Skocz do zawartości

[siodełko] zerwany gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Próbując wyregulować nachylenie siodełka za pomocą 2 śrub umieszczonych pod nim (rower Agang 7.29 o ile to ma znaczenie) zerwałem gwint w jednej z 'baryłek' w które wkręcone były śruby. Śruba przechodzi teraz przez tą część bez wkręcania/wykręcania. W związku z powyższym mam pytanie - czy taka część jest do kupienia, czy trzeba wymieniać całą sztycę. Z góry dziękuję za pomoc.

Paweł

Napisano

W sklepie do maszyn rolniczych - nakrętki, śrubki. W czymś takim będzie

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Jak się nie ma pojęcia to się nie zabiera głosu. Kolego "Replay", to do Ciebie.

Z opisu wnioskuję (dokładnych zdjęć nie jestem w stanie znaleźć, może sam pokażesz), że jest to walec z poprzecznym nagwintowanym otworem.

Nie spotkałem się z możliwością kupna takiego elementu. Być może warto spróbować kontaktu z producentem, albo reklamacji całej sztycy.

Najprościej, nie znaczy najtaniej, zlecić wykonanie tej części. Najtaniej kupić drugą sztycę. Z opisu internetowego wynika, że jest to 31.6, a więc bardzo popularny i przez to tani model.

Napisano

Od bidy mając wiertarkę stołową i gwintownik oraz kawałek pręta o odpowiedniej średnicy można takie coś dorobić. W sprzedaży niestety takich baryłek nie widziałem.

@ beskid - chyba jednak nie bo kolega pisze o sztycy na 2 śruby

Napisano

Patent zastosowany u mnie jest identyczny jak w tej sztycy:
http://allegro.pl/cannondale-c3-31-6-400mm-sztyca-podsiodlowa-bc-pl-i3540632833.html

Gwint zerwał się dokładnie tak jak napisał Kolega M333, w poprzecznie nagwintowanym walcu, w który wkręca się srubę do regulacji nachylenia siodełka.

Z udzielonych odpowiedzi (za które serdecznie dziękuję) wynika, że nie ominie mnie wymiana sztycy. Czy mogę prosić o polecenie jakiegos konkretnego modelu? Czy nie ma tu wielkich różnic i jeśli nie chce wydawać 200 zł za carbon to mogę kupić cokolwiek, co będzie w najbliższym sklepie rowerowym?

Napisano

Na gwint śruby wystający ponad baryłkę możesz nakręcić zwykłą sześciokątną nakrętkę na którą założysz kłucz oczkowy, dokręcał będziesz kluczem imbusowym tak jak poprzednio, ale trzymająć nakrętkę. Oczywiście jeśli będziesz miał do niej dostęp.

Za kwotę rzędu 50 zł kupisz sztycę firmy Accent, model chyba Sp 408 z takim samym systemem mocowania - możesz zaadoptować elementy z niej jeśli Twoja Ci się podoba. 

Napisano

Sądzę, że warto popytać w serwisach rowerowych. Chyba w każdym mają jakieś "przydasie serwisowe" weź tą uszkodzona na wzór i może coś się uda dopasować

Napisano

@Carbon. Możesz podać nazwę pod jaką szukać takich elementów? Mam na myśli poszukiwania internetowe, bo nie spotkałem się z czymś takim w okolicznych sklepach metalowych.

Podoba mi się pomysł @tobo. Jeżeli wałek wykonany ze stali to można pokusić się o przyspawanie. Albo rozwiercenie i zastosowanie nitonakrętki- pod warunkiem że średnica wałka i skok gwintu pozwolą na taki manewr.

W razie nieudanych poszukiwań albo niemożności naprawy za stosunkowo niedużą kwotę (50zł) masz nową sztycę.

Napisano

Też zerwałam jeden gwint w takiej baryłce (Easton EC 90)...

Kupno nowej sztycy nie wchodził w grę.

Zamówiłam baryłkę u miejscowego ślusarza. 20zł.

Polecam ten prosty sposób.

Napisano

Też zerwałam jeden gwint w takiej baryłce (Easton EC 90)...

Kupno nowej sztycy nie wchodził w grę.

Zamówiłam baryłkę u miejscowego ślusarza. 20zł.

Polecam ten prosty sposób.

Dokładnie. Ja zamówiłem 4 na "zaś". Podczas wakacji 2012 złamałem taką baryłkę w pół. Poszukiwanie w trójmieście które trwało dwa dni nie przyniosło rezultatu. Sklepy metalowe wszystkie itd. Poradziłem sobie kupując śrubę w castoramie i dałem zamiast baryłki grube podkładki które się ułożyły w łożu baryłki i na takim druciarstwie dotrwałem do końca urlopu. Nie mniej paranoja żeby nie była to zwykła część zamienna, Sztyca truvativ XC.

Napisano
Jak się nie ma pojęcia to się nie zabiera głosu. Kolego "Replay", to do Ciebie.

Jak się nie ma pojęcia to się nie ripostuje kolego.... Jak kolwiek cie zwą Dołączona grafika u mnie to dostanie na zawołanie i sam mam kilkanaście takich o rozmaitych wymiarach..... Pozdro dla 'doświadczonych'

Wysłano z Samsung Galaxy S IV za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Takie śruby kupowałem już nie raz w sklepie ze śrubami.

Jaka jest jej handlowa nazwa nie wiem, ale można to szybko opisac sprzedawcy bądź narysować, lub wziąć starą i pokazać.

Nie wiem jaki jej rozmiar Twojej śrubki ale ogólnie gwinty i śruby rowerowe są "specyficzne" i tylko ta branża używa takich rozmiarów i gwintów o określonej podziałce i skoku, więc nawet jeśli sklep jest dobrze wyposażony może nie być akurat takiej śruby i trzeba będzie dopasowywać inną. A koszt to śruba i ta nakrętka o wytrzymalosci 8.8 ok 60-80gr. a 12.9 do 1,5zł. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...