Skocz do zawartości

[2000-2500] MTB, mocne żyłowanie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem nowy na forum, rowerem sie juz  troche najeździłem, ale nie znam sie na rowerach z tego przedziału cenowego, dlatego prosze Was o rade :)

Jaki rower polecilibyście mi do 2500 zł, Tak jak w temacie będzie on mocno żyłowany, mieszkam na Podhalu dlatego mam same górskie tereny, i w większości po takich trudnych trasach dotąd jeździłem. Mam około 178-180cm wzrostu, ważę ok. 75 kg. Z roweru będę korzystać min. raz w tygodniu, jak tylko dam rade to częściej.

Moje typy (nie wiem czy trafne, ale podaje):

http://www.unibike.pl/evo29er.html

http://www.greenbike.pl/kross-level-a5-2012-p-87.html

http://allegro.pl/rower-cube-aim-disc-29-rozm-19-sportsales-warszawa-i3222760164.html

Rozmiar ramy myśle że najodpowiedniejszy dla mnie to 21'

Kółko. Jestem za standardową 26' ale dużo czytam że teraz cały świat na 29' że dużo lepsze i takie tam, dlatego jeśli naprawdę jest to duży lepszy wybór, i to polecacie, to   może być i 29'

Dobra. Napisałem chyba wszystkie potrzebne informacje, jak co to dopisze.

Pozdro. :)

Napisano

Jeśli mówimy o ostrym żyłowaniu to lepiej poszukać rowerów używanych. Sam teraz żałują że kupiłem nowy w granicach 2, 2-5k ,- bo zaraz będziesz miał( jeśli będziesz dalej jeździł) ochotę na coś więcej niż ten klockowaty XCR z przodu. Chyba że musi być nowy to bym poszukał Kross level a6 v-brake 2011/12: można go dostać coś w cenie ~2k a osprzęt jeszcze lepszy niż w A5 ( oczywiście nie ma tarcz)  

Napisano

Mam 5 cm wzrostu więcej, identyczną masę i ramę 19". I pasuje.

Podobno na kole 29 ciężej cisnąć pod górę, ale nie wiem, nie miałem okazji wypróbować :teehee:

Napisano

OK. Dzięki za odpowiedzi, przekonałem sie do tego Levela A-5, ale bede szukał A6 jeśli cos znajde w atrakcyjnej cenie to wezme tego :)

Pozdro

Napisano

OK. Dzięki za odpowiedzi, przekonałem sie do tego Levela A-5, ale bede szukał A6 jeśli cos znajde w atrakcyjnej cenie to wezme tego :)

Pozdro

Witam,

podłączę się, bo temat ten sam. 

Mam dwa modele na oku:

Kross Level A4

http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a4

Kross Esprit 620 (rower zrobiony na potrzeby Go Sport)

http://www.go-sport.pl/go-sport/kampanie/katalog/katalog-rowery-2013/g-rskie-127/esprit-620

Cena podobna, bo ok. 2400.

Level to Level, powiedzcie natomiast co sądzicie o rowerze dostępnym tylko w Go Sport (modelu tego nie ma w podstawowej ofercie Kross). Sprzętowo lepszy od A4, bo wyposażony w deore, alivio i hamulce Shimano (Level A4 - deore, acera, hamulce Hayes).

Mam pełną specyfikację modelu 620 i zastanawiają mnie tylko obręcze typu MTR R3 alu6063 i opony Impal Rigid. Wyczytałem, że Kross stosuje coś takiego w serii Hexagon, czyli niższej.

Myślicie, że warto inwestować w rower z sieciówki?? I czy lepszym wyborem będzie wyższa przerzutka i hamulce Shimano czy postawić na lepsze obręcze, opony?? Dodam, że jazda raczej turystyczna-lasy, niewielkie górki.

