Skocz do zawartości

[pedały] 2w1 spd i platformowe

Lawon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

zastanawiam się nad wyposażeniem swojego roweru w pedały typu SPD. Mam pewne obawy bo nigdy nie jeździłem rowerem z pedałami spd. Na allegro znalazłem coś takiego pedały Wellego WPD-981 Główne zastosowanie to oczywiście teren, ale chciałbym móc też dojeżdżać rowerem do pracy (kilka długich podjazdów, droga utwardzona około 13km). Ze względu na to, że chciałbym przewozić rowerem dzieciaka, boję się, że w pedałach spd nie będzie to za bardzo bezpieczne. Inne rozwiązanie do PD-520 plus nakładki ale to rozwiązanie byłoby droższe. Proszę o opinie na temat tych dwóch rozwiązań. Dzieki

Napisano

Proponuję jednak m520 z nakładkami. Oczywiście nakładki tylko po to, żeby przejechać się z nimi 2 razy i rzucić w kąt, bo szybko się nauczysz spd i nie bardzo będziesz chciał wrócić do platform, a po pewnym czasie nie będziesz widział nic zdrożnego w byciu przypiętym, kiedy wieziesz dziecko.

Te pedały z linku są zdaje się jednostronne, więc po każdym wypięciu pedał się obraca tak, że strona z zatrzaskiem jest od spodu. To bardzo denerwujące. W m520 z nakładkami też tak się dzieje, tyle, że odwrotnie- pedał odwraca się nakładką do ziemi. Jednak nakładki można zdjąć co zresztą szybko uczynisz.

M520 można czasem dostać z nakładkami do 100zł.

Napisano

Nakładki to coś takiego: http://xtrabike.pl/299/4012,0,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html ?

Czy to się da zdemontować w pół minuty?

Pytam, bo właśnie myślę o czymś takim. Chcę wrzucić SPD do mojego roweru zimowo-szosowego, ale chciałbym dalej mieć możliwość pojechać nim od czasu do czasu do pracy w zwykłych butach. Założenie jest takie, żeby rano móc skoczyć do fabryki w normalnych butach a wieczorem np. na trening w SPD. Czy takie nakładki nadają się do tego?

Napisano

Sam mam nakładki właśnie do M520 z myślą żeby czasami jeździć rowerem w zwykłych butach. Efekt? Byłem w nich może ze dwa razy, nie dość że ciężko je ściągnąć (raz użerałem się z nimi dobre 15 minut) to but się cały czas na nich ślizga, jak masz mokre podeszwy to nastaw się że możesz oberwać raz czy dwa w piszczel pedałem (w bardzo lekkim terenie, nie wiem jak na asfalcie ale sądzę że podobnie).

Napisano

Ja jechałem na nich raz, potem zdjąłem i leżą w pudle, bo są niewygodne, wąskie, po zdjęciu nogi z pedału się odwracają (zresztą tak jak pedały kombo platforma+spd), dlatego jeśli mogę coś poradzić to jazdę w zwykłych spd zarówno w zwykłych butach, jak i w butach spd bez stosowania nakładki. Da się tak i jest moim zdaniem wygodniej niż z nakładką:)

Napisano

Aż tak złych recenzji się nie spodziewałem :/

Da się w zwykłych butach na spd, ale własnie nie wydaje się to ani wygodne ani bezpieczne. Ale jak mówicie, że te nakładki niewiele lub nawet wcale nie lepsze, to chyba odpuszczę temat.

Właśnie mi się skojarzyło, że chyba jeden kolega miał na początku takie. Muszę go zagadnąć, może przetestuje na własnej skórze.

Napisano

No to tych Wellego na pewno już nie kupię. W 2-3 minuty mogę w sumie odkręcić spd i przykręcić platformowe, zwłaszcza że wyjazdy rodzinne planuje tylko w weekendy. A te 45 zł przeznacze może na lepsze buty bo początkowo myślałem o jakichś budżetowych. Dzięki Panowie :)

Napisano

miałam te pedały (niby model niżej ale koszyk na wpięcie ten sam)... to że to nie wygodne, to że to jest masakra, której nigdy bym nie kupiła to nic, najlepsze jest to, że po 2 miesiącach od zakupu pękł zatrzask (sam z siebie) z tej okazji zresztą strzeliłam mu fotkę.

Też kupowane z obawy, że spd mi się nie spodoba ;) w załączniki owe pęknięcie ;)post-138151-0-43609700-1332838950_thumb.jpg

Napisano

Oni te zatrzaski chyba wypalają z gliny.

No to tych Wellego na pewno już nie kupię.

To teraz nie kupisz ich jeszcze bardziej:)

Napisano

Już się zdecydowałem na pd-520 w sklepie bikestacja.pl. Teraz tylko jeszcze buty - będzie to chyba M064 lub M123. Czy mogę kupić buty bez mierzenia tylko na podstawie długości wkładki czy to raczej zły pomysł?

Napisano

Jak masz możliwość, to idź do sklepu i przymierz. Jak nie masz, to po prostu kup przez internet i tyle. Ja kupowałem buty, których nie było akurat w sklepach do których mam blisko, więc zaryzykowałem kupno na podstawie samej długości wkładki i się udało właściwie idealnie, ale nie musi tak być.

Napisano

Zastanów się, czy potrzebujesz dwustronnych. Ja sporo jeżdżę "cywilnie" i wybrałem M324. Za sobą mają jedną etapówkę i kilka rajdów. Jedyny problem to trafienie w zatrzask, jak startujesz z górki, ale idzie się nauczyć robić to w miare sprawnie. Kwestia odpowiedniego ustawienia pedału w pozycji dolnej.

