krakonos Napisano 14 Lipca Napisano 14 Lipca (edytowane) Macałem ostatnio w Decathlonie żółtego i jest to jak najbardziej godna polecenia konstrukcja (w wersji z GRXowymi klamkami). Szkoda że cały czas pakują tam te lipne korby FSA. Rama porządnie wykonana, wideł z wungla, wyglądał zaskakująco solidnie. Ale, jak szukasz solidnego stalowego gravela i możesz trochę dołożyć do budżetu - to brałbym Marina Nicasio 2, chyba w tej chwili jedna z ciekawszych opcji - jest pełny GRX, rama mieści szerokie kapcie (podobno 2" wchodzą z dużym zapasem), sztywne osie, flat mounty, hak UDH. I oba dostępne kolory przepiękne. Kusi mnie frameset takiego, na szczęście 😋 aktualnie nie ma nigdzie mojego rozmiaru. Jak budżetu nie naciągniesz - Esker 4.0 też fajna maszyna. Edytowane 14 Lipca przez krakonos Cytuj
trendyfendi Napisano 15 Lipca Napisano 15 Lipca @krakonos budżet jest na Marin Nicasio 2 i mocno o nim myślę. Jednakowo pojawił się Esker 4.0 na Tiagrze, ta stara wersja i jest 2 tys cebulionów tańsza i jest zagwozdka. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grizzli Napisano 22 Lipca Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Napisano 22 Lipca 12 Cytuj
itr Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca 38mm larger than 622 ! karamba sakre blee!!! i lakierem po płocie po płocie 🙂 o śrrednica robi różnicę ! 1 Cytuj
panSocjolog Napisano 23 Lipca Napisano 23 Lipca Ładnie ładnie, ale szerokość jakaś mało męska 😀 Cytuj
Shiryu Napisano 24 Lipca Napisano 24 Lipca OOO, dobrze, że się przypomnieliście! Toż ja Bryzia w końcu w naturalnym środowisku w końcu ustrzeliłem i miałem się pochwalić! 4 Cytuj
Grizzli Napisano 26 Lipca Napisano 26 Lipca W dniu 23.07.2026 o 20:07, panSocjolog napisał: Ładnie ładnie, ale szerokość jakaś mało męska 😀 Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych. Męski koń w stajni też jest. 4 Cytuj
Roballinho Napisano 27 Lipca Napisano 27 Lipca Nie ma ktoś w planie pozbycia się Muirwoodsa w rozmiarze M 2017-2021? Cytuj
BiriaBiria Napisano 29 Lipca Napisano 29 Lipca (edytowane) Kross Unplaged powstał na starych szpejach i nawet spoko działał, no ale jednak to nie dla mnie. Nawet fotek nie zrobiłem poza tym co wkleiłem wcześniej. Ale jeździł i działał jak trzeba. Także na tej samej ramię wracam do nowszych szpejow oraz do cornera bara, jednak prosta kiera już nie dla mnie. Cornera bar rulez (przynajmniej jego Ali kopia z Chin ) Edytowane 29 Lipca przez BiriaBiria 1 Cytuj
DrOetker Napisano Wtorek o 04:58 Napisano Wtorek o 04:58 Cześć! Pytanie do salsiarzy El Mariachi 18" będzie ok na osobę 177cm? Lubię długą i pochyloną pozycję na rowerze. Pozdrawiam! Cytuj
Roballinho Napisano Wtorek o 05:29 Napisano Wtorek o 05:29 Czy byłby ktoś chętny na Salsę Cromoto Grande 29" z prostą sterówką? Zastanawiam się nad sprzedażą. Cena 400 zł + wysyłka. Stan bardzo dobry. Cytuj
Roballinho Napisano Wtorek o 06:23 Napisano Wtorek o 06:23 Cóż, jestem teraz na wakacjach i jakoś nigdzie pod ręka nie mam miarki. Ale przyłożylem puszkę piwa i wychodzi na to, że jest bardzo zblizonej wysokości, co ona.+/- 5mm. Cytuj
BiriaBiria Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Pojechałem 85km po różnych drogach, lasach itp. i ogólnie spoko i fajnie. Rower z ładunkiem ważył ok. 20kg. Rama jest dzielna, wideł Identiti też coś tam pracuje, ale za ogromny plus uznaję założenie piankowych chwytów na corner bara, oraz dodanie drugiej warstwy pociętych chwytów piankowych pod miejsca najbardziej obciążające dłonie, czyli na zewnętrznych kościach śródręcza oraz na śródręczu. Gdybym jechał bez tej drugiej warstwy pianki to dłonie dostałyby po tyłku ostro, a tak zastanawiałem się dlaczego chwyty nie są robione grubsze. Ogólnie torby