Skocz do zawartości

[rower] Author czy Cube

venom7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam od dwóch lat rowerek- Author Horizon 2011- czyli rower cross-owy. Zaczołem Zacząłem się zastanawiać nad wymianą sprzętu ale w tym samym typie roweru czyli cross.  MTB mam już za sobą a szosa stwierdziłem ,ze jednak nie jest dla mnie- ( dostałem raz paraliżu ręki po jednej intensywnej jeździe na kolarce i niestety nie mogę) ale cross nie jest dużo wolniejszy ani gorszy co lepsze mogę nim i pojechać w gorszych warunkach asfaltowych.

Zawsze imponowały mi rowery Cube- widać w nich niemiecką solidność. I tu do was pytanie bo zastanawiam się nad tym modelem:

Rower Cube LTD CLS Men black anthrazit red 2014

http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/rower-cube-ltd-cls-men-black-anthrazit-red-2014.html

Wagowo różnica wynosi jakieś 0,3 kg jak patrzyłem czyli nie wiele. Kupując Authora miałem ograniczony budrzet teraz jestem gotowy kupić rower wyższej półki za jakieś 2000-2200 zł. Czy ten rower Cube da mi przeskok i lepszą jakość ( wytrzymałość, osiaganie dużej prędkości). W tamtym sezonie byłem w stanie na moim authorze wykręcić średnią 28. Chciałbym oscylowac w prędkościach 25-30. Wiem, że szosa jest najlepsza ale co zrobie jak nie mam na to zdrowia ;)

Będę wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam ;)

Napisano

Na temat crossów się nie wypowiadam bo to nie moja bajka.

Natomiast jeżeli chodzi o "niemiecką" jakość Cube to mam wrażenie, że robią z sezonu na sezon coraz większą masówkę.

Przykład: kolega kupił w 2013 nowego Attentiona 29er. Pojechaliśmy na Harpagana i po paru km zatarło się tylne koło. Po prostu stanęło dęba! Musiał się wycofać. Kaseta też miała jakiś dziwny luz boczny :/

Porobili mu to na gwarancji ale daje to do myślenia.

Z kolei do Authora osobiście się zraziłem, gdy nagle pękła mi rama w A-Rayu :/

Napisano

Bardziej od marek radziłbym Ci patrzeć na widełki cenowe...

Author, Scott, Merida, Cube, Kona, itp itd robią podobne jakościowo rowery w podobnych przedziałach cenowych.

Często-gęsto rowery te maja podobny osprzęt. czasami trafi się jakiś rodzynek który ma wyjątkowo lepszy osprzet od pozostałych w tym przedziale cenowym, ale cała reszta nie ma większego znaczenia.

Są tacy jak np KTM którzy reklamują się jakoby nie trzaskali swoich ram na Tajwanie (ok, przemawia przeze mnie próba usprawiedliwiania zakupu, bo czaję się na Ratcheta 2013), ale z reguły każą sobie za to dopłacać.

Patrz bardziej na osprzęt w tym przypadku - producent sprawa drugorzedna. Oczywiście niech Cię Bóg i wszyscy patroni kolarstwa uchronią od szukania czegoś w markecie. Szukaj uznanych marek ale IMO bez wielkich preferencji co do samej nazwy.

A co do CUBE miałem trzy. Wszystkie krótko. Nic wybitnego moim zdaniem.

Napisano

Rower z marketu już przerobiłem hehehe trzeba wszystkiego doświadczyć ( po rocznej jeździe cały pedał odpadł- więc wiem w tej materii sporo hehe ;) ).Wiem, że marka drugo-rzędna ale też jest aspektem ważnym bo dana marka wyrobiła swoją pozycję na rynku nie byle czym ;) Dlatego podałem konkrentne modele byście mi powiedzieli czy " nie zamieniam siekerki na kijek"

Wspomniałem czemu chcę tej wymiany- człowiek musi się udoskonalać, nowy sprzęt to też nowa wena. Zawsze kupuje rower w autoryzowanym sklepie rowerowym- nie korzystam ani z marketów ani stron internetowych bo coś się rozwali i z gwarancją będzie problem. Używek też nie szukam bo równie dobrze obecny dobrze jeździ ;) Marka rzecz drugo rzędna to ustaliliśmy i to wiem ale co byście mi polecili - podałem model mój obecny i model który obserwuje a może jest jakiś inny ciekawy osprzętowo i cenowo rower który mi umknął. Typu cross-owego ;)

Napisano

Na temat crossów się nie wypowiadam bo to nie moja bajka.

