Nild Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Witam. Ostatnio zmieniałem w rowerze łańcuch, tylną zębatkę oraz przerzutkę. I od tamtego czasu nie mogę jeździć komfortowo, wszystkie linki i mechanizm jest założony dobrze, ale nie jeździ dobrze, problem polega na tym, iż jeżeli z przodu mam na 1 bądź 2 zębatce a z tyłu obojętnie jaką to przeskakuje niemiłosiernie i łańcuch spada. Natomiast jeżeli z przodu mam 3 zębatkę (największą) to z tylu mogę wybrać każdy bieg i nie spada łańcuch i jazda jest komfortowa. Czego może być to przyczyna? Pozdrawiam
KenjiX1G Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Skoro zakładając, że wszystko założone prawidłowo, a czesci w stanie dobrym, to strzele, może za długi łańcuch?
Biera Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 ja nie bede strzelał: na 90% zajechane tarcze korby nie przyjmują nowego łańcucha.
Mod Team michuuu Napisano 29 Listopada 2011 Mod Team Napisano 29 Listopada 2011 Łańcuch spada z korby?
Razor1911 Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Najlepiej zrób i wstaw zdjęcia zębatek w korbie i zębatek z tyłu.To co zmieniałeś to zakładałeś nowe czy używane?
Nild Napisano 29 Listopada 2011 Autor Napisano 29 Listopada 2011 a więc łańcuch spada z korby, a części prawie nowe-od kolegi który miał wypadek, nie mają 100km. Wstawię do wieczora zdjęcia korby i zębatek.
Razor1911 Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Jeżeli kolega ma taki sam blat korby co ty,w sensie 42T lub 48T to pożycz od niego korbę i zobacz czy będzie przeskakiwać
lyndowss Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Ja uważam tak samo jak Biera. Ty nadal reanimujesz trupa? Daj spokój z tym rowerem, bo koszty serwisu i napraw przewyższają koszty tego roweru. Już i tak nie wróci do swojej świetności. Nawet jeżeli wszystko robisz sam a narzędzia masz to nie warto tracić czasu.
Nild Napisano 29 Listopada 2011 Autor Napisano 29 Listopada 2011 Ja uważam tak samo jak Biera. Ty nadal reanimujesz trupa? Daj spokój z tym rowerem, bo koszty serwisu i napraw przewyższają koszty tego roweru. Już i tak nie wróci do swojej świetności. Nawet jeżeli wszystko robisz sam a narzędzia masz to nie warto tracić czasu. dlaczego mam go nie naprawiać? nie szkoda mi czasu, a zanim doskładam na nowy to zima spokojnie minie, a w ten czas przydadzą się sprawne przerzutki. A oto zdjęcia: Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale zdjęcia robione telefonem..
lyndowss Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Jakiej firmy jest korba? Na jaką ilość biegów jest przeznaczona? Zrób zdjęcia, zęby można było porównać z blatem. Wyregulowałeś od nowa przednią przerzutkę? Ta korba nie wygląda na 100km.
Biera Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 małe zębatki są ewidentnie zajechane. jeśli korba jest rozkręcana to możesz wymienić tylko małą i średnią. jeśli nie - to czeka Cię wymiana całej korby a no i nie widzieliśmy jak wygląda blat, no ale jeśli na nim problem nie występuje to raczej możesz go zostawić
Piksel Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 Korba wygląda po prostu masakrycznie.Jest zajechana na śmierć.
Nild Napisano 29 Listopada 2011 Autor Napisano 29 Listopada 2011 korba nie jest nowa, zębatki tylne są nowe oraz przezutnik tyni bo mój się wkręcił w szprychy a firmy korby nie znam, jest to seryjna korba. Korba wygląda po prostu masakrycznie.Jest zajechana na śmierć. zmienić korbę na nową ? jeżeli tak to jaką ? zwykłą tanią korbę czy może jakąś lepszą, max do 100zł?
tyran Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 jaką to zależy od Ciebie,po reszcie osprzętu widać że nie jest to nic extra,ja na Twoim miejscu założył bym jaką z podstawowej oferty shimano;czy dużo jeździsz?
Piksel Napisano 29 Listopada 2011 Napisano 29 Listopada 2011 http://allegro.pl/shimano-alivio-fc-m430-nowa-44-32-22-i1949383377.html zastanów się nad czymś takim, chyba, że możesz jeszcze trochę dołożyć do octalinka?
Nild Napisano 29 Listopada 2011 Autor Napisano 29 Listopada 2011 teraz zima to maksymalnie 3-4h, a w czasie lata nawet do 8-10h. Dlatego rower wygląda jak wygląda I nie jest to jakiś super rower też, tylko za małą kasę, żeby można było od czasu do czasu poszaleć po lesie czy też szosie http://allegro.pl/sh...1949383377.html zastanów się nad czymś takim, chyba, że możesz jeszcze trochę dołożyć do octalinka? wygląda bardzo przyzwoicie, a czy wymagana jest do tego zmiana tylnych zębatek lub czegokolwiek ? Przepraszam jestem bardzo zielony w tych sprawach
tyran Napisano 30 Listopada 2011 Napisano 30 Listopada 2011 jeżeli masz łańcuch shimano to pójdzie bez problemu
wikrap1 Napisano 4 Grudnia 2011 Napisano 4 Grudnia 2011 A czemu łańcuch nie-shimano miałby w czymś przeszkadzać? Sram, czy wippermann mają inną długość ogniwek? P.S na zimowe warunki sugeruję nieco obficiej oliwki na łańcuch
tyran Napisano 4 Grudnia 2011 Napisano 4 Grudnia 2011 A czemu łańcuch nie-shimano miałby w czymś przeszkadzać? Sram, czy wippermann mają inną długość ogniwek? P.S na zimowe warunki sugeruję nieco obficiej oliwki na łańcuch no jeżeli miałby to być łańcuch typowo "made in china" to mogłyby występować nadal problemy takie jakie były do tej pory(przeskakiwanie,spadanie...),wystarczy tu podstawowy łańcuch z grupy shimano,moim zdaniem nie ma sensu inwestowania w drogi łańcuch skoro osprzęt jest z dolnej półki...
lukas85 Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Jeśli chodzi o korbę, to do tego roweru nie dałbym korby droższej niż 50-60 zł
Mod Team Puklus Napisano 5 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2011 http://allegro.pl/korba-shimano-deore-suport-pedaly-i1972137148.html tak do 50 zł spokojnie mozna brac
@lek Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Ten wolnobieg wygląda jakby był zajechany, bynajmniej najmniejsza zębatka
Mod Team Puklus Napisano 5 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 5 Grudnia 2011 Wolnobieg jest w miare ok zwłaszcza jak laćchuch do niego jest przyzwyczajony ale korba umarła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.