Napisano 22 wrzesień 2011 - 21:03
SLX'ów nie da się już dalej odsunąć bo wtedy mam "za daleko" do manetek.
Podkreślam jednak, że w żaden sposób to nie przekreśla ich (licznych) zalet.
Rowery
Napisano 23 wrzesień 2011 - 10:35
Generalnie Shimano twierdzi, że teraz odległość klocków hamulcowych od tarczy będzie mogła być większa. Droga klocka będzie większa ale serwo-wave spowoduje, że skok klamki będzie minimalny.
To spowoduje natomiast, że dla użytkownika nie będzie widocznej różnicy, ale... jeśli użyjecie tarczy kiepskiej jakości, które może się powyginają itp. to hamulce nie będą obcierać (z uwagi na większą odległość w.w. klocka od tarczy).
Tak też to określa Shimano jako przykład zastosowania.
Sam serwo-wave nie wiem o czego miałby jeszcze być użyty
Chyba, że omyliłem inną technologię Shimano z serwo-wave
Użytkownik Freud edytował ten post 23 wrzesień 2011 - 10:36
Napisano 23 wrzesień 2011 - 13:24
Napisano 23 wrzesień 2011 - 14:06
Użytkownik durnykot dnia 23 wrzesień 2011 - 13:24 napisał
Lepsza modulacja i inna reakcja na przesunięcie klocka w zależności od naciśnięcia manetki umożliwia zwiększenie odległości klocka od tarczy bez zmiany w odczuciu przy naciskaniu manetki.
Nie wiem czy udało mi się to opisać / wyjaśnić.
Napisano 06 październik 2011 - 18:46
Teraz moje pytanie do osób, które użytkują już SLX'y jakiś czas. Czy przy zużytych klockach zwiększa się skok klamki?
Z tego co zauważyłem im więcej materiału na klockach tym szybciej łapie hamulec i tym mniejszy skok klamki.
Rowery
Napisano 06 październik 2011 - 19:38
Użytkownik sznib edytował ten post 06 październik 2011 - 19:39
Napisano 11 październik 2011 - 10:36
Minus jest taki, że klocki są blisko tarczy i trochę trudniej wyregulować - za to kontrola lepsza
Mam już za sobą pierwszą jazdę tej jesieni w pełnych rękawiczkach i strasznie przeszkadzał mi ten większy skok, szczególnie przy hamowaniu 1 palcem.
Napisano 04 styczeń 2012 - 12:45
Chyba sobie poradziłem. Ale jak by ktoś miał problem to zrobiłem tak:
- ściągnąłem pokrywkę klamki
- gumkę też
- klocki z rozwarłem śrubokrętem maksymalnie
- przy tak rozwartych klockach pompowałem klamką
- skręciłem jak się zwiększył ruch klamki
Może troszkę za bardzo nawet;)
Zamienię tarcze 2x160mm Magura Marta na ciekawe 180mm (niekoniecznie Magury)
GF Mamba
Napisano 01 kwiecień 2012 - 10:42
Raczej moje pobozne życzenie, ale wiecie czy do br-m665 bedzie można dostać klocki z radiatorami takie jak w m666? Wiem ze to są inne konstrukcje, ale w starych slx jest sporo miejsca na wyprowadzenie płytek radiatora wiec może jednak ? Może jakieś zamienniki ktoś klepie?
http://www.bikestacj...es/DSC_0950.jpg
Pozdrawiam.
Użytkownik madluki edytował ten post 01 kwiecień 2012 - 10:43
Napisano 01 kwiecień 2012 - 16:28
Modulacja jest moim zdaniem dobra, moc przedniego jest wystarczająca nawet w FR - mam 203/180...
tyl natomiast ojciec przegrzał - zjazd ze snieżki - i zamiast pst pst pst pst zrobił pssssssssssssssssssssssssssssssssssst klamka wpadła...
zaraz płyn ostygł, hamulec zaczął działac...
hmm, działać? nie bardzo, do dzis dzien nie moge z nim dojśc do ładu, klocki czyściłem, ogarnialem, odtłuszczałem, tarcza nabrala kolorków, przetarłem papierem zalozyłem.. dalej lipa... zmieniłem klocki na inne ale uzywane - dalej lipa... rower troche postał - hamulce wiecej piszczą niż hamują - ten przegrzany tył - ma ktoś jakis pomysł? czy faktycznie mogła cholera strzelić tarczę?...
co zrobic zeby uniknąc tego? klocki metaliczne, jakieś płyny o wyższej temp wrzenia?
na miekką klamke - to wina przewodu? próbował ktoś SLXów w oplocie?
Napisano 11 kwiecień 2012 - 13:37