Skocz do zawartości

[Korba i Kaseta] Oceniamy stan zębatek napędu cz.2

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Dziwne, wydawałoby się że ta mniejsza z przodu jest mniej zużyta i łańcuch powinien się lepiej układać.

Nie jest to dziwne ponieważ duża jest dużo większa i może być bardziej zużyta i działać w miare poprawnie. Kaseta także wygląda na zużyta ale skoro działa to dobrze ;)

Ponawiam pytanie.

No sa lepsze łańcucha od gh53 ale nie jest on taki zły. Jak będzie pilnował naciągu łańcucha i w odpowiednim czasie zmienisz namowy ładnych kilka tysięcy z napędu wydusisz.

Napisano

Rower Trek 3700, używany jakieś 6 lat, trochę kilometrów już nim zrobiłem, ale łańcuch nie był wymieniany i korba. 

Od jakiegoś czasu łancuch zaczął przeskakiwać na 2 i 3 biegu. Będę wymieniał również łańcuch.

Korba to SR Suntour XCC-T208 48/38/28

Jak wygląda, czy nadaje się jeszcze do czegoś? Z góry dzięki za opinie.

post-179606-0-54029700-1411060795_thumb.jpg

post-179606-0-33842000-1411060798_thumb.jpg

Napisano

A jak dla mnie można by spróbować. Na początku u mnie też skakał ale po jakichś 500 km jest ok. Przeskoczył może z 5 razy ale to też zależy jak to jeździ itp.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli korba łańcuch i kaseta/wolnobieg nie były wymieniane a korba wygląda tak ... to nie ma opcji, cały napęd do wymiany.

Napisano

Lancuch mierzylem z rowerem prawie nowym trek 3900 i na 6 oczkach bylo juz 4 minimetry roznicy w rozciagnieciu. Jutro wrzuce jeszcze zdjecie kasety.

• Mod Team
Napisano

Jak na 6 oczkach, jak rozumiem ogniwach masz 4 mm ... to nawet nie wrzucaj zdjęć :D Chyba żeby tylko zobaczyć :P Póki sie da na tym jeździć , to jeździj aż zdechnie całkiem i kup nowe.

• Mod Team
Napisano

No ładna nie jest ale jak nie ma luzu na w miejscu styku z łożyskami, to wyczuwać, zabezpieczyć i będzie git. Jak jest luz to nie za wiele da sie zrobić.

Napisano

Właśnie miejsca styku z łożyskami wydają się praktycznie nie zużyte - w sensie, ten nalot/rdza jest tylko w tej części gdzie się z łożyskami nie stykają. Luzu też nie widzę.

• Mod Team
Napisano

No to papjur w dłoń i czuchraj. Zedrzyj rdze i zabezpiecz. Malowanie raczej odpada bo nie założysz korby ale konkretne zatłuszczenie powinno pomóc.

Napisano

Mam pewne watpliwosci co do uczciwosci sprzedawcy. Na ile oceniacie przebieg kasety i korby? Jade na ogledziny roweru 300km i juz nie jestem przekonanyvczy warto.na razie nie bede nic sugerowal8o30rxxp8nly_t.jpgi nie podam oficjalnej wersji.

fhx45cqr3t1a_t.jpg

Napisano

Ok skoro to potwierdzacie ze ma okolo 300km przebiegu to jade na ogledziny. Mnie zmylila wytarta korba. Moja deore wytarla sie w taki sposob po 1.5k.

• Mod Team
Napisano

No fakt, nie wygląda ładnie, ale korby deore szybko sie wycierały. Nie były anodowane tylko lakierowane. Czy w 300km sie tak wytrze? No raczej nie ... ale stan uzębienia jest ok

Napisano

Witam,

Proszę o radę, czy ta kaseta i blaty nadają się do kosza. Kupiłem pierwszy wypasiony rower o jakim zawsze mażyłem (używany) Mechanik u którego zazwyczaj wykonuję bardziej skomplikowane naprawy i raczej nie jest naciągaczem stwierdził, że napęd jest do wymiany (łańcuch zmierzył jakąś miarką, powiedział że jest tragedia, że łańcuch będzie mi się blokował aż w końcu się zerwie). Wszystkie jego diagnozy jak dotąd sprawdziły się. Z kolei inny mechanik z "super hiper mega pro" sklepu poradził mi wymienić tylko kasetę. Różne krążą opinie n.t sklepów i serwisów, że naciągają, że mają czasem małe pojęcie dlatego pytam Was. Sam jestem laikiem i dopiero się dokształcam a mając taki rower chciałbym już sam go serwisować.

(Osprzęt Sram X9)

Pozdrawiam :)

xX8IfO0.jpgs4FooDY.jpgI10Pxf1.jpgutshP1b.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...