mabu Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 cześć, Jestem na etapie zakupu roweru składanego dla mojej żony. Po długich( i męczących ) poszukiwaniach żonką zdecydowała się na B'twin tilt 7 taki jak na zdjęciu poniżej. http://press.btwin.com/sites/all/files/TILT%207%20NOIR%20d%C3%A9pli%C3%A9.jpg Wszystko jest ok , ale nie za bardzo przypadła nam do gustu piasta sram automatix, która sama przerzuca biegi. W internecie niewiele jest informacji na temat tego wynalazku oraz ogólnie napędów opartych o pasek napędowy. A teraz pytanie: Czy można zamienić w tym rowerze piastę na inną (np nexusa) pozostawiając pasek napędowy? czy zębatka obsługująca pasek napędowy jest demontowana i będzie kompatybilna z inną piastą ( w tym wypadku innej firmy)? Znacie jakieś fora, sklepy, strony poświęcone napędom opartym o pasek napędowy? Z góry dzięki
Mod Team Puklus Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Napisano 30 Maja 2013 Są inne piasty na pasek i na pewno można je zamienić. Czy to jest kompatybilne z nexuxem nie mam pojęcia. Najlepiej zapytajcie w sklepie czy ten model jest oferowany z inną piastą i czy by mogli ewentualnie ją zamienić.
Rulez Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 Zdaje mi się, że kombinujesz i to bardzo , w Decathlonie masz inny rower z piastą która cię interesuje, jeśli policzyć koszt przeróbek modelu 7, to zapewne nie będzie droższy : http://www.decathlon.pl/rower-skadany-tilt-9-copper-id_8202739.html
mabu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Mi to cenowo wyszło trochę inaczej. Nexusa 7 można już dostać za 300zł. Z moich informacji ( nie do końca potwierdzonych jeszcze) wynika, że piasta w rowerze( sram automatix) ma tej samej wysokości kołnierz co nexus, więc wystarczy tylko przepleść koło. Pytani tylko czy można tą zębatke pod pasek przełożyć.. Automatixa można sprzedać ( choćby za 150zł), więc wychodzi dużo lepiej cenowo.
Rulez Napisano 30 Maja 2013 Napisano 30 Maja 2013 No można kombinować, tylko z gwarancji na rower qupa ... ta piasta to już z manetką 300, czy goła ?
mabu Napisano 30 Maja 2013 Autor Napisano 30 Maja 2013 Faktycznie, zapomniałem o ważnej kwestii związanej z utratą gwarancji. Chyba nie ma sensu tracić gwarancji. Piastę nexusa widziałem na allegro za dokładnie 260zł wraz z manetką.
Xrzysiek Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 2i regulaminu Ja właśnie zamówiłem też model Tilt 7 jest super jak na miasto ale jeśli nie odpowiada Tobie automat to możesz przecież kupić tańszego Tilta 5 z 3 biegową ręczną SRAM I-Motion 3. Chyba, że zależy faktycznie na pasku (mi bardzo) to jedynie droższy z 7 biegowym Nexusem to Tilt 9 ale tak jak koledzy proponowali pogadałbym w Deca... nt możliwej konfiguracji lub wymiany.
Rulez Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Jakiej wymiany, w Decathlonie ? chyba coś Ci się pomyliło ....
ugupu Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 pogadałbym w Deca... nt możliwej konfiguracji lub wymiany Przecież to market sportowy! Jakiej wymiany! Bierzesz "as is" albo spadaj... Wymiany, konfiguracje to możesz sobie w porządnym rowerowym robić a i to nie w każdym.
Xrzysiek Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 2i regulaminu Nie chodzi mi o wymianę przy zakupie, wiadomo że bierzesz "as is" ale nie ma problemu w zakupie podzespołów później i skonfigurowaniu wedle własnego życzenia. To nie market jak inne, mają serwis rowerowy, wykonują przeglądy itd.
ugupu Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 To nie market jak inne, mają serwis rowerowy, wykonują przeglądy itd. Hehehe... Nie sugerujesz chyba, że w serwisie w Decathlonie pracują fachowcy? Może znają się na rowerach lepiej niż ci z Tesco, Carrefoura itp ale serwisantami to ich bym nie nazwał. A że kupić możesz to fakt ale czy dokładnie to o co ci chodzi to już nie byłbym taki pewien.
