Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nic nie widać... Na pierwszym zdjęciu da się dopatrzeć że koronki 3,4,5 są raczej okej, reszty nie widać. Najważniejszych, małych koronek nie widać. Na drugim zdjęciu to już w ogóle, jedyna co mogę powiedzieć to że bieg nr 1 jest okej, i że ładnie się krzyżują szprychy :P

Napisano

@diarem: Musiałbyś wymienić praktycznie wszystkie 11T - 20T, bo 17T jest również zużyta a jest razem z 20T na jednym pająku. W zasadzie najmniejsza też szału nie robi... Ale jeżeli masz dostęp do części to można atakować, w końcu nowy iksteer jest ciut drogawy :P

Napisano

Witam

Potrzebuje porady speców z forum.

Przebieg 3500km, jazda na dwa łańcuchy campagnolo record zmieniane co 1000km, a kaseta to deore XT CS-M771 (łańcuch zaczyna już przeskakiwać na niej).

Zdjęcia trochę słabej jakości bo robione tel.

Zdj%C4%99cie0294.jpg

Zdj%C4%99cie0295.jpg

Zdj%C4%99cie0296.jpg

Po prawej używany campagnolo record, a po lewej nowy, krótszy KMC.

Zdj%C4%99cie0297.jpg

Zdj%C4%99cie0298.jpg

Kaseta to już chyba do wymiany ale czy mogę użyć na nowej kasecie łańcuchów campagnolo record? Moim zdaniem, aż tak wyciągniete nie są (oba w takim samie stanie). Co o tym myślicie?

• Mod Team
Napisano

Nadaje sie do szlifu i z 5k jeszcze pociągnie ale sam szlif by nie zjeść wszystkiego a zrobić dobrze nie jest wcale taki prosty :P Przede wszystkim, za długie odstępy robiłeś, max to 800km a najlepiej co 500 zmieniać, przy badziewnych nawet co 300.

Napisano

Witam, w obecnym napędzie przeskakuje mi łańcuch na kasecie. Te dwie rzeczy są na pewno do wymiany. Pytanie co z korbą również wymienić czy zostawić? Zdjęcia:

CAM00037.jpgCAM00038.jpgCAM00036.jpg

Napisano

Dzięki panowie za rady, plusy poszły. Spróbuje szlifnąć zużyte koronki. Nie uda się to założę nową kasetę i zobaczymy jak będzie banglać z C10.

• Mod Team
Napisano

Jak masz kasetę srama, nie ma problemu, one sie rozkręcają i do każdej zębatki masz dostęp. W shimano nie, bo są nity. Jak chcesz możesz te nity wywalić i rozebrać kasetę. Swobodnie można jeździć bez tych nitów, one są tylko po to by nie składać kasety 10 minut :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...