Natomiast jeżeli chodzi o "niemiecką" jakość Cube to mam wrażenie, że robią z sezonu na sezon coraz większą masówkę.

Przykład: kolega kupił w 2013 nowego Attentiona 29er. Pojechaliśmy na Harpagana i po paru km zatarło się tylne koło. Po prostu stanęło dęba! Musiał się wycofać. Kaseta też miała jakiś dziwny luz boczny :/

Porobili mu to na gwarancji ale daje to do myślenia.

To nie wina Cube a producenta danego osprzetu że wypuścił sh*t .

Napisano

To nie wina Cube a producenta danego osprzetu że wypuścił sh*t .

Bo ja wiem. Jako konsument kupujesz rower sygnowany marką CUBE. Jak płacisz 3-4kpln to spodziewasz się, że maszyna jako całość będzie sprawdzona i niezawodna.

Wina Cube, że niedostatecznie przeprowadził testy lub ma słabą kontrolę jakości produktu.

Napisano

Witam

No mało konkretnie mi doradzacie hehe ;) Ja trochę temat rusze dalej, ostatnio u mnie w mieście pojawił się salon Gianta i zajrzałem tam dzisiaj. Crossy mają takie jak wszędzie sprzedawca polecał mi Roam 3 Disc za 1900zł lub Roam 2 za 2300zł. Wydaje mi się, że Cube -Rower Cube LTD CLS Men black anthrazit red 2014 prezentuje podobny poziom i jest tańszy od Roam 2.

Za to zastanawiam się nad nową opcją którą podsunął mi inteligentny sprzedawca- Giant Escape 1

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/escape.1/17676/73866/

Co mi powiecie o tym modelu- bo zobaczylem go pierwszy raz, ma dobry osprzęt na Alivio, i jest bardzo lekki sprzedawca mi podał wagę 11,8 kg. Oczywiście za mocny spadek wagi odpowiada brak resora. Ale kolarzówki nie mają resorów, dawne rowery też nie miały i się jeździło. Planuje głównie jeździć asfaltem- ale wiecie, że w Polsce asfalt jest różny hehe. Co sądzicie o tym moim dzisiejszym olśnieniu?

Czekam na Wasze cenne i ważne opinie ;)

Pozdrawiam.

Napisano

No ja sobie nie wyobrazam jazdy bez przedniego amortyzatora (oczywiscie nie raz sie jezdzilo, ale... ). U mnie w miescie np. niektore sciezki rowerowe sa tak inteligentnie zrobione, ze krawezniki siegaja nawet 7cm wysokosci (gdy przecina ich droga) - jakas paranoja.

Chociaz z drugiej strony patrzac na to z linku - sie da i to nawet o wiele wiecej :)

https://www.youtube.com/watch?v=uyrlEE9AV58

Napisano

Najpierw piszesz, że od jazdy na kolarce dostałeś "paraliżu ręki" i szukasz większego komfortu, po czym zastanawiasz się nad rowerem ze sztywnym widelcem uzasadniając to tym ,że " kolarzówki nie mają resorów, dawne rowery też nie miały i się jeździło".

Gdzie tu sens?

Napisano

Najpierw piszesz, że od jazdy na kolarce dostałeś "paraliżu ręki" i szukasz większego komfortu, po czym zastanawiasz się nad rowerem ze sztywnym widelcem uzasadniając to tym ,że " kolarzówki nie mają resorów, dawne rowery też nie miały i się jeździło".

