Wiekoma Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Witam. Posiadam rower trekkingowy Cossack Impuls z korbą cyclone precision. Chciałbym kupić nową korbę jakąś Shimano (np. Alivio) do kwoty ok.120zł. Zależy mi na tym aby zębatki były stalowe(stawiam na trwałość). Mozecie mi jakąś polecić? PS. Chciałbym aby suport został ten sam, musze sprawdzić czy jest octalnik czy kwadrat.
beskid Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 No to bierz Alivio M431. Jakie mocowanie to już od Ciebie zależy bo i tak musisz mieć nowy wkład suportu.
Wiekoma Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Jaka jest cena tej korby i suportu? Będe musiał zmieniać łańcuch i kasete? Zna Pan ten rower?
beskid Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Tu masz przykładowo już cały pakiet http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m431-9s-48x36x26-suport-i4284711833.html Co do samego roweru to jaki nie ma znaczenia jaki. Ważne jest to jakie ma wymiary mufa suportowa. Niestety tutaj sam musisz dokonać pomiaru. Standard to szerokość 68 mm ale czy taką masz tego nie wiem.
Wiekoma Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Mhm... A co Pan sądzi o tej Cyclone podobno szału nie ma ale mam takie pytania. Co to jest ta mufa? Czy ta kaseta wymaga cięcia lub kupna nowego łańcucha i ile w szklepie taki suport mniej więcej może kosztować.
beskid Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Byś już przestał z tym "panem" bo jakoś tak dziwnie się czuję. Mufa to miejsce w które wkręca się suport. Co do samej kasety to wymiana polega na jej wykręceniu. Niestety trzeba mieć do tego odpowiednie narzędzia. Jakie i jak to się robi to już się dowiedz wklepując w "szukajkę" hasło 'odkręcanie kasety rowerowej". Czy wymiana jest konieczna to już zależy ile przejechałeś km. Koszt suportu to w porywach okolice 40-50 zł.
Wiekoma Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Kaseta jest w dobrym stanie ale chodzi mi o to czy ta nowa korba bedzie współgrała z tą moją kasetą i łancuchem.
beskid Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Stan dobry to względne pojecie. Zasadniczo wymian samej korby nie musi się wiązać z wyminą kasety. Łańcuch powinno się wymienić. Jest tu tylko jeden problem bo może się okazać, że łańcuch będzie przeskakiwał a wtedy i kasetę trzeba wymienić. Reasumując kup korbę potem odpowiedni i odpowiedniej długości suport a na końcu sam łańcuch. Jak się nic nie będzie działo to kaseta zostaje.
Wiekoma Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Dobra a jaka jest cena samego suportu w normalnym sklepie rowerowym?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.