAM XG-1180 (10-42) 11-rz , chcę się po prostu upewnić Edytowane 9 Listopada 2016 przez Ador Cytuj
Nastar Napisano 9 Listopada 2016 Napisano 9 Listopada 2016 Chyba nie ten temat. Ten o zużyciu zębatek jest gdzie indziej... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi