Skocz do zawartości

[2500-3000] Unibike Zethos czy Giant Roam 1 disc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum. Jeśli chodzi o mnie to słowem wstępu chciałbym wspomnieć, że przez bardzo długi czas nie miałem do czynienia z rowerami, o ile nadarzyła się jeszcze okazja na wakacjach wypożyczony sprzęt itd. to pojeździłem. Poza tym u siebie w mieście nawet po przysłowiowe bułki nie udało się wyskoczyć bo nie było na czym. W tym roku czas to zmienić, a trochę wolnych środków chciałbym właśnie rozsądnie ulokować w sprzęt, który posłuży mi kilka lat. 

Po przeszukaniu ostatnich wątków nie znalazłem takiego, który porównuje dwa przeze mnie wymienione rowery a o Giant Roam 1 informacji również nie ma za wiele. Dlatego wrzucam temat do bezpośredniej konfrontacji obu rowerów, które jak mi się wydaje stoją w linii w tym samym segmencie i półce cenowej. 

Szukam roweru na wyprawy do ok. 50 km oraz jazdy po mieście. Nawierzchnia to głównie asfalt, szuter oraz utwardzone drogi polne. W przyszłości nie wykluczam dłuższych wyjazdów jak złapię bakcyla.Na początku brałem pod uwagę niższą półkę cenową Unibike Viper GTS oraz Kross Evado 3.0/4.0. Jednak chciałbym rower z zapasem w górę zwłaszcza jeśli chodzi o możliwości i osprzęt dlatego jestem gotowy dołożyć i kupić coś lepszego. Odpada Kross ważę ok. 95 kg przy wzroście 193 cm, boję się o wytrzymałość ramy.

Moje pierwsze pytanie to czy w ogóle warto dokładać i kupować sprzęt tej klasy czy moje potrzeby nie zaspokoi klasa niżej? 

Istotne różnice pomiędzy wymienionymi rowerami to: 

Cena: Zethos 100 zł tańszy

Amortyzator: Unibike- SR SUNTOUR NCX-D LITE / Giant SR SUNTOUR NEX MLO

Hamulce: Unibike -SHIMANO ACERA M446 / Giant -TEKTRO HDC 300

Napęd: Unibike - Alivio i Acera / Giant - Deore

Pozostałe parametry jak dla mnie ciężko rozróżnić. Miałem okazje siedzieć na Giant 21" i wydawał mi się całkiem ok, ale nie mam zbyt wielkiego porównania. Malowanie i wygląd też bardziej przemawiają za Giant. 

Prosiłbym o Wasze opinie, który rower jest lepszy i jakie są istotne różnice pomiędzy nimi. Z góry dziękuję za cenne uwagi i konstruktywną opinię.

Napisano

Witaj,

O porównaniu obu modeli nie napiszę gdyż mam zbyt małą wiedzę, koledzy z forum na pewno napiszą, są czujni :) Jednak trafiłem na pewien błąd w Twoim porównaniu w części o napędzie. Poniżej lista komponentów z mojego Unibike Zethos 2014, które dostałem przy zakupie, może pomogą Ci w wyborze:

• Rozmiar ramy 21"
  • Rama Unibike T6061 / 700C / Hydroforming / Butted
  • Widelec SR Suntour NCX D-LO-700C
  • Tylny amortyzator None
  • Kierownica Uno Grade 2.0
  • Mostek Uno Grade 2.0
  • Sztyca Uno Grade 2.0
  • Siodło Selle Royal Look in Athletic
  • Pedały VP-199A
  • Manetki Shimano Alivio SL-M430
  • Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M430
  • Przerzutka tylna Shimano SLX RD-M662
  • Hamulce Shimano Alivio BR-M447 + Shimano SM-RT54-M (180mm) / SM-RT54-S (160mm) Hydraulic Disc
  • Dźwignie hamulca Shimano Deore BL-M505
  • Kaseta/wolnobieg Shimano Deore CS-HG50-9 11T
  • Łańcuch Shimano Deore CN-HG53
  • Korba Shimano Deore FC-M521
  • Suport Shimano Deore BB-ES25-AK
  • Obręcze Mach1 Neo Disc 29er
  • Piasty Shimano Alivio HB-M435 / FH-M435
  • Szprychy Sapim
  • Opony Schwalbe Smart Sam 42-622 (28x1.60)
  • Dętki Schwalbe SV
  • Rogi None
  • Linki/pancerze Shimano / Jagwire
  • Zacisk sztycy FSA
  • Top Cap FSA
  • Stery FSA
  • Gripy Velo

Jak widać, nie ma nic z Acera a głównie Deore oraz część Alivio. Z tyłu jest SLX, ale zawsze tylna przerzutka jest ze 2 klasy lepsza od innych komponentów.