Gdzie tu sens?

Widzę nie czytałeś uważnie moich słów. Dostałem od kolarki która ma kompletnie inny ster i inaczej się siedzi. Na tym rowerze który dzisiaj podałem pozycja siedząca jest normalna bliżej mu do kolarki pod względem, że nie ma resorów ale dalej mu bo nie ma baranka i opon kolarki to różnica sporo nier uważasz. Mam dobrego Authora Horiozona 2011 i skoro szukam zmian to na lepsze. Widzę, że czytałeś mojego drugiego postu, że walczę mocno o średnie w trakcie jazdy na moim obecnym byłem w stanie wykręcić średnią 28, nowy nie może być gorszy ale wiem, że osiągów kolarki nie osiągnę ale może się do nich zbliżę. Miałem problem z dłonią co się później okazało od pozycji jaką się przybiera na kolarce czyli mocno zgarbionej- jeśli jesteś ciekawy. A na takim ustawianiu jak mam mój rower i ten polecony jestem w stanie przejeżdzac dużo km bez żadnych bólów.

Musze sprostować tylko, że jak mówiłem jeżdzę asfaltem ale nie po mieście za miastem, ten asfalt jest różnego gatunku jak to w Polsce ( czasem stół a czasem wyboisko). Marka marką szukam roweru cross-owego model Gianta który podałem jest jakąś nowością dla mnie, myślę, że pozwoli uzyskiwac lepsze czasy i osiągi chyba, że się mylę -dlatego proszę Was o radę. Więc nie rozumiem Darek14 w czym masz problem. Jasno się sprecyzowałem.

Napisano

...

Zawsze imponowały mi rowery Cube- widać w nich niemiecką solidność. I tu do was pytanie bo zastanawiam się nad tym modelem:

W klasie tegoż Cube możesz taniej wyrwać Authora Stratos

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/stratos-2013

Natomiast ja osobiście wolałbym chyba dołożyć do modelu Grand (choć moim faworytem jest model Mission)

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/grand-2013

... Mam dobrego Authora Horiozona 2011 i skoro szukam zmian to na lepsze...

No to masz dobrą podstawę pod upgrade ;)

Może zainwestuj tą kasiorę w lepszy osprzęt - myślę, że lepiej na tym wyjdziesz.

Już sama zmiana tylnego koła z wolnobiegu na kasetę o zakresie 11-XX pozwoli Ci podnieść średnie.

No chyba, że masz model z kasetą, bo w Horizonie mojej lubej (nie pamiętam rocznika) był wolnobieg.

Napisano

Mój Author Horizon ma kasetę. Patrząc na te polecone przez ciebie modele nie są dużo lepsze osprzętowo od mojego obecnego.

Dzisiaj znalazłem Krossa Evado 5.0 w dosc dziwnie taniej cenie:

http://www.top-narty.pl/rowery/rowery-trekkingowe/evado-5-0-detail

Jak patrzę na jego osprzęt i hamulce, wizualnie fajnie wygląda, wagowo jest lekko lżejszy od mojego to oczy mówią brać ;) Ale nie znam tej strony, nie wiem co z gwarancją ( czy np bezpośrednio do salonu Krossa) i dalej myśl, że dziwnie tanio. Co sądzicie?

I nadal  obserwuje jeszcze:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/escape.1/17676/73866/

A z Authora większe wrażenie zrobiłna mnie ten ma wszystkio na Alivio:

http://author.pl/rowery/turystyczne/crossowe/reflex

Osprzętowo naprawdę podoba mi się ten Kross na oficjalnej stronie Krossa ten rower kosztuje dużo dużo więcej.

Napisano

Pokazałem tą stronę znajomemu i też się mocno zdziwił ale w innym kierunku, że to jakieś oszustwo, pierwszy raz to widząc też się ucieszyłem ale potem rozum mówi, że to aż za piękne. Tak się składa, że oferta na ten rower jest już długo, są opinie na ceneo ale sporo tam sloganowych opini i parę zastanawiających negatywnych. Mam straszne mieszane uczucia. A jak się coś rozwali to się martw.

