KryVchU Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Witam serdecznie! Szukam pomocy w kupnie roweru. Po 1wsze, aby było łatwiej dobrać rozmiary : Mam 191cm wzrostu, 97kg wagi. Interesują mnie głównie rowery górskie, ponieważ zamierzam poruszać się nim po terenach, lasach, ale po drodze również (chociaż drogi są po zimie w takim stanie, że również można to nazwać terenem ) Najlepiej by było gdyby był w cenie do 1000, 1100zł ewentualnie może być do 1700 zł . Interesują mnie : Kross Hexagon v3, Romet Rambler 4.0. Prosiłbym o ocenę tychże rowerków oraz wpisujcie swoje propozycje. Zdaję się na Was i liczę na pomoc. Pozdrawiam, KryVchU.
krism4a1 Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Zaczynam skłaniać się ku tezie, że dział " Zakup roweru z przedziału cenowego" powinien zniknąć z forum. Zbliża się wiosna i z tygodnia na tydzień dochodzi stale powtarzających się tego typu postów. @KryVchU oba rowery które zaproponowałeś są już omawiane na forum pewnie dziesiątki razy, należy poszperać, skorzystać z wyszukiwarki itp. W przedziale cenowym którym podaleś mieści się pewnie 50 % rynku polskiego. To gdzie bedziesz jeździł ma mniejsze znaczenie od tego jak będziesz w tym terenie jeździł.
KryVchU Napisano 10 Lutego 2013 Autor Napisano 10 Lutego 2013 Dobra. Coś nie mogę edytować, więc napiszę tutaj jako odpowiedź. Doradźcie mi kochani rower tak 1500 - 1600zł MAX. Bardzo podoba mi się Kross Hexagon x3 oraz x5, ale prosiłym o doradzenie czegoś lub opisanie czy to co wymieniłem jest dość dobre. Na pytanie jak będę jeździł odpowiem, że mam zamiar jeździć raczej spokojnie, w większości przypadków po szosie. Nie planuje jakichś skoków itd itp. Taka zwykła, spokojna jazda. Zależy żeby było komfortowo podczas jazdy.
nemo2009 Napisano 10 Lutego 2013 Napisano 10 Lutego 2013 Aby jeździć komfortowo po szosie, to nie na rowerze mtb. Rowery typu cross będą tu miały zastosowanie. Przykładem niech będzie Romet Orkan 2.0 Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
KryVchU Napisano 11 Lutego 2013 Autor Napisano 11 Lutego 2013 Aby jeździć komfortowo po szosie, to nie na rowerze mtb. Rowery typu cross będą tu miały zastosowanie. Przykładem niech będzie Romet Orkan 2.0 Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 Szczerze mówiąc bardzo interesująca propozycja. Tylko czy takim rowerem crossowym będę mógł spokojnie zrobić "skok w bok" na jakąś leśną ścieżke, błotko, piach itd? I równie ważna dla mnie rzecz, można do niego przymocować jakoś błotniki? @edit I chciałbym wiedzieć, czy osprzęt danego Rometa Orkan 2.0 jest dobry, z tego co wiem to w tych tańszych rowerach lepsze są hamulce v-brake, bo dobre tarczówy trochę kosztują, a przybliżcie mi jakie on ma przerzuty itd bo ja nie w temacie z deka jestem
krism4a1 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedzi na forum, nie koniecznie każdemu mamy odpowiadać na tak szczegółowe pytania. Trochę własnej inicjatywy.
