Skocz do zawartości

[narty/snowboard] ktos z Was szaleje zima na stoku ?

papanf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

heh, narciarstwo alpejskie (zjazdowe) uprawiam około 18 lat, mam uprawnienia Pomocnika instruktora (nigdy nie było czasu, ani pieniędzy aby zrobić instruktora).

od zeszłej zimy zacząłem również czasami jeździć na biegówkach i jest to całkiem przyjemne, zwłaszcza jak się ma takie trasy pod nosem (jakuszyce).

co do snowboardu to zjeżdżam, jednak wole dwie deski.

odnośnie sprzętu, to mam już trochę leciwe narty Atomic BetaRace 9.20 (z sezonu 2001/2002 bodajże) wiązania tejże firmy, również z tego sezonu posiadam genialne Heady X80Ti (jedne z najlepszych nart do jazdy instruktorskiej, bardzo uniwersalne i przyjemne) oraz buciki Atomic BetaRide 10.50 (z sezonu 2002/2003, jak dla mnie genialne buty).

Napisano

Ja jezdze na naratach, teraz bedzie 3 rok i tak to bylem w karpaczu, zakopanem, zielencu i tyle, tylko polska.. mam nadzieje ze uda mi sie gdzies dalej skoczyc i na dluzej. W tym roku moze do szklarskiej pojade, zakopca i nigdzie wiecej, jezeli te dwa poprzednie wypala to chyba bedzie cud... :|

Napisano

Ja zjeżdżam na nartach od 5 lat :)

Dzisiaj jadę na weekend do Czech (Rokytnice nad Jizerou). Potem jeszcze na tydzień we ferie w to samo miejsce ;)

Ze sprzętu to mam tylko buty - Nordica bxp oraz bxr (te drugie będę prawdopodobnie sprzedawał w styczniu). Za rok planuje zakup nart i może jakiś lepszych butów :P

Napisano

Ja śmigałem 2,5 sezonu na nartach, teraz zaczyna sie 2 na desce... Niestety mieszkam na nizinach i zbyt często sobie na śmiganie pozwolić nie mogę...jakoś jak jestem w górach to zazwyczaj sa wakacje...

Zauważyłem, że niektórzy o sprzęcie piszą...

-deska Lamar Criuser

-wiązania Nidecker FR660

-buty Elan Pace

-najważniejsze- kask;) noby jakiś Quechua z decathlonu, ale bardzo wygodny i sprawdził się kilka razy...

Napisano

Ja sporty zimowe to od jakis 25 latek, najpierw narty, aktualnie decha, nie mialem okazji zaznac carvingow, bo wtedy jak jeszcze jezdzilem na nartach to takowych nie bylo... na deske wskoczylem prawie na samym poczatku jak sie pojawily.

Styl jazdy.. hmmm... 'wolny' czyli wszystkiego po trochu a najmniej fristajlu, generalnie ostra jazda po kazdym stoku czy lesie.

Decha boardercrossowa czyli szeroka ale twarda - F2 eliminator Ltd (genialny sprzet) - miekkie ale sztywne buty i wiazania step-in + kask oczywiscie.

Napisano

he he ja jeżdżę od 4 go roku życia :) znaczy mając 4 lata uczyłem się jeździć :o

pierwszy stok jak zaliczyłem to "wirwi rączka" w Szklarskiej Porębie.

Parę lat jeździłem regularnie do Szklarskiej, później kilku letnia przerwa i wyjazd do Świeradowa Zdrój

teraz od trzech lat jeżdżę do Korbielowa (Pilsko)

narty i buty wypożyczam ponieważ w innym wypadku co roku musiał bym wymieniać sprzęt :/, wciąż rosne

Napisano

Na nartach jeździłem dośc długo. Zaczęłem w Murzasichlu(k. Zakopanego bardzo przyjemna miescina), potem była Austria 3 razy, Włochy...

A w tym roku jade do B.Dunajca uczyc sie jazdy naSNOWBOARDZIE :o) Zobaczymy czy mi sie spodoba ale czuje ze tak:D

Ehhh, czemu ferie sa dopiero od 9 lutego:( przynajmniej w zach-pom.

Napisano

ja mam jeszcze później... :/

Śmigam sobie na nartach... ostatnio nawet corocznie...

cóż snowboard to nie dla mnie... jakoś wolę te dwie długie deski :P

Na narty jeżdżę głównie do Zakopca... dobry dojazd i sympatyczna kwaterka:P a skoro zakopiec to nosal, nosal i nosal... jest jeszcze taki ciekawy wyciąg przy wjeździe do zakopanego po lewej stronie na zboczu Gubałówki obok Harendy(ktoś wie jak to się nazywa??)

W Zakopanym jest z roku na rok coraz mniej ludzi(i dobrze)... aż się zdziwiłem jak w zeszłe ferie były momenty jak na Nosalu było mniej niż 10 narciarzy...