Z góry dziękuję za wszelkie info

Napisano

Jeśli mieszkasz w górach i jak piszesz lubisz jeździć po trudnych trasach, to daruj sobie wylajtowane ściganty i kup coś z przedziału trail lub AM ze skokiem 120 lub nieco większym (tak do 140 jeśli to ma być sztywniak). Optymalny byłby full ze względu na kamieniste trasy, ale w tym przedziale cenowym będzie chyba ciężko. W górach odwdzięcza się pozycja zapewniająca dużą swobodę ruchu i zwinny rower. Dlatego lepiej ciut (albo pół ciuta ;-) ) mniejsza rama, niż ciut za duża. I dlatego lepiej nie być rozciągniętym jak na trzepaku. Z tego samego powodu odradziłbym twentyninera (bo dobrego z lekkimi kołami za te pieniądze nie kupisz, a Twój wzrost nie jest na tyle duży, żeby bezwzględnie domagać się dużych kółek). Jeśli chcesz coś, co będzie przyzwoicie jeździć zarówno do góry, jak i w dół to zwróć uwagę na stromy kąt podsiodłówki (73-74 stopnie) i kąt główki w przedziale 67-69 stopni.

Jeśli chodzi o priorytety, to moim zdaniem do jazdy w górach w kolejności od najważniejszego do najmniej ważnego jest tak:

1. rama+amortyzator

2. opony (ale to zawsze najłatwiej można zmienić, więc jak są kiepskie to nie dyskwalifikują dobrego roweru)

3. hamulce (ze względów zdrowotnych :-) )

4. koła

5. cała reszta. Jazda z wypasioną przerzutką ale kiepskim amorem i hamulcami to będzie męka i to niebezpieczna.

Napisano

Jeszcze mam pytanie.

Tak jak pisaliscie wczesniej, jest np. level A6 taniej, ale rocznik 2012 bez gwarancji.

Pytanie czy lepiej wziac lepszy model nowke 2012, bez gwarancji, czy te A5 2013 i 2 lata gw. ?

Wiem ze gwarancja jest bardzo potrzebna, ale bez niej mozna miec po prostu lepszy rower na lepszym osprzecie, rocznik '12.

Jak myslicie, i jak doradzacie?

pozdro.

Napisano

Mam zamiar kupić nowy rower bo stary się już wysłużył. Przeglądałem dużo ofert i nie wiem już co wybrać.

To tak mam 15 lat 172 cm wzrostu i ok.65 kg 

Rower był by do skoków na hopah o wys. 50-100 cm ale nie za często w niektóre weekendy, do zwykłej jazdy do szkoły i z kolegami na takie ok. 20 km przejażdżki tez w weekendy oraz do wyjazdu do sklepu i porobieniu paru tricków na ulicy. 

Myślałem nad dirtem ale jaka marka. Doradźcie coś proszę. 

Budrzet to ok. 2.5 tysiąca max 3000zł.

Napisano

Po pierwsze powiedz mi jakim cudem ktoś sprzedaje nowy rower bez gwarancji (która de facto jest przyznawana przez producenta- i to on dołącza odpowiedni dokument do roweru [książeczkę] a nie jest to widzimisię sprzedawcy- on sprzedaje rower + gwarancję . Najlepiej skonsultuj się w tej sprawie ze sprzedawcą ( czy to jest sklep?).

A co do rowerów: to schemat najlepiej przyjąć tak jak kolega wyżej przedstawił zatem

Amor- A5- XCM\ A6- XCR: Różnica na korzyść XCR-a jest ogromna, moim zdaniem jeśli ktoś ma wybór bezwzględnie w tej półce cenowej powinien rozglądać się przynajmniej za XCR-em. Rama w A6 ma już bardziej sportową geometrię (co niestety niektórym może przynieść ból placów- dlatego warto przemyśleć ten wątek, czy nie masz jakichkolwiek problemów z kręgosłupem). Kolejny plus to opony (smart samy)- b.dobre. chociaż tylko w wersji 2011. A osprzęt też przyzwoity- dlatego też jeśli miałbym tylko okazje dostać A6 2011/12 w okolicach 2000-2200 to skorzystałbym z oferty (o ile nie ma żadnych problemów z kręgosłupem).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...