Forum rowerowe

• Jesteśmyna

* * * * * 5 głosy

[tuning] zalewanie olejem amora

1036 odpowiedzi w tym temacie

#41 andrzejek

Stały bywalec

• Elita
  • Reputacja: 4
  • 1085 postów

Napisano 21 styczeń 2005 - 16:49

Jak je utniesz, to tylko i wyłącznie stracisz skok..... sprubój wyjąć elastomer :) jest bodajże w lewej goleni (takie czarne giętkie cuś [jak guma]) :D

Rowery

• admin

#42 maroani

Maniak

• Nowy użytkownik
  • Reputacja: 0
  • 294 postów

Napisano 28 styczeń 2005 - 13:11

Je zalałem olejem moja RST Omega T4 i juz nie twardnieje na niskich temperaturach troche hałasuje olej chyba ale pracuje bardzo równo i fajnie polecam zabieg nic mi nie cieknie i wszystko ok Pozdrowienia!!

#43 Gavron

Master

• Nowy użytkownik
  • 1651 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 28 styczeń 2005 - 17:36

Nie wiecie moze ile oleju trzebaby było wlać do Judy TT z 80 mm skoku :?: Słyszałem też że powinno się podłożyć uszczelki pod dolne śruby żeby nie ciekło :?: :shock: W sumie to do której goleni powinno się to wlać?Bo w jednej mam elastomer ze sprężyną w kąpieli olejowej, a w drugiej prymitywne tłumienie powietrzne... :roll:

#44 olo_wos

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 19 postów

Napisano 28 styczeń 2005 - 20:44

W judy TT nie ma w drugiej goleni nic ... A co do Tuningu RS JUDY TT skontaktuj się z użytkownikiem Kula bo on ma taki amor i bardzo fajnie go zrobił (chodzi super płynnie i nie dobija) a co do uszczelniania to dolne sruby uszczelnic taśmą teflonową a co do reszty poszperaj na forum były juz takie pytania ...

#45 Gość_grigor_*

• Gość

Napisano 29 styczeń 2005 - 09:17

prosze o więcej info na temat zalewania omegi t4. np. ile wlać, co wlać, i którędy wlać oraz jakąś opinię na temat przydatnosci tego zabiegu, co potem się dzieje z amorkiem jak to wpływa na jego pracę etc.

Rowery

• admin

#46 maroani

Maniak

• Nowy użytkownik
  • 294 postów

Napisano 31 styczeń 2005 - 11:43

A wiec na temat OMEGA T4 amorek pracuje równiej bardziej płynnie... Nie zastyga przy niskich temperaturach... pozatym moze i sie robi odrobine miekkszy ale ja wymienilem sprezyny na twarde zeby mi nie dobijał bo waże 85 kg... POzdroawiam aha ilość oleju to jakies 150Ml na dwie golenie to po 75ML na jedna.... olej to castrol FORKOIL 10W chociaż moze byc nawet i 2,5W Pozdrowienia!! :lol:

#47 grigor121

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 4 postów

Napisano 31 styczeń 2005 - 13:59

dzięki lece do sklepu po olej i do piwnicy ulepszać :twisted: moją omegę
W mojej wannie to ja jestem KAPITANEM!!!

#48 Gość_Anonymous_*

• Gość

Napisano 31 styczeń 2005 - 20:41

kurde mol ja mam Suntour'a XCC-E to prawie to samo co XC-60 może by też tak zalać ? :mrgreen:

#49 andrzejek

Stały bywalec

• Elita
  • 1085 postów

Napisano 31 styczeń 2005 - 20:43

jeżeli jest za twardy i kiepsko chodzi to polej zdrowo :mrgreen:

#50 Gość_Anonymous_*

• Gość

Napisano 31 styczeń 2005 - 20:50

twarrdziel z niego jest i mulasty to fakt przy moich 80 kilo nigdy go nie dobiłem także chyba kupie jakiś gęsty olej i zaleje chama :P

#51 andrzejek

Stały bywalec

• Elita
  • 1085 postów

Napisano 31 styczeń 2005 - 21:02

Cytat

zaleje chama

tylko nie przesadź, mój kolega przedobrzył. Pojeździł na rowerku, a wrócił do domu cały zarzygany olejem :mrgreen:

#52 Gość_Anonymous_*

• Gość

Napisano 31 styczeń 2005 - 21:08

no właśnie to jak już dopchne go do oporu to ile tam nalać, znaczy ile luzu powinno zostać?