Napisano

Snowboard;] to jest to^^ niezapomniane gleby xD W tym roku z deską będzie krucho.... trzeba na bika zbierać, i sprzętu nie mam bo jeszcze rosnę i to by było bez sensu :|

Napisano

Ja dzisiaj wybralem sie z kumplami na narty. Pierwszy wypad w tym roku ,ale udany. Nowe narty sie spisaly, ale na poczatku bylo ciezko. Juz nie moge sie doczekac kolejnego wyjazdu.

• 2 miesiące temu...
Napisano

nie dziw się :P ja też siadłem na deski jak byłem bąblem :D miałem 4 lata kiedy zacząłem jeździć :D no i wpadłem w szpony nałogu ;)

Narty i rower, coś co sprawia w życiu wieeeelką radość:D

Byle do zimy ;)

Napisano
Czyli downhill od 3-go roku życia ? :)

mylisz pojęcia, narciarstwo alpejskie zwane zjazdowym, a nie zjazd jako konkurencja sportowa. :)

pozdrówka wyjaśniające

Napisano

obecnie śmigam na Elanach SLX World Cup, wiązania to tyrolka Free Flex Plus 10 (w domu mam jeszcze 2 pary - jedne to Scott XTZ Rage - 10m promień, oraz Elan F-carwe 3.0 - promień 11,5m) najczęsciej zdzieram rękawice i biodra w funcarwingu:) polecam wszystkim:) Mimo że sezon był raczej lichy (chodzi o snieg) to na nartach spędziłem 28 dni.

Napisano

Ja śmigam na desce - "sztachety" są nie dla mnie, wolę "parapet" który daje mi o wiele więcej frajdy - zakochałem się w snowboardzie i tak już to trwa 3 lata ;)

Dechę mam Salomona - wiązania Nitro - buty Northwave - wszystko razem daje nieźle radę :D

Napisano

ja śmigam na nartach narty:blizard x03 wiązania iQ (albo coś takiego ;P ) buty: lowa na nartach jeżdże od 8lat (jak nie więcej) główie jeżdże w szczyrku i korbielowie

Napisano

ja niedawno wróciłam z zakopanego :P uczyłam się jeździć na desce :)

nowy bakcyl mnie złapał...

btw nigdy nie jeździłam na nartach ani na desce

100% że w przyszłym roku pojadę znów i to już z własnym sprzętem

Napisano

Mój pierwszy wyjazd na snowboard był na wypożyczonym sprzęcie od kumpla - wcześniej nie jeździłem więc chciałem sprawdzić, czy faktycznie się wkręcę bo jedynie zawsze marzyłem o takim wypadzie. Pierwszego dnia po prostu byłem zafascynowany - wiedziałem, że następny mój wypad będzie już na własnym sprzęcie. Wcale dużo nie trzeba wydać na dobry sprzęt - w sumie nowa deska wiązania i buty plus gogle ze spodniami kosztowały mnie ok. 1200zł - wszystko nowe kupione okazyjnie na promocjach posezonowych w sklepie internetowym ;) Normalnie za sprzęt tej klasy musiałbym wydać ponad 2000zł

Napisano

To ja tez sie pochwale :P

Dotychczas 6 lat na nartach, w tym roku na wypozyczonym sprzecie sprobowalem snowboardu i wiem jedno - zostaje przy tym ;]

A co do sprzetu to na wyprzedazach zakupilem: buty Northwave decade, deska Head Concept i wiazania Drake Podium Ghost w drodze(btw biznes mojego zycia, 1000zł taniej niz katalogowo na allegro B))

Napisano

ja jeżdżę 3 rok. W tym roku byłem w Tatrach Słowackich, warunki do jazdy znakomite na początku stycznia .. jeżdżę na Volkl Tiger R1, buciki Head Ez-on 8.0 a wiązania to już nie pamiętam.. próbowałem na desce ale wole jednak 2 deski.B)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

ja jakiś czas temu, zgodnie z groźbą... zakupiłam B) dechę rossignol circuit, wiązania rossignol i buty blax, wszystko za 1000 :P muszę jeszcze jakieś ciuchy zadokupić ale to chyba dopiero po wakacjach...

Napisano

Ja śmigam na nartach. Na razie są to mocno już sfatygowane Fischery RX5 z wiązaniami FX12 i buty Salomon Xwave 7.

BTW w najbilższą sobotę jadę właśnie na narty...

Napisano
Ja mam wiązania blaxa deche GPO a buty DC :D

Hehe, moje pierwsze wiązania to były Blax'y - podczas każdego wyjazdu w góry odpadała od nich jakaś część :P

Właśnie wróciłem z Włoch z tygodniowego wypadu, po prostu cud, miód i orzeszki, kupa śniegu, ciepło i nieprzyzwoicie tanio :P

Do tego przetestowałem nowe wiązania Flow M9 - rewelacja!! Wprawdzie tanie nie są, ale warte swej ceny - zapinanie trwa sekundę, pewnie trzymają nogę i szybko reagują na ruchy ciała, tylko na początku trzeba poświęcić jakąś godzinkę na ich poprawne ustawienie.

A teraz czas na rower bo następny wyjazd na SNB najwcześniej w listopadzie/grudniu (chyba że ktoś zasponsoruje mi wyjazd do Nowej Zelandii w lipcu :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...