Pozdrawiam!

Napisano

crux, zgadza się napęd Alivio/Deore mój błąd.

Jeśli jesteś posiadaczem Zethosa mógłbyś krótko napisać ile już przejechałeś i jakie wrażenia ? Co na plus no i wiadomo, że swoje się chwali ale może też jakieś minusy ? 

Pytanie też czy należysz do grona zapaleńców, którzy wykorzystują możliwości sprzętu w 100% ? Mój dylemat polega też na tym, że chcę mieć dobry sprzęt, który wykorzystam a nie przykładowo jak u nas narciarze. Byle górka a towarzystwo obkupione high end sprzętem i ciuchami, zjedzie dwa razy i reszta dnia prezentuje się w barze pod stokiem :) 

Napisano

Służę pomocą i jak na razie nie dużym doświadczeniem.

To mój pierwszy "lepszy" rower więc nie mam wielkiego porównania do innych. Moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne... ok, inaczej, jestem zachwycony, ciągle :) Kupiłem go 3 tygodnie temu i dziś mija trzeci weekend. Ze względu na pracę nie mogę raczej użytkować go w środku tygodnia. Przez owe 3 weekendy przejechałem głównie po szosie, DDR, czy po ścieżkach leśnych ok. 320km (4x ~50k, 1x 70km, 3x spacerowo głównie z córką) i czuję, że za jakiś czas będę mógł zdecydowanie więcej. Pierwszy weekend był najgorszy gdyż miałem 15 letnią przerwę z rowerami, tyłek musiał się przyzwyczaić. Dopiero wczoraj był pierwszy dzień gdzie nic (poza nogami oczywiście) mnie nie bolało pomimo 70km.

Wszystko działa bardzo dobrze, nie mogę się do absolutnie niczego przyczepić. Jeżeli cokolwiek w nim zmienię to będą to w przyszłości manetki, ale na grupę XT ze względu na fantastyczną różnicę w sposobie pracy. Nic pomiędzy a więc Deore i SLX nie da tego co XT a więc to będzie jedyne usprawnienie.

Pojedź do sklepu, przejedź się oboma rowerami i wtedy będziesz wiedział więcej. Co zauważyłem w rowerach Unibike to to, że ich rowery są bardzo równe, nie ma czegoś takiego, że masz chińszczyznę na kołach, kierownicy itp a napęd dobrej średniej klasy tj. Deore. Unibike masz równy. Zresztą kolega Tadeus fajnie to gdzieś opisał, nie mogę teraz tego odnaleźć.

Minusy:

Blokada amortyzatora mogła by być na kierownicy,

Nie wiem czy to wina manetek (Alivio), ale przerzutka z tyłu (SLX) chyba się lekko rozregulowuje. Pojeżdżę więcej to zrozumiem w czym rzecz :)

Pozdrawiam :)

Napisano

Też. Mam zamiar kupić ZETHOS`a. Pojeździłem nim chwilę na terenie firmy i tyle było trochę twardo. Ostatni rower to miałem ze 20 lat temu więc nie wiem co i ja.  Na razie z opisu to w tej cenie praktycznie nic lepszego nie nabędę. Chyba zaryzykuje i nie będęmusiał go sprzedawać..

Napisano

Widzę, że wszyscy podobne przerwy moja to też przynajmniej 15 lat jak u crux. 

marcink121 - na początku też się ograniczyłem do Unibike i Kross, później przez przypadek w sklepie miałem okazję oglądnąć tego Gianta na żywo i bardzo mi przypadł do gustu. Nie widziałem Zethosa, we Wrocławiu pisałem już do połowy sklepów rowerowych i nigdzie nie jest dostępny. Myślałem, że zakup roweru będzie trochę mniej kłopotliwy jak już się maw miarę zawężone modele, a jednak trudno znaleźć sprzęt w sklepach. 

