Skocz do zawartości

[Napęd] i porady dla nowicjusza

Nowicjusz123

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

To moze niechaj że autor coś powie bo ja np głownie używam 44/15 lub 44/17 i w zasadzie 2 ostatnie koronki moge komuś oddać bo nie używam chyba ze mam 2 z przodu a praw fizyki oszukać sie nie da, z większą korba można pojechać szybciej podobnie z szerszą ( o liczbę zębów na zębatce) kasetą jednak im szybciej tym ciężej utrzymać prędkość dlatego wąskie opony w tym pomagają.

Napisano

zdecydowanie wymiana opon na jakies semi slick 1,5-1,75 i korby od trekinga, za 350 zł mozna kupic juz dobre opony i korbe, ewentualnie łancuch jesli przyjmie go kaseta

Napisano

Dzięki wam zaczynam rozumieć budowę roweru :D

Swoją drogą, przerzutki są domyślnie na wolnobieg/kasetę 7 rzędową. Są takie, ale chodzi o to, aby najmniejszy rząd miał 11 zębów (z tego co rozumiem zwiększa to prędkość). Dzięki temu można zaoszczędzić sporo kasy, którą można przeznaczyć na inne części. Spokojnie mógłbym kupić:

-korba Alivio 48/38/28 kwadrat - 118zł

-łańcuch HG-70 - 55zł

-jakiś wolnobieg-tu musicie mi doradzić :)

-czy jest coś co warto jeszcze wymienić?

Muszę jeszcze wyjaśnić jedno:

Moja jazda jest dynamiczna, rzadko jeżdżę równym tempem, jeśli tak to na niższych przełożeniach, które i tak będą możliwe. To ile wytrzymam jadąc szybko jest mało ważne, z czasem będzie lepiej. Kiedyś te przełożenia były dla mnie ciężkie, teraz jest to moje równe tempo..

Napisano

Ja też uważam, że powinien kupić rower crossowy, wtedy łatwiej by mu było się zrealizować w szybkiej jeździe.

A jeśli źle kupił, to teraz musi kombinować. A może szkoda inwestować w tego Krossa i poszukać jakiejś używanej szosy, to radykalne ale najlepsze rozwiązanie dla miłośnika szybkiej jazdy.

Napisano

Dzięki wam zaczynam rozumieć budowę roweru :D

Swoją drogą, przerzutki są domyślnie na wolnobieg/kasetę 7 rzędową. Są takie, ale chodzi o to, aby najmniejszy rząd miał 11 zębów (z tego co rozumiem zwiększa to prędkość). Dzięki temu można zaoszczędzić sporo kasy, którą można przeznaczyć na inne części. Spokojnie mógłbym kupić:

-korba Alivio 48/38/28 kwadrat - 118zł

-łańcuch HG-70 - 55zł

-jakiś wolnobieg-tu musicie mi doradzić :)

-czy jest coś co warto jeszcze wymienić?

Muszę jeszcze wyjaśnić jedno:

Moja jazda jest dynamiczna, rzadko jeżdżę równym tempem, jeśli tak to na niższych przełożeniach, które i tak będą możliwe. To ile wytrzymam jadąc szybko jest mało ważne, z czasem będzie lepiej. Kiedyś te przełożenia były dla mnie ciężkie, teraz jest to moje równe tempo..

W rowerze masz wolnobieg, a wolnobieg z zakresem przełożeń 11-xx będzie ciężko znaleźć.

Jeśli nie uda Ci się takiego znaleźć, to zostaje przejście na kasetę, co wiążę się ze zmianą tylnej piasty/tylnego koła.

• Mod Team
Napisano

Ja przechodząc na kasetę w dawnej polsce wydałem łącznie z manetką 45 zł. z czego to była kaseta XT ( działa do dzis ) :D a piasta STX a manetkę na 9 rzędów zrobiłem sobie sam :D Jak widać mozna dobrze i tanio zorganizować dobie napęd :D łańcucha także nie kupowałem stwierdziłem ze 8 styka i faktycznie pasował :D

Jak by sie szarpnąć samemu zrobić podobnie jak ja to można wiele zaoszczędzić. Ale trzeba chcieć spróbować. Ja dodam tylko ze mój upgrde to było pierwsze samodzielne plecenie koła i jakoś mi sie udało :P

Napisano

Skontaktował się ze mną przedstawiciel sklepu, w którym znajdę korbę, koło i łańcuch za 275zł. To jest już załatwione, ale chciałbym wiedzieć czy jets coś, co również może się przyczynić do rozwoju większych predkości?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...