Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Przeskakuje tylko na pewnych biegach

Nild

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Ostatnio zmieniałem w rowerze łańcuch, tylną zębatkę oraz przerzutkę. I od tamtego czasu nie mogę jeździć komfortowo, wszystkie linki i mechanizm jest założony dobrze, ale nie jeździ dobrze, problem polega na tym, iż jeżeli z przodu mam na 1 bądź 2 zębatce a z tyłu obojętnie jaką to przeskakuje niemiłosiernie i łańcuch spada. Natomiast jeżeli z przodu mam 3 zębatkę (największą) to z tylu mogę wybrać każdy bieg i nie spada łańcuch i jazda jest komfortowa. Czego może być to przyczyna?

Pozdrawiam

Napisano

a więc łańcuch spada z korby, a części prawie nowe-od kolegi który miał wypadek, nie mają 100km. Wstawię do wieczora zdjęcia korby i zębatek.

Napisano

Ja uważam tak samo jak Biera.

Ty nadal reanimujesz trupa? Daj spokój z tym rowerem, bo koszty serwisu i napraw przewyższają koszty tego roweru. Już i tak nie wróci do swojej świetności. Nawet jeżeli wszystko robisz sam a narzędzia masz to nie warto tracić czasu.

Napisano

Ja uważam tak samo jak Biera.

Ty nadal reanimujesz trupa? Daj spokój z tym rowerem, bo koszty serwisu i napraw przewyższają koszty tego roweru. Już i tak nie wróci do swojej świetności. Nawet jeżeli wszystko robisz sam a narzędzia masz to nie warto tracić czasu.

dlaczego mam go nie naprawiać? nie szkoda mi czasu, a zanim doskładam na nowy to zima spokojnie minie, a w ten czas przydadzą się sprawne przerzutki. A oto zdjęcia:

3ad8a3e7b3966a09med.jpg

ca549ed5cc6b4e09med.jpg

0bb8c28993a1fa66med.jpg

200f560c34bb8cb9med.jpg

d54c40583d111d98med.jpg

Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale zdjęcia robione telefonem..

Napisano

Jakiej firmy jest korba? Na jaką ilość biegów jest przeznaczona? Zrób zdjęcia, zęby można było porównać z blatem. Wyregulowałeś od nowa przednią przerzutkę? Ta korba nie wygląda na 100km.

Napisano

małe zębatki są ewidentnie zajechane. jeśli korba jest rozkręcana to możesz wymienić tylko małą i średnią. jeśli nie - to czeka Cię wymiana całej korby

a no i nie widzieliśmy jak wygląda blat, no ale jeśli na nim problem nie występuje to raczej możesz go zostawić

Napisano

korba nie jest nowa, zębatki tylne są nowe oraz przezutnik tyni bo mój się wkręcił w szprychy :whistling: a firmy korby nie znam, jest to seryjna korba.

Korba wygląda po prostu masakrycznie.Jest zajechana na śmierć.

zmienić korbę na nową ? jeżeli tak to jaką ? zwykłą tanią korbę czy może jakąś lepszą, max do 100zł?

Napisano

jaką to zależy od Ciebie,po reszcie osprzętu widać że nie jest to nic extra,ja na Twoim miejscu założył bym jaką z podstawowej oferty shimano;czy dużo jeździsz?

Napisano

teraz zima to maksymalnie 3-4h, a w czasie lata nawet do 8-10h. Dlatego rower wygląda jak wygląda :) I nie jest to jakiś super rower też, tylko za małą kasę, żeby można było od czasu do czasu poszaleć po lesie czy też szosie

http://allegro.pl/sh...1949383377.html zastanów się nad czymś takim, chyba, że możesz jeszcze trochę dołożyć do octalinka?

wygląda bardzo przyzwoicie, a czy wymagana jest do tego zmiana tylnych zębatek lub czegokolwiek ? Przepraszam jestem bardzo zielony w tych sprawach :sweat:

Napisano

A czemu łańcuch nie-shimano miałby w czymś przeszkadzać? Sram, czy wippermann mają inną długość ogniwek? :sweat:

P.S na zimowe warunki sugeruję nieco obficiej oliwki na łańcuch :P

Napisano

A czemu łańcuch nie-shimano miałby w czymś przeszkadzać? Sram, czy wippermann mają inną długość ogniwek? :sweat:

P.S na zimowe warunki sugeruję nieco obficiej oliwki na łańcuch :P

no jeżeli miałby to być łańcuch typowo "made in china" to mogłyby występować nadal problemy takie jakie były do tej pory(przeskakiwanie,spadanie...),wystarczy tu podstawowy łańcuch z grupy shimano,moim zdaniem nie ma sensu inwestowania w drogi łańcuch skoro osprzęt jest z dolnej półki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...