Skocz do zawartości

[Amortyzator] XCM Lock Out SR SunTOUR 100mm- Jak serwisować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam problem, posiadam rower, rockrider 6.3 z przednim fabrycznym widelcem  XCM Lock Out SR SunTOUR 100mm z ręczną regulacją twardości sprężynowo-olejowy. Chodzi o to, że nigdzie nie znalazłem, jasno, wyraźnie i czytelnie napisane, jak można serwisować taki amor i co w ogóle. jest do niego potrzebne(aby przeprowadzić serwis). Otóż to, amortyzator stracił swoją czułość, chodzi on nadal, wbicie jest takie jak powinno być, ale nie reaguje on już na mniejsze wyboje, rower kupiłem od nowości we wrześniu 2012, do dzisiaj przejechałem na nim około 1500km, jestem zapalonym rowerzystą amatorem, ale z niezbyt dużymi środkami, mam nadzieje że rozumiecie. Wiem, że nie jest to najlepszy FULL jakiego mogłem kupić, wiem że dla niektórych to skaza jeździć czymś takim, ale jak pisałem, oczekuję tylko wyjaśnienia, czy zrobię to sam, i jakie potrzebuję do tego elementy. Fascynuje mnie jak ludzie jeżdżą na rowerach, minimalne dziury i piękna reakcja przedniego widelca. chciał bym uzyskać to samo, co była na początku kupna roweru.Coś słyszałem,czytałem że trzeba rozebrać amortyzator, wyczyścić i w ogóle. ale czy będę musiał nalać nowy płyn? jakoś specjalnie to wyczyścić? Szukam takiej właśnie porady... Czy może lepiej oddać go do serwisu, ale nie jestem zbyt hmmm przekonany do tych rozwiązań, staram się czegoś nauczyć i zrobić to samemu, tylko szkoda by było gdybym coś zrobił źle.

Rozpisałem się, nie wiem, może mało czytelnie, ale mam nadzieje że ktoś mnie zrozumie i wspomoże. 

Pozdrawiam 

Marcin.

Napisano

Fascynuje mnie jak ludzie jeżdżą na rowerach, minimalne dziury i piękna reakcja przedniego widelca. chciał bym uzyskać to samo, co była na początku kupna roweru.

Ale to już było i nie będzie więcej! :D

Nawet nie czytałem do końca, bo mi się nie chciało. Wejdź sobie na stronę suntour'a i tam masz w pdf'ie wszystkie elementy amortyzatora. Już wiesz jak wygląda. Nic tam w sumie nie ma. Czyścić golenie górne BRUNOX'em DEO po każdej jeździe. Zalej go olejem to może mu pomóc. Ustaw naprężenie wstępne sprężyny na minimum. I to wszystko co możesz zrobić. Serwis ogranicza się do rozdzielenia goleni górnych od dolnych, albo odwrotnie. Jak kto woli :P Przesmarowaniu i złożeniu dwoma śrubami. Jak chcesz, żeby wszystko wybierało, nawet najmniejsza dziurę to zbieraj na coś porządnego typu EPICON/RAIDON.

Napisano

Czyli po prostu "wstrzykiwać" brunoxa do amora od góry, ok... Ale co się dzieje z tym brunoxem potem ? będę go lał i lał, a gdzie on się podzieje ? 

Czyli jak sam go rozbiorę, odkręcę te 2 śrubki na dole to za wiele nie zdziałam?  Chodzi mi o to,abym mógł wyczyścić tego amora, w miejscu gdzie się on wciska, tą komorę, bo mam wrażenie że jest tam kupa syfu z całego poznania i wszystkich okolicznych lasów o.O

Napisano

Czyli po prostu "wstrzykiwać" brunoxa do amora od góry, ok... Ale co się dzieje z tym brunoxem potem ? będę go lał i lał, a gdzie on się podzieje ? 

Czyścisz! Czytaj co się pisze. Czyścisz go;lenie górne! Nie wpychasz go nigdzie! Bierzesz ściereczkę i na ściereczkę, albo na goleń psikasz bardzo mało BRUNOX'a. Tyle wystarczy na jeden raz i przejeżdżasz od dołu do góry, żeby nie wciskać brudu pod uszczelki. i tak przy każdej jeździe. Jak go rozbierzesz to smaruj czym sobie chcesz. Wazeliną techniczną, ŁT-43, smarem białym czy co tam masz.

Żeby zrobić pełny serwis To odkręcasz dolne śruby i wyciągasz golenie górne. Czyścisz ogólne i dolne golenie, smarujesz i to koniec. Masz temat o zalewaniu amortyzatora. Poczytaj sobie o tym. I możesz też odkręcić korek ze sprężyna i wyciągnąć elastomer. To go zmiękczy.

Napisano

Ok,ok już łapie,Pobawię się trochę i napiszę jak mi to wyszło :)

Tak więc się pobawiłem, rozkręciłem wszystko co się dało, wyczyściłem, nasmarowałem, chodzi baardzo ładnie. 

Sądziłem że uda mi się go rozłożyć na części pierwsze, ale chyba się nie da :/ albo ja nie umiem  :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...