Skocz do zawartości

[przerzutka] alivio FD-M412

WiktoriaK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Udało mi się jakoś ustawić tą przerzutkę, zrobiłam jazdę testową i było chyba wszystko ok, tylko wydawało mi się że na dużym blacie ociera i zaczęłam kręcić baryłką. No i tak pokręciłam, że musiałam stanąć i na nowo posprawdzać położenie na małym i dużym blacie i znowu jast ok. A to co mi się wydawało to znowu korba albo suport wydaje dźwięki więc do rozkręcenia wyczyszczenia i nasmarowania będzie.

Dziękuję wszystkim za pomoc, wszystkie wskazówki i rady sobie przetrawiłam część zastosowałam i mam nadzieję że takie ułożenie jej nie wpłynie na jej szybsze zużycie. Ogólnie dla mnie dobrze by było gdyby wytrzymała dłużej niż rok, pozdrawiam :thanks:   :bye2:

Aha, jeszcze jedno krótkie pytanie: jak bym kupiła węższy, ten na 27biegów łańcuch to regulacja będzie łatwiejsza, oczywiście bez zmiany innych części napędu?

Napisano

Udało mi się jakoś ustawić tą przerzutkę, zrobiłam jazdę testową i było chyba wszystko ok, tylko wydawało mi się że na dużym blacie ociera i zaczęłam kręcić baryłką. No i tak pokręciłam, że musiałam stanąć i na nowo posprawdzać położenie na małym i dużym blacie i znowu jast ok. A to co mi się wydawało to znowu korba albo suport wydaje dźwięki więc do rozkręcenia wyczyszczenia i nasmarowania będzie.

Dziękuję wszystkim za pomoc, wszystkie wskazówki i rady sobie przetrawiłam część zastosowałam i mam nadzieję że takie ułożenie jej nie wpłynie na jej szybsze zużycie. Ogólnie dla mnie dobrze by było gdyby wytrzymała dłużej niż rok, pozdrawiam :thanks:   :bye2:

Aha, jeszcze jedno krótkie pytanie: jak bym kupiła węższy, ten na 27biegów łańcuch to regulacja będzie łatwiejsza, oczywiście bez zmiany innych części napędu?

Ja mam ustawioną na rurze dosłownie na 1mm ponad zęby środkowej zębatki i również unikam "koszenia " łańcucha ponad miarę,ale nawet na przełożeniu 22na16 nie ociera łańcuch o śrubkę spinającą blachy wodzika.W tym roku ją kupiłem ,przejechałem już ponad 2kkm,w tym zawody MTB,używam często(Bieszczady),ale na razie spisuje się bardzo dobrze,tak że i Tobie powinna służyć dłuższy czas.Uważam że niezła zmieniarka za przyzwoitą cenę.Życzę udanych wycieczek.

Napisano

Tak już całkiem na zakończenie i dla przyszłych potrzebujących to:

naklejka na przerzutce, która informuje na jakiej wysokości powinno się ją ustawić względem największego blatu - jest o kant rozbić!

Należy się kierować jak panowie wyżej informowali tym, że wewnętrzna część wózka powinna być jakiś 1 mm nad środkowym blatem

i na to spoglądamy od strony lewej roweru, tam widać jak na dłoni.

A ustawiając tę przerzutkę na wysokości zgodnie z naklejką przerzutka ociera o środkowy blat więc ktoś średnio rozgarnięty zanim wpadnie w czym problem to może wcześniej wpaść w głęboką nerwicę... patrz mój "majster" :blink:

Po ustawieniu odpowiedniej wysokości i w płaszczyźnie do blatu, przerzutka ta nie sprawiała żadnych problemów z regulacją. 

Pozostała regulacja jak w opisie tutaj

Przed zamocowaniem linki popuściłam trochę na baryłce żeby był zapas w jedną jak i drugą stronę.

Linkę dokręcałam po naciągnięciu tyle ile ręką dałam radę - trzeci krok regulacji, czyli na środkowym blacie nie był konieczny po prostu nic nie ocierało.

Mam nadzieję nie kląć już na tę przerzutkę, bo swoje już usłyszała, a teraz całkiem fajnie działa - wczoraj 40km sprawdzona :thumbsup:

Jakby ktoś miał problem to mogę pomóc, mam ten model już w jednym palcu :rolleyes:

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. :thanks:

zdjęcia mogące pomóc w zrozumieniu o co chodzi:

nr1

nr2

Wypadało by zmienić temat, bo w sumie wyszło o innej przerzutce... Alivio FD-M431.

Napisano

180km przejechane na tej nowej przerzutce i ani razu mi się łańcuch nie zablokował, a teoretycznie powinien kilka razy, tak jak na starej przerzutce.

Ostatnio nawet przerzucałam w różnych warunkach, po to tylko żeby to sprawdzić i upewnić się, a zwłaszcza pod górę gdzie to zazwyczaj z większego blatu na mniejszy potrafił mi się zablokować, a tu nic. Zmienia ładnie blaty i czasem nawet bezdźwięcznie i niezauważalnie.

Zatem przerzutka bardzo dobra, psująca trochę zdrowia na początku ale obecnie sprawuje się na 6 :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...