Napisano

Ja mam Zethosa od lipca 2013 roku. Jestem bardzo zadowolony z roweru. Wykorzystuję go na 100%, jeżdżę po każdym rodzaju dróg , od asfaltu po piach. Z mojej strony to na początek proponuję wymianę manetek na XT, przynajmniej tej prawej. Chodzą bez porównania lepiej niż Alivio. W dziale testów można znaleźć moją recenzję tego roweru.

Napisano

Przeczytałem właśnie Twój test, dobrze napisany i można sobie wyrobić pierwszą opinię. Z tego co widzę z Zethosem nie ma problemów jak i sam rower sprawia dużo frajdy użytkującym. 

Czy ktoś ma doświadczenia z Giantem lub może porównać oba rowery pod względem poszczególnych komponentów? 

Napisano

Giant ma lepszy napęd (3x10 zamiast 3x9, pełne deore, korba/suport w nowszym standardzie), ale za to śmiesznie wręcz słaby amortyzator jak na taką cenę. Pewnie wziąłbym Gianta, za zastrzeżeniem, że wymieniłbym sobie w nim amortyzator, gdyby ten co jest zaczął mnie denerwować - tak jak ostatnio patrzyliśmy, to za 480zł można już było dostać wyższej klasy amortyzator powietrzny do crossa (NCX air - lepszy niż w Zethosie). Więc taki wydatek można zaplanować.

Napisano

Tadeus, tak też właśnie obawiałem się tego amortyzatora i też czytałem, że rower w tym przedziale cenowym powinien być wyposażony w coś lepszego. W czym można odczuć, że ten amortyzator będzie gorszy w porównaniu z tym z Zethosa ? W przyszłości pewnie pójdzie do wymiany, ale na początku (tzn. 2 lata) nie zamierzam niczego ruszać. 

Jeśli mógłbym też prosić o opinię co do hamulców z jednej strony Shimano z drugiej Tektro na dodatek model, o którym niewiele w sieci można wyczytać.

Dotychczas tak jak już crux pisał, Unibike wydaje się bardziej równym rowerem pod względem komponentów, Giant w pewnych punktach przebija natomiast w innych traci. Dodatkowe 100 zł drożej w przypadku Gianta traktuję jako haracz za znaczek a nie realną wartość o jaką przewyższa Zethosa. 

Napisano

1. Co do amortyzatora, to w tego typu amortyzatorze nie da się załącząć (bez ryzykownych cyrkowych popisów) blokady w czasie jazdy, gorzej tłumi i może szybciej z latami tracić właściwości amortyzujące - elastomer, pianka, po prostu się ściśnie/wytrze/zużyje - olej w tych droższych tak nie ma.

2. Te hamulce w Giancie to najniższy model Tektro, a te Shimano to (prawie najniższy model) Shimano. Ciężko stwierdzić, które są lepsze, bo ogólnie opinie co do hamulców hydraulicznych są skrajnie różne, w zależności od tego, kogo pytasz i jaki serwis czytasz. Ogólnie w żadnym nie ma jednak tych tarczówek wyższej klasy. Można jednak zaryzykować stwierdzenie, że te w Zethosie mogą być o ząbek lepsze.

Ogólnie jednak nie umniejszałbym tej wartości Gianta, napęd 3x10 deore na nowoczesnym zintegrowanym suporcie, to nie byle co. To niewątpliwie jest zaleta, tylko, jak sam piszesz, za to cała reszta jest jedynie średnia. Jeśli nie masz zamiaru w najbliższej przyszłości wypełnić tych sprzętowych braków, to może faktycznie Zethos okaże się lepszym wyborem.

Napisano

Tadeus, bardzo dziękuję za te cenne informacje, na tej podstawie już mogę dokonać bardziej świadomego wyboru co na ten moment będzie dla mnie istotniejsze. Znalazłem Zethosa w sklepie więc w tygodniu podjadę zrobić przymiarkę i będę miał ostatnie porównanie co do samej wygody.

Na chwilę obecną jednak bliżej mi chyba do Gianta, słabszy amortyzator na początek przełknę, z czasem jak spędzanie wolnego czasu na dwóch kółkach mnie bardziej wciągnie będę też skłonny doinwestować w amortyzator i lepsze hamulce. Dla osoby,która przez kilkanaście lat na rowerze praktycznie nie jeździła to i tak będzie dobra baza wyjściowa. Ponadto wiele dobrego słyszałem o ramach Gianta, a przy moim wzroście/wadze ma to jednak również znaczenie. 

