Skocz do zawartości

[widelec sztywny]Koło 29 cali, hamulec tarczowy, do 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cze.

Poszukuje widła z tarczówkami, pod koło 29cali, musi byc długi-od osi do biezni licze na ~475mm. Waga nie gra roli. Natomiast cena tak :) Tak do 300, 350 z wysyłką. Zakładam równiez sprowadzanie z państw europejskich. Mógłby byc czarny ;)

• 4 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

ten pierwszy z linku to.. nawet bym na niego nie zwracał uwagi - aluminiowy klocek do wybijania plomb i tyle
Czy ten drugi to carbon? Waga realna jak na carbon plus rura alu, może korona w środku jest z alu (w tym wypadku na plus). 
To "tak w ciemno" jak prosiłeś.
Ale ja i tak bym Ci proponował widelce Salsy lub Surleya. Stal, ładnie pracuje, wytrzyma bardzo dużo a waży niewiele więcej.

• Mod Team
Napisano

No ale Prezes Ci pisze, że to alu, a alu to sę nadaję na ramy i młotki do wybijania plomb. A nie na widelce.

Popieram Salsę, z dostepnych na rynku w normalnej cenie "masówek" jest to najlepiej pracujacy widelec. Surly niestety nie dorasta Cromoto do pięt... No dobram, przesadziłem, ale Salsa odstawia Surly na półtora długosci...

Szacunek...

I.

Napisano

Jak sprawdzić, czy widelec jest faktycznie carbonowy, czy tylko alu pokryte warstwą karbonu? Moze pomocne bedą tu dwa otwory na końcu goleni widelca.

EDIT:

Kupiłem już ten wideł, więc po ptokach jeżeli coś bedzie nie halo.

Ale dopiero teraz zastanowiła mnie pewna rzecz: dlaczego widelec z karbonu jest cięższy od ALU?

EDIT:

Widelec na 99% jest w środku z aluminium. Wprowadziłem do środka goleni przez ten otwór na dole każdej dwa odseparowane od siebie druciki, dodatkowo jeden dłuższy drugi krótszy żeby było mniejsze prawdopodobieństwo styku i miernik wykazał opór-czyli przewodzi prąd. Carbon takowej funkcji nie ma. Szkoda...

Kurde, 3 edit.

Możliwe że moja "separacja" przewodów była zła, przez co może nie do końca było to dokładne. Nadal czekam na pomysły jak to sprawdzić, bo ciekawość nie daje spokoju.

Napisano

Wydaje mi się, że szukasz dziury w całym - jest napisane, że rura sterowa, korona i końcówki są wykonane z aluminium, a ramiona z karbonu i pewnie tak jest.

Napisano

Jogi,

Idź do przychodni lekarskiej/szpitala ,daj pani technik radiologi 20zł na dobrą kawę i zrób mu fotkę.Wyjdzie co i jak ma w środku.Jeśli to monolit to fota będzie jednolita w przekroju,jeśli rdzeń pokryty carbonem wyraźnie zaznaczy się granica dwóch różnych materiałów.Resztę powie Ci facetka od rentgena.

To jest całkiem poważna rada z mojej strony jeśli tak Cię to męczy.

• Mod Team
Napisano

Dokładnie jak pisze Ronina, ja miałem ten plus, że teściowa rentgen a szwagieros pracuje w Z.K to mi prześwietlili wideł na wszystkie strony wszelakimi promieniami (bo nie każdy z jakimś tam nastawem pokaże co i jak).
Jogi na wagę nie patrz bo nic Ci nie powie, znam widły alu cięższe od stalowych, a carbonowe cięższe od takich sandwichy. Musisz zrozumieć, że carbon w takim widle nie daj się głównie "by mniej ważyło".
Dobry producent daje carbon, żeby pracował.
Słaby daje włókno co by być bardzie "pro" (o jakości nie wspominam).
Jeszcze jedno - to że to skorupa alu+carbon to nie znaczy, że musi być napisane - przypomnijcie sobie pierwsze Mosso "carbonowe" lub jeszcze lepiej -znanego FSA i ich (z tego co pamiętam) sztyce i kierownice sl k (?) - nawet w opisach nie ma słowa, że to carbon nawinięty na alu.

@ernesto - może rozważ salsę i dospawanie cantich u Kajaka, Orłowskiego albo Rychtarskiego? (choć pewnie taniej wyjdzie dać mechanika)

Napisano

Podobno sklep na moja prosbe kontaktowal sie z producentem, i nogi na pewno sa carbonowe. Zobaczę jak sie konwersacja rozwinie. Jak na razie, to waga jest identyk jak exotic 29er.

Napisano

Widelec na 99% jest w środku z aluminium. Wprowadziłem do środka goleni przez ten otwór na dole każdej dwa odseparowane od siebie druciki, dodatkowo jeden dłuższy drugi krótszy żeby było mniejsze prawdopodobieństwo styku i miernik wykazał opór-czyli przewodzi prąd. Carbon takowej funkcji nie ma. Szkoda...

Zdaje się, że karbon całkiem dobrze przewodzi prąd  :)

Napisano

[quote name="anarchy" post="1455283" timestamp="1395742599"

@ernesto - może rozważ salsę i dospawanie cantich u Kajaka, Orłowskiego albo Rychtarskiego? (choć pewnie taniej wyjdzie dać mechanika)

Dzieki za podpowiedz . Rozwaze salse albo mam oferte uzywanego widła od karate monkeya tylko czy sie opłaca .
  • Mod Team
Napisano

No Stary ,jak masz możliwość kupić Syrleyowego od razu z canti i jeszcze używkę (czyt: taniej?) i jeszcze pasuje Ci długość widła (?) to ja bym się nic a nic nie zastanawiał. A jak się zastanawiasz to daj mnie ten namiar -sam kupię ;) Kup, pojeździj i zobaczysz czy Ci leży. Jak nie -zawsze znajdzie się chętny a Ty będziesz bogatszy o wiedzę czego Ci trzeba.
Byleby nie był to tylko wideł Kony - bo to okrutne kowadła.

• Mod Team
Napisano

Z tego co się orientuję NOWE widelce Salsy czy Surlego mozna wyrwać koło 350zł zatem jeśli to używka (i od kolegi?) to 300 zł jest chyba lekką przesadą. Na pewno odsprzedając będzie ciężko odzyskać taki pieniądz.
Ale czy warto kupić... sam powinieneś wiedzieć czy bardzo Ci zależy czy tylko trochę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...