Rulez Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 I zapomnij w Decathlonie o zmianach konfiguracji nowego gwarancyjnego roweru ...
wojtas7 Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 zmiana piasty na bank nie może spowodować utraty gwarancji na cały rower, oczywiście stracisz gwarancję na samą piastę, koło czy pasek, ale reszta gwarancji powinna obowiazywac
ugupu Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 A co tak w zasadzie masz przeciwko tej piaście? Tak jak czytałem w necie to opinie o niej są raczej pozytywne.
Xrzysiek Napisano 2 Czerwca 2013 Napisano 2 Czerwca 2013 Hehehe... Nie sugerujesz chyba, że w serwisie w Decathlonie pracują fachowcy? Może znają się na rowerach lepiej niż ci z Tesco, Carrefoura itp ale serwisantami to ich bym nie nazwał. A że kupić możesz to fakt ale czy dokładnie to o co ci chodzi to już nie byłbym taki pewien. niestety muszę przyznać Ci rację. Dzisiaj pojechałem po odbiór mojego wymarzonego B'Twina Tilt 7, patrzę co gość robi, a On odkręca śrubę mocującą kierownicę i próbuje unieść manetki hamulców do góry (ci, którzy nie wiedzą, są one skierowane w dół aby móc składać kierownicę, w niczym to nie przeszkadza) na moją uwagę, że tak ma zostać przyznał, że pierwszy raz widzi ten model...) Co do rowerku - super! polecam do miasta, pojechałem do rodziców na kawę - ciach złożony, pojechał ze mną na 7 piętro, gitara samo rozłożenie jest mega szybkie, a drugi bieg włącza się całkiem sprawnie prz około 20 km/h, rowerek teraz stoi złożony w pokoju i nie zajmuje dużo miejsca.
mabu Napisano 2 Czerwca 2013 Autor Napisano 2 Czerwca 2013 Hej! Mam nadzieję, że rower będzie Ci długo służył. My w końcu zamówiliśmy tilta 7. Zobaczymy jak ten automatix będzie chodził, ale w sumie do jazdy po mieście powinien dać radę. Myśleliśmy na tiltem 5 ale jednak napęd na pasek ostatecznie sprawił, że wybraliśmy model wyższy. Inna sprawa,że bardzo mi się nie podobał odgłos jaki wydaje piasta sram imotion na 2 i 3 biegu. Te metaliczne stukanie tylko pomogło mi w dokonaniu wyboru. Ps: jaki kolor zamówiłeś? czyżby "żarówiasty" czerwony ?
Xrzysiek Napisano 3 Czerwca 2013 Napisano 3 Czerwca 2013 2i regulaminu dokładnie! acid neon super się jeździ! myślę, że jak na miasto to automatix jest idealny. Pozdrawiam aaa i jeszcze jedno, musiałem dokręcić boczne śruby od zacisku rury od siodełka bo strasznie trzeszczał rower, a siodełko opadało po parę centymetrów (widzę na zachodnich forach, że to znany problem). Teraz trzyma się ok i jest cicho zobaczę jak będzie dalej - jeśli nadal będzie coś nie tak to oddaje rower bo widzę, że to choroba trapiąca wszystkie tilty.
Xrzysiek Napisano 5 Czerwca 2013 Napisano 5 Czerwca 2013 ok mam odpowiedź od szefa produktu B'Twina Jean'a Philippe'a RODE - odpisał, że jeśli siodełko opada, to zacisk jest za luźny i należy dokręcić śrubę zacisku po prawej stronie roweru, co też uczyniłem i wszystko teraz działa ok (nie opada).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.