KryVchU Napisano 15 Lutego 2013 Autor Napisano 15 Lutego 2013 Dobra. Podziękować mogę jedynie bartezz'owi za podsunięcie mi modelu Evado. Jutro jadę zakupić Krossa Evado 1.0. Poza tym dowiedziałem się, że muszę poszukać na forum, także dzięki za pełen "profesjonalizm" w tych sprawach Pozdrawiam, temat do zamknięcia
KryVchU Napisano 16 Lutego 2013 Autor Napisano 16 Lutego 2013 Mam do was kochani jeszcze jedno pytanko, czy jak mam 192cm wzrostu to rama rozmiaru "XL" Będzie dobra?
nemo2009 Napisano 16 Lutego 2013 Napisano 16 Lutego 2013 Sam wzrost nie wystarczy. Trzeba jeszcze znać długość nóg od wewnętrznej strony. A ta rama xl ile ma cm ? Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
KryVchU Napisano 16 Lutego 2013 Autor Napisano 16 Lutego 2013 Sam wzrost nie wystarczy. Trzeba jeszcze znać długość nóg od wewnętrznej strony. A ta rama xl ile ma cm ? Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2 Długość nóg od wewnętrznej strony 83cm. Ale już nic, kupiłem sobie tego Evado 1.0, rama XL, jest dobra. Muszę powiedzieć że w porównaniu do "komunijnego" roweru z "bazaru" za 400zł to jest po prostu bajka. Jeździ się nim bardzo szybko, pewnie, wygodnie i przyjemnie.
Grzesiekk Napisano 17 Lutego 2013 Napisano 17 Lutego 2013 Szukasz roweru za 1500-1600zł a kupujesz rower za mniej niż tysiąc? (chyba, że zdrowo przepłaciłeś)
KryVchU Napisano 18 Lutego 2013 Autor Napisano 18 Lutego 2013 Szukasz roweru za 1500-1600zł a kupujesz rower za mniej niż tysiąc? (chyba, że zdrowo przepłaciłeś) 1300zł zapłaciłem w sklepie krossa, dorzucili za free metalowe pedały Shimano. Możliwe, że przepłaciłem, no ale teraz już kupione to i tak nie odkręce tego już, ale fajnie bo od razu założyli na miejscu błotniki i oświetlenie no i ze sklepu to rower jest gotowy do natychmiastwej eksploatacji, także nie jest źle.
Grzesiekk Napisano 18 Lutego 2013 Napisano 18 Lutego 2013 Model 2013 nie jest wcale lepszy od 2012, a z 2012 kupisz za 988 zł a błotniki i oświetlenie to żaden problem dokręcić myślę dla każdego No ale cóż, w życiu bym tyle nie zapłacił za rower z wolnobiegiem, ale najważniejsze, że jesteś usatysfakcjonowany Miłej jazdy
krism4a1 Napisano 18 Lutego 2013 Napisano 18 Lutego 2013 Faktycznie cena mnie zabiła, ale jednak nie poczytałeś archiwum forum, a szkoda, nie zawsze dostaje się gotowce do ręki, dwa dni z forum i wedziałbyś że ten rower wart jest... nie wiem ile, ale też nie dałbym za niego 1300PLN, za 700 moja żona ma coś bardzo podobnego.
KryVchU Napisano 20 Lutego 2013 Autor Napisano 20 Lutego 2013 Faktycznie cena mnie zabiła, ale jednak nie poczytałeś archiwum forum, a szkoda, nie zawsze dostaje się gotowce do ręki, dwa dni z forum i wedziałbyś że ten rower wart jest... nie wiem ile, ale też nie dałbym za niego 1300PLN, za 700 moja żona ma coś bardzo podobnego. Hehe Szukałem przez prawie tydzień po necie i po tym forum też, może słabo szukam Nie miałem świadomości że jakieś modele 2012, 2013 są. No ale skoro cena skoczyła 2x tyle to chyba musi byc cos lepszego w nim ;P Sam nie wiem, no ale pomógłbyś jakbyś to napisał na początku. Dowiedziałem się czegoś w temacie dopiero po zakupie
Grzesiekk Napisano 20 Lutego 2013 Napisano 20 Lutego 2013 Za 700zł to mówi o innym rowerze, nie Evado, ale podobnym osprzętowo A jeśli chodzi o roczniki to sam sobie porównaj ceny i specyfikację - są praktycznie takie same - na dodatek model 2012 jest trochę lżejszy model 2013 i model 2012
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.