@Rulez, dzięki za propozycję jednak zakupy przez allegro odpadają, jestem typem konsumenta, który lubi dotknąć, zobaczyć i wyjechać ze sklepu z produktem. Author Mission z 2014 3'099 zł co przekracza mój budżet nieznacznie ale porównując do rozważanych propozycji to już kilkaset złotych więcej. Zresztą planuje równolegle zakup roweru dla swojej kobiety (coś do 1500 zł) i mam już sklepy gdzie wstępnie dogadałem się co do rabatów. 

Napisano

Taa, sobie rower z 3000 a kobiecie za 1500 ... Co do Authora, to nie wierzę, że w sklepie stacjonarnym nie sprzedali by za np. 2800 zł ... ale oczywiście była to tylko propozycja.

Napisano

Jest dwa razy drobniejsza więc i dwa razy mniej do wydania :sweat:

Tak na poważnie to gdyby tego Authora dało się wyrwać za taką cenę czemu nie, jednak to 10% rabat. W jednym sklepie po wstępnej negocjacji na dwa rowery dostałem około 6% a w innym mailowo proponowali 5%. Wydaje mi się, że to trochę słabo i na pewno będę negocjował do tych 10% przy dwóch rowerach to chyba realne... no i właśnie przy dwóch rowerach jednak oba muszę kupić w jednym sklepie. To nie jest też takie łatwe dlatego ograniczyłem się do Unibike'a, i Gianta mam sklepy gdzie sprzedają obie marki i jest w czym wybrać. 

Napisano

Słuchajcie pozostała jeszcze jedna otwarta kwestia, jak wygląda możliwość wrzucenia trochę szerszych opon do tych rowerów? Oglądałem w sklepie, a że nie miałem do czynienia z innymi rowerami oprócz tych górskich sprzed 10 lat oponki wydają się cieniutkie. 

Większość czasu będę spędzał w miejskiej i podmiejskiej dżungli :) Niemniej jednak drogi polne i las też prędzej czy później znajdzie się na mojej trasie. Jak tutaj wygląda wygoda, gdzieś czytałem, że crossówki są dosyć twarde właśnie ze względu na opony. 

Jaki jest koszt kupienia trochę szerszego ogumienia jeśli istnieje taka możliwość i co moglibyście zaproponować? 

Napisano

Potwierdzam, max w Zethos to 28x1,75. Mam teraz 1,60 a myślę o 1,50. W obecnych mogę zapomnieć o jeździe po piachu niezależnie od bieżnika, za wąskie.

Napisano

Pytanie jeszcze co do oznaczenia opon w obu rowerach

Giant: GIANT S-RX4, 700x40C, nijak potrafię porównać szerokości tej opony do wymiarów podawanych przy Zehtosie, gdzie wszystko jest jasne. 

Ta w Giancie wydawała mi się węższa. 

Napisano

Po krótkiej przerwie wracam do tematu mam teraz czas w końcu pojeździć po sklepach kupić rower. Niestety Zethos się oddala, coraz mniej dostępnych egzemplarzy w mojej okolicy, a chciałbym kupić jeszcze damski (z przedziału 1500-2000) więc bardziej muszę się dostosować do oferty w danym sklepie. Zainteresował mnie jeszcze ten Cube Curve Pro:

Mógłbym prosić o krótkie porównanie za i przeciw w odniesieniu do Gianta Roama 1 oraz Zethosa ? 

Szczególnie pod kątem:

Hamulce

Amortyzator

z tego co zauważyłem manetki są Acera -  Shimano Acera SL-M390, Rapidfire-Plus, czy to wiele gorszy sprzęt od tego w Unibike i Giant? 

Z góry dzięki!

Napisano

Ten Cube ma podstawowy model hamulców z oferty Shimano, które jednak działają. Ma amortyzator z tłumieniem olejowym, a więc jest lepszy od tego z Gianta, ale jednocześnie jest z niższej grupy niż ten z Zethosa. Przede wszystkim jest sporo cięższy.

Manetki Acera w Cube to grupa niżej niż Alivio w Zethos i dwie grupy niżej niż Deore w Giant. Zauważalna różnica będzie głównie pomiędzy Acera a Deore.

Napisano

Odpada Kross ważę ok. 95 kg przy wzroście 193 cm, boję się o wytrzymałość ramy.

Ze strony Krossa:

Rowery crossowe: 105 kg (125 kg dla zestawy: rowerzysta + rower + bagaż) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...