Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc w wyborze roweru.

Gość Radoslaw

Pytanie

Gość Radoslaw
Napisano

Witam wszystkich.

W najbizszym czasie planuje zakupic rower gorski.

Ostatni rower jakim jezdzilem byla merida matts gamma ray na osprzecie deore i widelcem rock shock.

Bylo to jakies 10 lat temu, nie mam zielonego pojecia co sie teraz w swiecie rowerow dzieje dlatego pytam Was jako profesjonalistow o rade.

W sumie znalazlem trzy rowery :

Jamis trail x2

http://www.evanscycles.com/products/jamis/trail-x2-2013-mountain-bike-ec041450#features

Trek 3500 d

http://www.evanscycles.com/products/trek/3500-d-2013-mountain-bike-ec040337#features

Carrera volcan

http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_810709_langId_-1_categoryId_165499

Rower bedzie glownie zluzyl do zabawy w terenie. Jazda po lasach itp.

Ktory z nich bedzie najlepszy pod wzgledem osprzetu?

O firmie Jamis nigdy nie slyszalem - warta uwagi?

Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Widzę że uparłeś się na hamulce tarczowe. Z tym budżetem odradzam, hamulce tarczowe w tych rowerach są wątpliwej jakości a przede wszystkim ich obecność podnosi cenę roweru. Krótko mówiąc, za te pieniądze kupisz rower na lepszym osprzęcie jeżeli zdecydujesz się na V-ki (a ich skuteczność też będzie zapewne większa) ;)

Gość Radoslaw
Napisano

Dzieki za odpowiedzi.

A ktory z tych trzech (zalozmy ze tylko z posrod nich) jest najlepszy?

Korci mnie ta carrera z uwagi na wysoki skok amortyzatora i hydrauliczne tarcze, przejechalem sie nia kawalek do okola sklepu i bardzo mi sie spodobala, jednakze carrere sprzedaje afair tylko halfords i wg mnie to jest dosc duzy minus...

A co myslicie o trek 3900? Bedzie duzo lepszy niz te podane przeze mnie na poczatku?

Napisano

idealnym rowerem na początek przygody z mtb to kands http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2817966399.html jest to mało znana polska marka ale bardzo solidna. osprzęt aliwio i 24 przełożenia na pewno wystarczą na wyrobienie kondycji i techniki. ja kupiłem taki na początku sezonu i zrobiłem 2000 km bez żadnych problemów. jedynym błędem jaki popełniłem to że napaliłem się na tercze (1250zł kands 1300 z tarczami mechaniczne schimano) w tych pieniądzach tarcze to tylko gadżet. rower na osprzęcie slx czy xt, xtr to wydatek od 3000 w góre. nie jestem przekonany czy na początku jesteśmy w stanie wykorzystać możliwości takiego roweru... lepiej pojeździć na tańszym sprzęcie sezon czy dwa powywracać się nabrać trochę doświadczenia i wtedy sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Teraz po sezonie można trafić w sklepach na niezłe okazje trzeba pojeździć i poszukać, ale aliwio to chyba minimum do przyjemnej i bezawaryjnej jazdy w terenie.

Napisano

idealnym rowerem na początek przygody z mtb to kands WYSOKA PÓŁKA MOCNY ROWER____KANDS 1300 FULL ALIVIO (2817966399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jest to mało znana polska marka ale bardzo solidna. osprzęt aliwio i 24 przełożenia na pewno wystarczą na wyrobienie kondycji i techniki. ja kupiłem taki na początku sezonu i zrobiłem 2000 km bez żadnych problemów. jedynym błędem jaki popełniłem to że napaliłem się na tercze (1250zł kands 1300 z tarczami mechaniczne schimano) w tych pieniądzach tarcze to tylko gadżet. rower na osprzęcie slx czy xt, xtr to wydatek od 3000 w góre. nie jestem przekonany czy na początku jesteśmy w stanie wykorzystać możliwości takiego roweru... lepiej pojeździć na tańszym sprzęcie sezon czy dwa powywracać się nabrać trochę doświadczenia i wtedy sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Teraz po sezonie można trafić w sklepach na niezłe okazje trzeba pojeździć i poszukać, ale aliwio to chyba minimum do przyjemnej i bezawaryjnej jazdy w terenie.

Nie wiem, czy taki rower jest dobry na początek. Wydaję mi się, że kupno takiego roweru będzie błędem. Jazda na taki bike'u może być nie komfortowa i może zniechęcić człowieka do dalszego kręcenia. Ja na początku kupowałbym rower na minimum SLX. Chyba, że masz troszkę więcej zaoszczędzone to XT. Gwarantuje Ci, że jak kupisz rower na takim osprzęcie, to jazda będzie przyjemna i dodatkowo rower posłuży Ci na dłuuższy okres, nie będziesz musiał na następny sezon zmieniać roweru, bo chcesz jakiegoś light bike czy coś w stylu że ten rower już nie pasuje, bo osprzęt nie ten...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...