Napisano
Lawon chłopie nic się nie zastanawiaj tylko bierz normalne spd (wybór modelu zależy od ciebie) Jazda jest bezpieczna a o efektywności nie będę pisał. Sam od niedawna jeżdżę na moich pierwszych spd i do platform na pewno nie wrócę. Żałuje że nie zakupiłem ich wcześniej. Wprawisz się dosłownie w trzy dni. Oczywiście co do przewozu dziecka to pierwsze dni bym nie polecał. Piszesz o buciorach M-123. Polecam - wygodne, solidne buty. Jeżeli kupujesz przez internet to pamiętaj że Shimano ma zawyżoną numerację.
Napisano

Kupiłem pd-520 a buty exustara. Jeździ się fajnie, aczkolwiek mam jeszcze obawy, żeby nie wyrąbać się na jakimś skrzyżowaniu albo światłach :P dzięki za pomoc

Napisano

Jesli ktos sie waha co kupic 2 w 1 to w chain reaction cycles maja fajne ceny na pedaly Time Allroad:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=52364

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=52367

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=52366

Tez rozwazalem Shimano plus ewentualne nakladki czy jakies lepsze platformowki, ale uzytkownik durnykot pokazal mi taka ciekawa opcje. Ja sie skusilem i podziele sie wrazeniami, bo akurat o tym modelu Time u nas nic nie znalazlem.

Napisano

podepne sie pod temat

lepiej kupic "gole" spd + nakladki czy dwustronne pedaly z spd?

rower bedzie uzywany rownie czesto z spd jak i bez nich

Napisano

temat czytalem i nie dal odpowiedzi na moje pytanie/watpliwosci stad kontynuacja.

chodzi, ze caly czas mozna uzywac spd wiec platformy sa obowiazkowe. wiem, ze najlepsze rozwiazanie do platfory i spd osobno, wymiana zajmie moze 2 minuty ale to nie wchodzi w gre

Napisano

właściwie to wcale nie najlepszym rozwiązaniem byłaby taka ciągła wymiana i wykręcanie pedałów (szczególnie na dłuższą metę nie byłoby to korzystne dla korby)

Napisano

Jak kupowalem pierwsze spd to zamowilem 520+nakladka. Paczka przyszla, a "platformy" byly zamocowane. Po 15 minutach mocowania sie z nimi (przy okazji nadkruszylem plastik) uznalem, ze juz nigdy wiecej. Po tym od razu z nich zrezygnowalem i pogodzilem sie z tym, ze jak jade np. do szkoly to musze miec laczki na przebranie. Teraz sie do tego przyzwyczailem i dodatkowy balast stal sie standardem.

Sent from my ZTE-BLADE using Tapatalk

Napisano

właściwie to wcale nie najlepszym rozwiązaniem byłaby taka ciągła wymiana i wykręcanie pedałów (szczególnie na dłuższą metę nie byłoby to korzystne dla korby)

no wlasnie bedzie to zmieniane czesto (prawie codziennie) wiec dokladnie o tym samym pomyslalem

Jak kupowalem pierwsze spd to zamowilem 520+nakladka. Paczka przyszla, a "platformy" byly zamocowane. Po 15 minutach mocowania sie z nimi (przy okazji nadkruszylem plastik) uznalem, ze juz nigdy wiecej. Po tym od razu z nich zrezygnowalem i pogodzilem sie z tym, ze jak jade np. do szkoly to musze miec laczki na przebranie. Teraz sie do tego przyzwyczailem i dodatkowy balast stal sie standardem.

Sent from my ZTE-BLADE using Tapatalk

rower jest uzytkowany przez dwie osoby, jedna moze jezdzic w spd a dla drugiej nie ma takiej opcjii i nie chodzi o kwestie przyzwyczajenia

wybor padl na m540 + nakladki, jesli bedzie sie zle jezdzic na dokladce to bedzie wymiana na dwustronne a m540 wyladuja w innym rowerze

Napisano

Witam. Przeglądałem ten temat i mam takie pytanie, a w zasadzie troszke więcej ;p

1. Znalazłem na necie takie cacka http://allegro.pl/wysokiej-klasy-spd-shimano-deore-xt-pd-m780-2012-i2255565038.html oraz http://allegro.pl/shimano-deore-xt-pd-m785-pedaly-2012-z-ramka-bc-pl-i2231274371.html i teraz moje pytanie, Czy ta "ramka" jest coś wrodzaju platformy, i czy w ogóle dałoby się na takier ramce w miarę bezpiecznie podróżować do szkoły w normalnych butach, bez zbyt duzego ryzyka, ze się zabiję? Czy moze jednak lepiej odpuścić sobie tą ramkę i kupić troche tańsze "gołe spd. Rozumiem, ze one są obistronne ( te z ramką też) I jeszcze jedno moje pytanie do osób które maja juz doświadczenie z spd. Gość ze sklepu rowerowego mi mówił, ze jak śmigam po lecie (XC) to lepiej spd z platformą bo jak mi noga spadnie to potem jak mam but w błocie to ciężko mi będzie tą "pchełke" znaleźć, oraz, ze na zjazdach, i tak sie wypinamy z butów dla bezpieczeństwa, i wtedy też lepiej stać na platformie, niż na gołym spd-ku. Koleś mądrze gadał, czy wciskał mi kit, zeby opylić mi platformy? Może troche poplątałem, ale mam nadzieję, ze sie połapiecie ;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...