Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 6

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wyobraź sobie, że była przy zakupie i stwierdziła, że buty są ładne :). Idę o zakład, że niejeden facet na tym forum chciałby usłyszeć od swojej Naj, że coś w jego rowerze jest ładne :yes:

Napisano

ja od kobiety mojej dzisiaj usłyszałem że rower jest przepiękny:) w końcu raz w roku wypucowałem go jak psu jajca i go doceniła

niestety pokrytego równomierną warstwą błota już tak nie docenia :)

Marku pamiętaj że mamy zaległą nocną jazdę:yes:

Napisano

@roswell - biegalbym tez chetnie, bo coraz lepiej mi idzie, ale mam malo czasu na jazde w tygodniu wiec raczej zrezygnuje z tego, no moze jeszcze zalicze zawody wojewodzkie - zobacze jak mi pojdzie :yes:

a dzisiaj w koncu udalo sie zdemontowac manetke blokady ze skareba i ubylo 80g :)

Napisano

Rower prawie w całości złożony (jedynie przednia przerzutka została do zamontowania ale imbusa nie miałem ;/), nie wytrzymałem i zrobiłem kilka kilometrów. Nowe pancerze wyglądają IMO zajedwabiscie. Tylko coś tylni hampel za lekko chodzi. Jakby w ogole nie miał oporów wewnątrz pancerza? Troche wkurzające ale mam nadzieje, że się dotrze.

Napisano

Wymęczyłem oczy oddając się dokładnym pomiarom wagi częsci rowerowych na starej analogowej wadze, gdzie różnica o 3mm w bok to już ponad 20g także mierzenie było zawzięte :) Wyliczyłem 13kg z wszystkich wag - tyle waży rower kumpla. Zrobiłem mu rozpiskę wagową czyli co opyla się wymienić / ile za to trzeba zapłacić / ile gram zrzuci z roweru. Dzisiaj, a w zasadzie to wczoraj karnąłem się po mieście rowerkiem i stwierdzam że albo jestem cienias, albo za bardzo przyzwyczaiłem się do opon z niskimi oporami toczenia bo z założoną tylnią terenową oponą Speedking 2.1 ciężko się rower rozpędza :) Po przebudzeniu wycieczka na pocztę - po zębatkę stronglight albo po kasetę sunrace'a - zależy co będzie, potem na godzinkę/półtorej do roboty i do rowerowego po kółka. Mam nadzieję że odbiorę je wreszcie bo i flagowa maszyna i zimówka muszą jakieś koła mieć :)

Napisano

Jeach :banana: :banana: :banana: :banana: wreszcie padł ci licznik :) Coś trochę dużo było tych postów z danymi z wyczieczki :P Hehe. Przyszly czesci do kół, mam obawy czy tylni xt na 2008 waży te 350g bez zacisku bo z zaciskiem tak czuło się jakby to było 440g. Tarcza XTR na centerlock ładna, chociaż 180mm by była ładniejsza :P

Kaseta Sunrace jest, zębatki Stronglight ni ma, Chęci do jazdy są! Idę pośmigać.

Napisano

Ja miałem dzisiaj niesamowite "szczęście", pierwszy dzień na rowerze po ponad tygodniu przerwy i wszystko pięknie ładnie, skręcam sobie w ulicę prowadząca do domu minimalnie mniej pochylony, bo było lekko wilgotno i rowerek mimo tego wyjechał spode mnie :devil: A takie miałem dobre zdanie o trzymaniu na mokrym moich Vittori Zaffiro, ale teraz nie dały rady :D Skutki : krwiste kółko o średnicy 5 cm na dupie :D, coś tam na kolanie, a w rowerze porysowane manetki, przerzutka tył do regulacji :D A tak się miło jeździło...

Napisano
Nie ciesz się już mam nowy :D:D:D:D Taki sam - sigma bc906. Następny spam zatem jutro :D

A w poniedziałek będzie - "Standardowo dzisiaj Wały. V max 47km/h, Avs 25km/h , time 1h 30m, Dst 37.5km, Vr max 170 itd itp" :D:P:D:devil: :banana:

Kółka nareszcie gotowe !! Przyjadą do mnie o 18 jak dobrze będzie. Oczywiście były wątpliwości - teraz ze strony gościa z rowerowego. Cytuję-

"-Wiem że to nie moja sprawa ale po co komu tarcza na tyle i tylnie koło zbudowane na obręczy pod vki, cieniowanych szprychach i aluminiowych nyplach??

-A bo .... {dłuższa moja wypowiedz}

-A czy wiesz że ta przednia piasta jest szosowa?

-Wiem :D

-Nie wiem, może czujesz się lżejszy przez te częsci, niby że odejmują ci wagi z ciała czy coś. Bo lekki nie jesteś.

-Wiem :D:P

-Acha, bo dziwnie żeś wykombinował i chciałem się upewnić czy orientujesz się co kazałeś mi złożyc

-Ano taki kaprys z tymi kołami był, orientuję się dobrze. mam nadzieję że wytrzyma

Cześc

Cześc"

Lol. :D :banana:

Napisano

dzisiaj pierwsza w życiu jazda w spd, efekt... dwie gleby :devil: , obie w lesie, przy pierwszej zjechałem z górki zatrzymałem się i zapomniałem się wypiąć :D , przy drugiej na podjeździe był piach i mocniej depłem przednie koło do góry i leże :D

-----------

leżę - nigdy sie nie wylegiwałeś ?