Napisano
Mój Author Horizon ma kasetę. Patrząc na te polecone przez ciebie modele nie są dużo lepsze osprzętowo od mojego obecnego.

[/quote ]

Stratos i owszem wiele lepszy nie jest, ale Grand???

Tam już masz tarcze hydrauliczne, ale skoro wolisz V-ki...

Sent from my HTC One using Tapatalk

Napisano

dziobolek a co powiesz o tym Krossie co znalazłem, znasz tą stronę, co sądzisz o tej ofercie?

Co do Gianta jest zbliżony trochę do kolarki jest lekki a jeżdzę głownie na asfalcie a asfalt Polski różny ale myślę, że może nie potrzebuję amortyzatora.

Jednak jeśli oferta za tego Krossa była by prawdziwa to brałbym w ciemno.

Napisano

Pokazałem tą stronę znajomemu i też się mocno zdziwił ale w innym kierunku, że to jakieś oszustwo, pierwszy raz to widząc też się ucieszyłem ale potem rozum mówi, że to aż za piękne. Tak się składa, że oferta na ten rower jest już długo, są opinie na ceneo ale sporo tam sloganowych opini i parę zastanawiających negatywnych. Mam straszne mieszane uczucia. 

Jest możliwość zakupu za pobraniem więc chyba oszustwo nie wchodzi w grę.

Ale jeśli szukasz dziury w całym to po prostu kup drożej w sklepie, będziesz mieć spokojny sen.

Sam zamawiałem 3 rowery w Niemczech i Czechach korzystając z wyprzedaży.

Napisano

Przemyślę temat- dziękuję wszystkim za pomoc i cenne opinie ;)

Kupię albo Kross Evado5.0 2013 z tej stronki albo jak to powiedział kolega pójdę na spokojny sen i kupię w salonie Kross Evado 4. 2014 albo zostanę przy obecnym hehe - człowiek trochę głupieje jak w tym mocno posiedzi, trzeba spokojnie pomyślęć ;) Jeszcze w innym wątku podpytam czy ktoś zna i kożystał z tej stronki :)

W tym wątku który założyłem- dziękuję bardzo za pomoc ;)

Pozdrawiam Wszystkich ;)

Napisano

Jest możliwość zakupu za pobraniem więc chyba oszustwo nie wchodzi w grę.

Ale jeśli szukasz dziury w całym to po prostu kup drożej w sklepie, będziesz mieć spokojny sen.

Sam zamawiałem 3 rowery w Niemczech i Czechach korzystając z wyprzedaży

Wysyłkowo ? Z jakich sklepów ?

Napisano

Odpuszczam tego Krossa z tej stronki internetowej, pogadałem z gościem co podobnie kupował w innym podobnym sklepie i rama mu pękła a potem szukał wiatru w polu. Gwarancja to jest jednak dobra rzecz,

Nie jestem do końca przekonany do Kross-a coraz więcej słuszę opini, że mają słabe ramy a znakomity osprzęt ale co z osprzetu jak rama pójdzie w kawałki- stąd gwarancja dobra rzecz.

Rozpatruję

Kross Evadio 4 albo z rocznik 2013/2014 - napisałem do Krossa i wiem ,zę mają ze starszego  rocznika tylko nie wiem jak z rozmiarami ale nie pocieszę co nie których z 2013 raptem 10% zniżki a w Czechach 30% ale cóż Polska hehe ;)

http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0

Jest jeszcze nowa koncepcja na Gianta - patrzyłem na stronie na ramę gwarancja 5 letnia.,  ten model co przedstawiam osprzęt shimano Deore, hamulce hydrauliczne, musze jeszcze spytać o wagę i kolor bo zamiast białego chcę czarny ;)

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/17684/73830/#specifications

Co sądzicie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...