#53 grigor121

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 4 postów

Napisano 01 luty 2005 - 13:47

No teraz moja omega chodzi o niebo lepiej niz kiedyś a po godzinie jazdy jescze sie ruszała i to całkiem nieźle :) ;) no i miło zmiękkła to mi sie najbardziej podoba bo ważę 60 kg.
W mojej wannie to ja jestem KAPITANEM!!!

#54 enzo2

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 21 postów

Napisano 07 luty 2005 - 22:45

Możecie powiedzieć krok po kroku jak to dokładnie zrobić? Bo ja jestem noobem i za bardzo sobie tego nie wyobrażam. Z góry thx.

#55 olo_wos

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 19 postów

Napisano 08 luty 2005 - 11:28

Ja zalałem olejem 15 w moja gile T4... wlałem po 50 ml na golen ... Amor tak cholernie mocno zmiekł ze jak staje na rowerze to chowa sie 3/4 skoku wiec odrazu wylalaem ten olej bo nawet po wymianie sprezyn na mocneijsze i twarsze ten amor chodził do dupy ...

#56 riker

Master

• Elita
  • 1562 postów
  • Imię:jerzy

Napisano 08 luty 2005 - 14:39

niesamowite..........az tchu brakuje. i po co kupowac zaawansowane amory?...........

tak nawiasem, co taki olej zmienia? na pewno zmniejsza tarcie, wiec czulosc jest wieksza. no i zminiejsza ilosc powietrza w goleni, co przy gwaltownym ugieciu [ zakladajac ze uklad jest w miare szczelny. dziala jak srezyna powietrzna.......powietrze ulega kompresji [ im wiecej oleju, tym mniej powietrza ].

mam tylko obawy, ze mokre smarowanie, wilgotne golenie i nieprzystowowane uszczelki spowoduja nadmierne zabrudzenie tulei............ale, pal licho.
yes taem

#57 Napatos

Master

• Elita
  • Reputacja: 1
  • 1906 postów

Napisano 08 luty 2005 - 14:55

riker napisał:

niesamowite..........az tchu brakuje. i po co kupowac zaawansowane amory?...........

tak nawiasem, co taki olej zmienia? na pewno zmniejsza tarcie, wiec czulosc jest wieksza. no i zminiejsza ilosc powietrza w goleni, co przy gwaltownym ugieciu [ zakladajac ze uklad jest w miare szczelny. dziala jak srezyna powietrzna.......powietrze ulega kompresji [ im wiecej oleju, tym mniej powietrza ].

mam tylko obawy, ze mokre smarowanie, wilgotne golenie i nieprzystowowane uszczelki spowoduja nadmierne zabrudzenie tulei............ale, pal licho.

Taa...
Ja kiedyś zalałem santoura i szybko (po paru jazdach) wróciłem do klasycznej "kąpieli smarowej" :mrgreen:

#58 Gość_BikerFG_*

• Gość

Napisano 10 luty 2005 - 16:26

Napatos napisał:

Taa...
Ja kiedyś zalałem santoura i szybko (po paru jazdach) wróciłem do klasycznej "kąpieli smarowej"  :mrgreen:

tez o tym myslalem

#59 enzo2

Świeżak

• Nowy użytkownik
  • 21 postów

Napisano 14 luty 2005 - 20:25

Czy mogę jeszcze raz poprosić o wyjaśnienie krok po kroku jak zalać amorek olejem?

#60 gremlin4

Amator

• Nowy użytkownik
  • 90 postów

Napisano 15 luty 2005 - 11:27

Nie wiem jak u was, ale w moim Sunturze tlumiki olejowe sa zabudowane w gornych lagach, korkow nie odkrecalem takze nie wiem czy da sie nalac oleju do tlumikow. Natomiast wlewam olej na dol goleni dolnych (odwracam rower do gory nogami, odkrecam srubki imbusem i nalewam okolo 50 ml oleju potem zakrecam bez zadnego uszczelniania, fabrycznie dane sa tam metalowe podkladki, ktore bardzo dokladnie uszczelniaja sruby). Po okolo 6 miesiacach jazdy na tak zalanym amorze stwierdzam co nastepuje :P : ani odrobiny oleju przy srubach, lepsza czulosc, uszczelniacze goleni suche - brak efektu wyrzucania oleju.