dmateo Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Witam, Dostałem do naprawy stary rower MTB, około 10 lat, makrokesz. Naprawa na pewno nieopłacalna, natomiast celem jest sprawdzenie się i próba zanim zacznę grzebać w swoim rowerze. Fundusze nie graja większej roli, nie mniej jednak staram się wybierac w miarę najtańsze części. Pierwszym problemem jest tylnia przerzutka która wcale nie zmienia biegów, zauważyłem, że brakuje w niej fragmentu, który wyglada na ułamany (linka od razu jest zaczepiona, zauważyłem, że w innych przerzutkach najpierw zapiera się o wystajacy kawałek blachy). Kaseta/wolnobieg (jeszcze nie wiem, bez rozkręcenia nie potrafię stwierdzić) 7 rzędowa. Manetki noname, wygladaja jak Gripshift. Z racji wyboru najtanszych części planuje zamienić przerzutkę na Shimano Toruney. Pytanie - czy ta zamieszczona na zdjęciu jest na hak, czy na śrubę? Przejrzałem zdjęcia, wydaje mi się, że na śrubę. Czy ta przerzutka http://allegro.pl/przerzutka-shimano-tourney-na-srube-tx-rd-tx35d-i2509113757.html będzie ok? Czym się różni TX-35D od Tx-35B? Przygladam się zdjęciom na aukcji i nie widzę różnicy. A kolejny numery Tx 35, Tx55, Tx75? Im wyżej tym lepiej? Z góry dziękuję za podpowiedzi
cienkun Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Ta na srube, ale nie kupuj drugiego tourneya, dołóż 10 czy 15 zł i kup altusa. Dłużej posłuży. edit. tzn na hak sorry
dmateo Napisano 25 Lipca 2012 Autor Napisano 25 Lipca 2012 Dzięki za odpowiedź. Jeśli na hak to tylko tourney? Znalazłem coś takiego: Przerzutka tylna Shimano RD-M310 Altus 7/8rz w opisie: "Mocowanie : śrubą do haka ramy", zatem nada się? Jest jeszcze inna aukcja: Przerzutka tylna SHIMANO ALTUS RD M310 - mocowanie na śrubę do haka na ramie. BTW jest sposób na sprawdzenie czy te przerzutki co sa pracuja w systemie 1:2? Jak widać na zdjęciu nie idzie odczytać nazwy firmy (podejrzewam, że nawet jeśli byłoby to możliwe to taka informacja nic by nie dała).
cienkun Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 tutaj jest tańsza http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-altus-2012-wawa-i2509523207.html Szczerze, to nie wiem co to jest system 1:2
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 System 2:1 to tak zwany ratio system, czyli przekładnia manetka - przerzutka, ile linki ciągnie manetka a ile przesówa sie przerzutka. W 2:1 pracują wszystkie shimano do dyna sys, Sram pracuje na 1:1 do 10 rzędowego napędu. System ten dotyczy tylko tylnych przerzutek, wszystkie przednie sa kompatybilne ze sobą, oczywiście jeżeli bierzemy tylko samo czyli 3 rzędowe.
dmateo Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Ok, faktycznie pozostaje mi wziąć Shimano Altus i po prostu sprawdzić jak będzie działać
afly Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Nie chce przegiąć, ale miałem w ręce ostatnio Acerę i Altusa. Różnica w cenie około 8zł, jednak Acera ma zdecydowanie lepiej wykonany wózek (sztywniejszy).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.