Skocz do zawartości

[kierownica] jaka tania kierownica pod sztywniaka ?

MateuszBarwina97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem aczkolwiek chce kupić tanią kierownice na sztywny widelec . wiem że najlepsze są kierownice stalowe itp ale zmyliło mnie to że w seryjnych rowerach ns bikes są montowane aluminiowe kierownice (najczęściej ns mint) . czy ktoś ma kierownice aluminiową na sztywniaku i jak się ona sprawuje ? jakie kierownice polecacie?

Napisano

Nie kupuję się kierownicy pod rodzaj widelca tylko pod własne preferencje i styl jazdy. Jedni kupią aluminiową bo jest dużo lżejsza od stalowej a inni karbonową bo czasem jest lżejsza od aluminiowej. Kierownica musi być sztywna i to jest priorytet. Najkorzystniej jednak wypada kupno kiery aluminiowej bo i wybór jest największy o stalowej zapomnij bo jest 3x cięższa od alu a korzyść z takiej kiery jest żadna.

• Mod Team
Napisano

w kwestii stali to się nie zgodzę z tą żadną korzyścią, bo największym plusem jest jednak tłumienie drgań, a dobre kiery z Cro-Mo są też odpowiednio sztywne, warto też dodac że są "pewniejsze". Ja sobie nie wyobrażam innej kiery do swojej zjazdówki niż właśnie Cro-Mo, a po przygodzie jaką zafundowała mi najgrubsza(w przekroju) ponoc na rynku kierownica do DH to tam gdzie muszę miec alu, to zmieniam kokpit co roku.

Minusem, z którym się zgadzam jest waga no i cena. Zwykły kawał żelaza kupisz za mniej niż 50 zł ale za odpowiednio sztywną stalową i średnio o 50 -70 gram cięższą od przeciętnych kierownic w alu trzeba dac w okolicy dwóch stów.

Więc albo albo :)

Napisano

IMHO do sztywnego widelca lepsza jest stalowa. Właśnie z tego powodu który podał mrmorty.

@mixchris owszem dobiera się pod styl jazdy i preferencje ale nie chodzi o materiał a szerokość i/lub sposób gięcia.

Napisano

Wątpię aby pochłanianie drgań i sam komfort było wyczuwalne pomiędzy kierownicą alu a Cro-Mo zwłaszcza, że większość wibracji przyjmie na siebie widelec, sztywny czy nie a tym bardziej sama opona więc tu nie ma różnicy czy jest to karbo, alu czy stall. Pozostają mityczne właściwości materiałów które są wyczuwalne tylko dla maniaków. Co do trwałości i wytrzymałości Cro-Mo to mrmorty masz absolutną rację tylko ta waga... :confused:

• Mod Team
Napisano

Nie chcę spamowac ale rzeczona kierownica o przekroju 4,5 mm pękła mi(miesiąc po wysłaniu na specjalistyczne prześwietlenie razem ze sprzętem wspinaczkowym) gdy naciskałem świeżo zamontowaną klamkę. Wiecie jakie mrówy po plecach mi przebiegły... :) a następnego dnia miałem jechac na stok narciarski na śnieżny downhill.

Mixchris - jasne, ale domyślnie połączyłem kierę Cro-Mo z widelcem z tejże stali lub mieszanki karbon-stal.

Z dwojga złego to proponowałbym karbon zamiast aluminium bo z racji struktury pęka nieco inaczej i jest mniejsze ryzyko inwestycji w dentystę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...