Skocz do zawartości

Gość Goral96

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Goral96
Napisano

Witam. Kupię ramę trekkingową, lecz chcę mieć w niej widelec sztywny. Ramy trekkingowe są zrobione pod amortyzator, więc mój widelec będzie musiał być wyższy. Dodam, że musi być pod v-brake. Wiecie gdzie można kupić większy widelec sztywny pod koła 28 i vb, oraz dalibyście jakieś propozycje ? Przykładowy jest ten - http://www.bike-components.de/products/info/p24517_CrossWind-Alu-Disc-450-Trekking-Gabel.html

PS : Co powiecie, o tej ramie na wyprawy z sakwami po szosie ? http://allegro.pl/rama-28-author-codex-20-stery-gratis-i3884973838.html

Gość Goral96
Napisano

No tyle za ramę trzeba dać, a ja pytam jak to jest z tym widelcem ? :) I  ta rama dobra ?

Gość Goral96
Napisano

Na tamte nikt nie odpowie, bo będzie, że o ramie. W tej chwili pytam, o widelec, gdzie mogę taki dostać ? Ramę wybiorę pewnie Author, ale to nie ważne. Chodzi mi o widelec, bo nie chcę mieć złej geometrii, przez typowego sztywniaka. 

Gość Goral96
Napisano

Ona była super, tylko jest taki problem - ta tańsza Cube była taka, że nie można by było na niej zrobić roweru z przerzutkami, a ta droższa niestety była na mnie za duża, bo ja mam 175cm wzrostu i dalej muszę szukać, jedynie taka Cube jeszcze jest - http://www.bikestacja.pl/pl/catalog/product/view/id/26943/s/rama-cube-cross-race-pro/category/159/   tylko nie wiem, czy ona jest dobra do sakw i jakbym mial brac Authora i widelec za 400zł, a ta byłaby pod standardowy to lepiej byłoby wziąć taką. Póki co rozejrzę się za widelcem chyba, ale tą też będę miał na oku.

Napisano

Do twojego wzrostu szukaj ramy o wielkości 18 cali . Ja mogę polecić ramę Accenta Nordcapa, rama powinna spełnić twoje wymagania.

Następnie poszukaj widelców sztywnych z podwyższoną koroną i temat masz ogarniety.

Zobacz na allegro widelec Giant Mono Shock , wtedy geometrię masz zachowaną .

Napisano

"Trochę" się gubisz: przecież to jest widelec amortyzowany, a Ty chciałeś sztywny.

Czy nie lepiej kupić ramę dostosowaną do widelca sztywnego lub cały rower i ewentualnie go zmodernizować?

Np. coś w ten deseń:

Nowy:

https://cenowarka.pl/scott-sub-speed-40-model-2014-a1011799.html

Używany:

http://allegro.pl/cube-sl-cross-na-slx-alu-2012-podkarpackie-i3893789229.html

Nie chce mi się grzebać w allegro, ale czy tego typu rowerów nie znalazłbyś więcej?

Napisano

Musisz szukać widelca o wysokości 44-45 cm mierzone od osi koła do poczatku rury sterowej. Miałem authora przez 4 lata , rama jest ok , teraz mam Nordcapa i geometria bardziej mi odpowiada / obniżone mocowanie tylnego koła /. Jeden woli ramy authora , inny Cube , inny Meridę , nikt ci nie powie jaka będzie dla ciebie najlepsza. Ja mam Nordcapa i jest ok , przez dwa sezony nic się z nią nie stało , jeżdżę z sakwami i sam też lekki nie jestem.

Gość Goral96
Napisano

Ja właśnie waga piórkowa, ale mniejsza o to. Masz rację, chcę widelec sztywny, bo jest leciutki, ale ten z gianta jest chyba lekki, prawda ? A co do tego roweru np za 1500zł wiem, że można znaleźć ich dużo, ale ja z bratem chcemy złożyć mi rower tak, że będziemy składać cały od początku - wybierać piasty, obręcze itp. Nie wiem sam już, co wybrać.. To zależy od tego, czy ten widelec jest lekki, czy ciężki. Co prawda odpowiadał by mi ten rower co mi wysłałeś, ale zostawiłbym z niego praktycznie tylko ramę, a mój budże, to jakos 3500zł

Doradź mi, czy lepiej zrobić tak z tą ramą nordkapp i widelec tamten, czy lepiej kupić np tą meridę i coś poprzemieniać ?

Napisano

Mając budżet 3500 zł  to używany możesz kupić naprawdę z górnej półki. Jeśli chcesz sobie składać to takim budżetem nie będzie zbytnio kłopotu.Jeśli nie masz doświadczenia odpuść sobie składanie.

Napisano

. Masz rację, chcę widelec sztywny, bo jest leciutki, ale ten z gianta jest chyba lekki, prawda ? 

Przecież widelec Gianta jest amortyzowany NIE sztywny.

Za 3500 zł kupisz porządny rower i tylko Ci się wydaje, że -nie mając doświadczenia- złożysz lepszy.

Gość Goral96
Napisano

Ja nie mam doswiadczenia, ale moj brat poskladal sobie, braciom i kumplom hehe . Pogadal z bratem, ale wy wolelibyscie zlozyc czy kupic ta meride i przerabiac ? No i czy taka merida jest dobra do sakw ?

Gość Goral96
Napisano

Ile on kosztuje ?

Jakie ma korby po ile zebow ?

Rama alu ?

Gość Goral96
Napisano

Kurde sam nie wiem musze sie z bratem zastanowic, a ile ten rower kosztuje ?

Napisano

Co powiecie, o tej ramie na wyprawy z sakwami po szosie ?

Powiemy, że w turystyce rowerowej generalnie unika się aluminiowych ram. Stosuje się głównie stalowe, szczególnie tam, gdzie przewiduje się duży ładunek. Jeżeli planujesz takie wyprawy, to unikałbym roweru z aluminiowym widelcem - trochę strach, jak na nim powiesisz sakwy. Rama aluminiowa oczywiście nie jest wykluczona, ale raczej powinna być to rama od roweru mtb, czyli takiego, który jest przewidziany do ostrej jazdy. Szosowe aluminiówki to zwykle wydmuszki.

Jeżeli chcesz składać rower turystyczny, to od razu kup coś takiego:

http://allegro.pl/ranger-volletta-i3878487717.html

Cena połowy ramy, wywalasz osprzęt (może i koła), zmieniasz na godny (Alivio/Deore) i masz rower wyprawowy.

Gość Goral96
Napisano

Dokonczymy tu pisac jutro lub dzis pozno bo dzisiaj zajeli mi kompa juz, kto chce popisac dalej niech da ten temat do obserwowanych, dzieki

Gość Goral96
Napisano

Ten twój centurion ma niski osprzęt. Jeśli chodzi o moje cele  wyprawy, to powiem - Kilka kilkudniowych, do tygodnia wypraw z sakwami po Polsce, a na kolejny rok chciałbym za granicę, jeśli wszystko będzie dobrze.. Więc, jaki rower polecacie, do składania, albo kupno nowego i przeróbka ? Czy rowery crossowe są dobre ? Oraz, czy rowery crossowe są dostosowane do wypraw rowerowych - są to trekingi, tylko nie " ubrane " ? Bo mi pasują crossy, bo są dobre do jazdy sportowej, oraz do jazdy z sakwami, mam nadzieję ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...