Napisano
lerze :D

Ja też leże :D

Z rowerowych to jedynie pokręciłem korbą nad łóżkiem i poprzeglądałem troche stronek z częściami itd :D

Może ktoś chce kase pożyczyć :D ?

Pewnie bym dzisiaj poszedł pojeździć, ale pogoda po prostu BOMBA ! :devil:

Napisano

Wczoraj padl mi komputer :( i jest w naprawie. Nie wiadomo kiedy bedzie. Pisze u kolegi. Dzis bawilem sie nowym licznikiem Sigma 1106 dts. Jak bede mial swojego kompa to bede musial poprosic was o pomoc bo mam kilka pytan co do licznika. Najprawdopodobniej sprzedam na dniach rower <_<:(:D Sam nie wiem czy sie cieszyc. Szkoda mi go, ale z drugiej strony chce kupic szose.

Napisano

dzisiaj 52km ze srednia 19.35. w koncu przyszlo nowe siodelko <_< pogoda niezbyt ciekawa, 9 st. ale wiatr okropny ;/ oby jutro bylo lepiej.

Napisano

Poszedłem po klocki do vałek i po jakieś porządne smarowidło do łańcucha. W jednym sklepie klocków nie było totalnie i tylko Finish Line w sprayu za 38 zł to im podziękowałem a w drugim tylko klocki jakieś syfne świecące a zamiast FL'a był jakiś śmieszny olejek. Nic z tego nie kupiłem i jestem ostro wkurzony bo jutro miałem czas żeby sobie pojeździć a tu kicha z jazdy!

Napisano

Ja dziś trochę pobiegałem (ok 1,5h, w tym trochę marszu), po drodze wstąpiłem na Pocztę.

Odebrałem aż trzy paczki:

- śruby z BeranTuning, polecam, bardzo profesjonalna obsługa, śruby też wysokiej jakości

- pozostałe śrubki z Light-Bike Shop, wymiary których nie było na BeranTuning

- tytanowe śrubki do mostka

Czyli tuning śrubkowy w rowerze uznaje za zakończony, jeszcze jutro część z nich poskracam.

Poza tym zamówiłem w CentrumRowerowym łańcuch i pedały, dali dobrą cenę, nie mogłem odmówić.

To ostatnia rzecz którą kupiłem do swojego roweru na sezon 2008, jeszcze zostało troche drobnicy: detki, pancerze/linki, ale to już nieważne. W ciągu tygodnia moja wyścigówka będzie gotowa ;)

Napisano

A u mnie napęd (a dokładniej łańcuch) żyje już ostatkiem sił i zapewne niedługo wyzionie ducha. Ale nowy zestaw już czeka na założenie. Na sezon 2008 czekają 2 zestawy : kaseta Sunrace + łańcuch KMC Z82 i kaseta Alivio HG-50 + łańcuch XTR CN-7701 i do tego wszystkiego korba Deore FC-M530.

Poza tym listonosz dzisiaj przyniósł nowe szczęki v-brake Shimano XT '2008 oraz oponę Author Wing i parę innych gratów.

Napisano
Pierwszą przejażdżkę planuję dopiero na za tydzień, po ostatnim egzaminie.

No i z planów nici, nie wytrzymałem i dzisiaj po pracy zszedłem do garażu, zamontowałem pedałki i pierwsze próby mam już za sobą. Obyło się bez gleby. Zasymulowałem sobie też awaryjne hamowanie i wypiąłem się tylko dzięki temu, że miałem mega rozluźnione sprężyny ;). Wrażenia bardzo przyjemne, przejechałem może 1-2 km, nie więcej. Sprężyny troszkę podkręciłem i pewnie jeszcze kilka razy będę poprawiał zatrzaski aż osiągnę optimum :D.

A teraz ciekawostka, nowe buty są cieższe od tych, których używałem obecnie, podobnie pedały. I choć nie przywiązuję do masy roweru jakoś specjalnej uwagi to jednak zaciekawiło mnie, że wszystko co prawe, jest cięższe od tego co lewe :(.

STARE BUTY:

prawy(434g)->ed5a323dccdd52d0m.jpg lewy(424g)->acda770225c45bf2m.jpg

NOWE BUTY z zatrzaskami:

prawy(553g)->5e3969f328aceab0m.jpg lewy(550g)->8622504ff53a899bm.jpg

STARE PEDAŁY:

prawy(203g)->6de0520a44336325m.jpg lewy(200g)->82d86a3ad531bf08m.jpg

NOWE PEDAŁY:

prawy(189g)->39340c48f4a470b7m.jpg lewy(188g)->083efe99fc7a9f4cm.jpg

Jakieś wytłumaczenie :P?

Napisano

Heh idąc tropem lekkości "lewicy" idzie też przyrównać lewe ramie korby do prawego ;)

Roswell - czekamy na fotkibo jak widać nie puszczasz farby i trzymasz wszystkich w napięciu, ale coś czuję że będzie ładnie i lekko :(

Założyłem kółka, po prostu takie jakie chciałem. Czyli czarne obręcze z srebrnym bokiem pod vki, 2 pomarańczowe naklejki z nazwą obręczy, czerwone nyple, srebrne cieniowane szprychy, czarna przednia szosowa piasta i zaplot na słoneczko i czarna tylnia piasta pod centerlocka i 5 ramienna tarcza :D Przesiadłem się ze standardowych całych czarnych kól z srebrnymi bokami obręczy i srebrnymi nyplami :P Robią wrażenie nowe kółka. Jutro jazda na Tesco gas station, wpakowanie po 4 bary do każdej opony i śmiganie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...