to demobil brytyjski, przypinane oryginalnie jako boczne kieszenie plecaków armii UK (tzw. bergen). Jedna na kierownicy, dwie spięte razem na bagażniku. Tona trytytek i pół dętki poszło (oraz trochę taśmy taktycznej) aby to nie latało i nie hałasowało i o dziwo zdało egzamin. Na kierze jeszcze nerka taktyczna od Baribala (świetny szpej). Chińskie hamulce działają. Teraz czas na szersze obręcze, bo przód ma być na oponie 2.6 a tył 2.4 (obecnie 2.2 i 2.0). Sztyca węglowa już jest, ale może þójdę jednak w sztycę BBB z elastormerem. Także pogoda była piękna, dojechałem na miejsce, zrobiłem obóz i zamiast iść się umyć w jeziorze to przyszła burza i tak przez ponad 3 godziny je... z nieba deszczem, piorunami itp. więc nocka raczej słaba. Wstałem o 5.30 i do chaty ok. 35km już poszło spoko, wracałem krótszą drogą. Może jeszcze się skuszę na tego cornerbara z wyngla Choć jeśli chodzi o zbijanie wagi to już raczej stawiam na szpej do spania, torby itp. A! No i torba w ramę pod wymiar, będzie robiona też. Edytowane 13 godzin temu przez BiriaBiria 4 Cytuj
szybszy Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tak przy okazji jak by ktoś bez kompleksów chciał pobudować nie drogi rower na tarczówkach typu wyprawowego, do miasta lub crossówkę to do stalowego Rometa Finale można zasadzić opony rzędu ERTRO 50-52 (2.0 - 2.1" ). Szerszych nie miałem pod ręką, żeby sprawdzić - może innym razem. Roballinho jak wrócisz sprawdź ile rzeczywiście waży oraz odległość korona oś, bo wg google są trzy wersje, które przyjmują koło 28. ". Jeśli to to waży faktycznie ok 1300 g to trochę słabo wzgl komfortu oferowanego przez amortyzator, który już ze średniej półki Reba/Judy Gold waży ok 1650-1800 g, a do takich rowerów pewnie znajdzie się jeszcze lżejszy dedykowany kategorii model. Sterówka jest stalowa ?? Cytuj
akkwlsk Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Salsa cromoto grande nie waży 1300g, raczej bliżej 1100 i to zapewne poniżej (w zależności od długości sterówki) - to jest jeden z najlżejszych stalowych widelców MTB 29". Sterówka oczywiście jest stalowa. Jest suspension corrected pod 100mm, z tego co pamiętam to 468mm a2c. Cytuj
itr Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Mam Cro mo, jest sporo lżejszy od Surlego, który chyba ma z 1300, może wrzucałem gdzieś zdjęcia na forum z wagą, Cro mo to bardzo dobry widelec, mój ma qr i raczej odpowiada 80 mm skoku, jest o 1 cm albo dwa "niższy" niż wideł Surlego. W mojej eksplo - jest też przyjemniejszy .... mniej sztywny w dobrym znaczeniu.... mam karbonowy widelec na podmianę i wciąż jest nierozpakowany, w końcu go sprzedam...😜 Edytowane 5 godzin temu przez itr Cytuj
BiriaBiria Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Też myślałem o wynglowym widle, ale stwierdziłem że jak mam już iść w maks komfort to założę jakiś uginacz dobry. Ale nie chcę uginacza na ten moment, ani karbonowego sztywniaka, który w sumie nic mi nie da. Jak już to już i wtedy amor konkret. Cytuj
Roballinho Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Cromoto grande to bardzo fajny widelec, świetnie wybiera nierównosci nawet przy dosć wąskiej oponie, jaką jest x king 2,4", ale mam na oku wersję pod sztywną oś ze sterowką 1,5 cala i tylko dlatego rozważam jego sprzedaż. @akkwlsk.wlasciwie podał wazystkie istorne informacje, ale doprecyzuję szczególy jak wrócę w weekend do domu. Widelec spokojnie mieści trzy cale i, co najwazniejsze, lekko wyglada. Mam w Inbredzie ciut dłüższą Salsę Firestarter i moze to jakiś efekt placebo, ale wydaje mi sie, że cromoto bardziej się słucha jeźcca i kulturalniej pracuje. Edytowane 4 godziny temu przez Roballinho Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi