Forum rowerowe

• Jesteśmyna

- - - - -

[Hamulce] SLX M665

slx m665

• Nie możesz odpowiedzieć
93 odpowiedzi w tym temacie

#81 kuvel

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 10
  • 116 postów
  • Imię:Adam

Napisano 22 wrzesień 2011 - 21:03

Od miesiąca mam SLX'y i ja. Potwierdzam wszystkie zalety wymienione wyżej. Mam jedynie jedną małą uwagę dotyczącą ergonomii. Poprzednio używałem klamek FR5 do mechanicznych tarczówek. Klamki były krótsze i fajnie pasowały pod jeden palec (wskazujący). Klamki w SLX'ach są znacznie dłuższe i trochę niewygodnie jest hamować jednym palcem. Może to kwestia przyzwyczajenia ale FR-5'tki jakoś lepiej leżały.
SLX'ów nie da się już dalej odsunąć bo wtedy mam "za daleko" do manetek.

Podkreślam jednak, że w żaden sposób to nie przekreśla ich (licznych) zalet.

Rowery

• admin

#82 Freud

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 120 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 23 wrzesień 2011 - 10:35

A ten serwo-wave wg. tego co mówi Shimano działa.
Generalnie Shimano twierdzi, że teraz odległość klocków hamulcowych od tarczy będzie mogła być większa. Droga klocka będzie większa ale serwo-wave spowoduje, że skok klamki będzie minimalny.
To spowoduje natomiast, że dla użytkownika nie będzie widocznej różnicy, ale... jeśli użyjecie tarczy kiepskiej jakości, które może się powyginają itp. to hamulce nie będą obcierać (z uwagi na większą odległość w.w. klocka od tarczy).

Tak też to określa Shimano jako przykład zastosowania.
Sam serwo-wave nie wiem o czego miałby jeszcze być użyty :)
Chyba, że omyliłem inną technologię Shimano z serwo-wave ;)

Użytkownik Freud edytował ten post 23 wrzesień 2011 - 10:36

#83 durnykot

Master

• Mod Team
  • Reputacja: 138
  • 2301 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 23 wrzesień 2011 - 13:24

W servo-wave nie chodzi o odległość między klockami a tarczą,ale o zwiekszenie siły i , przede wszystkim , modulacji popzrez zmianę proporcji ruchu klamki do ruchu tłoczków ( proporcje sie zmieniają wraz ze zbliżaniem się klocków do tarczy). W innych hamulcach ten stosunek jest stały.

#84 Freud

Pro

• Użytkownik
  • Reputacja: 11
  • 120 postów
  • Imię:Paweł

Napisano 23 wrzesień 2011 - 14:06

Wyświetl postUżytkownik durnykot dnia 23 wrzesień 2011 - 13:24 napisał

W servo-wave nie chodzi o odległość między klockami a tarczą,ale o zwiekszenie siły i , przede wszystkim , modulacji popzrez zmianę proporcji ruchu klamki do ruchu tłoczków ( proporcje sie zmieniają wraz ze zbliżaniem się klocków do tarczy). W innych hamulcach ten stosunek jest stały.
Tak - o to nie chodzi, ale z tego co się orientuję to modulacja i reakcja na naciśnięcie manetki i reakcja klocka to tutaj ma to znaczenie.
Lepsza modulacja i inna reakcja na przesunięcie klocka w zależności od naciśnięcia manetki umożliwia zwiększenie odległości klocka od tarczy bez zmiany w odczuciu przy naciskaniu manetki.

Nie wiem czy udało mi się to opisać / wyjaśnić.

#85 kuvel

Pro

• Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 06 październik 2011 - 18:46

Mam jeszcze pytanie w sprawie skoku klamki. U mnie to około 30-40% ale ostatnio wymieniłem tarczę z przodu na Avid'a 185 i klocki Jagwire półmetaliki. Po tej modyfikacji niesamowicie utwardziła się klamka i "chwyta" zaraz "na początku". Nie pomogło upuszczenie oleju. Wydaje mi się, że po prostu klocki są nieco grubsze od seryjnych i stąd ta różnica.
Teraz moje pytanie do osób, które użytkują już SLX'y jakiś czas. Czy przy zużytych klockach zwiększa się skok klamki?
Z tego co zauważyłem im więcej materiału na klockach tym szybciej łapie hamulec i tym mniejszy skok klamki.

Rowery

• admin

#86 sznib

Master

• Użytkownik
  • Reputacja: 127
  • 1655 postów
  • Imię:Krzysiek
Garaż Rower

Napisano 06 październik 2011 - 19:38

Tak, wraz ze zużyciem klocków zwiększa się skok klamki. W teorii hamulec powinien pobrać potrzebny olej ze zbiorniczka wyrównawczego, ale teoria teorią, w praktyce już tak fajnie nie jest. Ja np. u siebie mam teraz ok. 70% klocków i "łapie" mi przy niecałych 1,5cm skoku klamki (klamka oddalona od gripa na 5,5cm). Mam zużyte klocki tak w 80-90% i i gybym je teraz włożył to klamka łapałaby tuż przy gripie.

Użytkownik sznib edytował ten post 06 październik 2011 - 19:39

#87 kuvel

Pro

• Użytkownik
  • 116 postów

Napisano 11 październik 2011 - 10:36

No i udało mi się zmniejszyć skok klamki - założyłem do zacisku blaszkę grubości około 1 mm (oczywiście klocki w zacisku). Następnie postępowałem tak jak przy odpowietrzaniu. Po wszystkim założyłem zacisk do roweru i teraz skok jałowy jest minimalny.
Minus jest taki, że klocki są blisko tarczy i trochę trudniej wyregulować - za to kontrola lepsza :thumbsup:
Mam już za sobą pierwszą jazdę tej jesieni w pełnych rękawiczkach i strasznie przeszkadzał mi ten większy skok, szczególnie przy hamowaniu 1 palcem.

#88 rmn1

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 4
  • 448 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 12:45

Jestem świeżym posiadaczem SLX M665, właśnie je założyłem i jedna rzecz mi się nie podoba. Klamka od przedniego hamulca ma bardzo mały skok jałowy, od razu łapie tarcze. Po 0,5cm jest już twarda. Tylna jest oki, tzn. około 1,5cm. CO mogę zrobić, żeby przód wyrównać do tyłu?

Chyba sobie poradziłem. Ale jak by ktoś miał problem to zrobiłem tak:
- ściągnąłem pokrywkę klamki
- gumkę też
- klocki z rozwarłem śrubokrętem maksymalnie
- przy tak rozwartych klockach pompowałem klamką
- skręciłem jak się zwiększył ruch klamki
Może troszkę za bardzo nawet;)
Zamienię przód mostka WCS 4 AXIS srebrny na czarny.
Zamienię tarcze 2x160mm Magura Marta na ciekawe 180mm (niekoniecznie Magury)
GF Mamba

#89 kudlatty

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 374 postów
  • Imię:Kuba
Garaż Rower

Napisano 04 styczeń 2012 - 15:29

Można było też po prostu przybliżyć klamkę do kierownicy :icon_wink:
Dołączona grafika

#90 rmn1

Maniak

• Użytkownik
  • 448 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 19:08

Przybliżyć klamkę? Zwiększyło by to skok?
Zamienię przód mostka WCS 4 AXIS srebrny na czarny.
Zamienię tarcze 2x160mm Magura Marta na ciekawe 180mm (niekoniecznie Magury)
GF Mamba

#91 Piksel

Stały bywalec

• Użytkownik
  • Reputacja: 44
  • 1206 postów

Napisano 14 styczeń 2012 - 18:11

Nie, skok się nie zmienia, tylko odległość klamki od kierownicy.

„Ból jest przemijający, a skutki rezygnacji pozostają na zawsze.” - Lance Armstrong.

Dołączona grafika

#92 madluki

Pro

• Użytkownik
  • 132 postów
  • Imię:ukasz

Napisano 01 kwiecień 2012 - 10:42

Witam.

Raczej moje pobozne życzenie, ale wiecie czy do br-m665 bedzie można dostać klocki z radiatorami takie jak w m666? Wiem ze to są inne konstrukcje, ale w starych slx jest sporo miejsca na wyprowadzenie płytek radiatora wiec może jednak ? Może jakieś zamienniki ktoś klepie?

http://www.bikestacj...es/DSC_0950.jpg

Pozdrawiam.

Użytkownik madluki edytował ten post 01 kwiecień 2012 - 10:43

#93 Adaasko

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 12
  • 297 postów
Garaż Rower

Napisano 01 kwiecień 2012 - 16:28

mi tez klamki łapia w róznych punktach, to jest pikuś.

Modulacja jest moim zdaniem dobra, moc przedniego jest wystarczająca nawet w FR - mam 203/180...

tyl natomiast ojciec przegrzał - zjazd ze snieżki - i zamiast pst pst pst pst zrobił pssssssssssssssssssssssssssssssssssst klamka wpadła...

zaraz płyn ostygł, hamulec zaczął działac...

hmm, działać? nie bardzo, do dzis dzien nie moge z nim dojśc do ładu, klocki czyściłem, ogarnialem, odtłuszczałem, tarcza nabrala kolorków, przetarłem papierem zalozyłem.. dalej lipa... zmieniłem klocki na inne ale uzywane - dalej lipa... rower troche postał - hamulce wiecej piszczą niż hamują - ten przegrzany tył - ma ktoś jakis pomysł? czy faktycznie mogła cholera strzelić tarczę?...

co zrobic zeby uniknąc tego? klocki metaliczne, jakieś płyny o wyższej temp wrzenia?

na miekką klamke - to wina przewodu? próbował ktoś SLXów w oplocie?
cash rules everything arround me!

#94 tobike

Maniak

• Użytkownik
  • Reputacja: 20
  • 492 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 11 kwiecień 2012 - 13:37

Adaasko jakie masz klocki? jeżeli klocki masz metaliczne to proponuję włożyć je razem z tarczami do piekarnika na 250st przynajmniej na 30min moje leżały z godzinę i po wypiekaniu zostawić do powolnego ostygnięcia, wymień też płyn w układzie na nowy
Pozdrawiam Tobike