Skocz do zawartości

[alkohol] Pij i Trenuj, a bedziesz żył dłużej:)

marcin1212

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ajj tam jedno piwo na pewno Ci nie zaszkodzi, a wręcz w jakimś stopniu może pomóc oczyszcza nerki bla bla bla nie znam sie na tym i nie piję piwa bo mi nie smakuje ale ciekawa sprawa :P

hehehe post 666

Napisano

Żadna nowa ani rewolucyjna teoria. O lampce wina w kardiologii mówi się nie od dziś. Oczywiście LAMPCE. Kardiomiopatia alkoholowa też istnieje i też jest udowodniona.

Napisano

NO tak jasne że nic nowego, ale czy w jakiś sposób może to wpłynąć na forme??

Pozatym w artykule mowa jest o 14 jednostkach alkoholu tygodniowo(z tym ze nie wiadomo ile ta jednostka wynosi)

Napisano

jednostka to 10ml czystego etanolu, w zależności od procentów napitku możesz przeliczać. 2 jednostki to 50 wódki lub jeden browar. Na formę może wpływać, ale tylko w przypadku konsumpcji przed treningiem. I w dodatku nie wiadomo jak. Na jednych stymulująco, a na innych przeciwnie...

Napisano

Zaraz pojawi się nowa fala pijanych rowerzystów :)

Trzeba też pamiętać, że alkohol odwadnia mięśnie...i wzmaga apetyt, co powoduje wzrost słynnego mięśnia na brzuchu :D

Napisano
2 jednostki to 50 wódki lub jeden browar. Na formę może wpływać, ale tylko w przypadku konsumpcji przed treningiem.

zabierz od razu na trening prawo jazdy i zarezerwuj sobie troche kasy na grzywnę

Napisano

Piwo i wino ma dobry wpływ na organizm.Oczywiscie w rozsądnej ilości i jakości - tanie wina i sikowate piwa z tesco raczej odpadają. Podobnie jest z treningiem,zbyt duze obicązenia i nieodpowiednie wykonywanie ćwiczen jest niebezpieczne . W lecie nie wyobrazam sobie nie wypic piwa wieczorem , po dluzszej jezdzie :)

Wszystko dla ludzi , byle z głową :D

Napisano

1 lub 2x w tyg 1 piwo czemu nie :) osobiscie nie jestem zwolennikiem picia, bardzo rzadko pije, ale musze przyznac, ze podczas jakichkolwiek treningow dzien po nazwijmy to zatruciu alkoholowym moje wyniki sa o dziwo lepsze :D dlaczego tak sie dzieje nie wiem, wiem ze zawsze po trenuje, zeby pozbyc sie dolegliwosci i pomaga jak nic innego

Napisano
zabierz od razu na trening prawo jazdy i zarezerwuj sobie troche kasy na grzywnę

Uważam, że dozwolone powinno być wypicie jednek lekkiego piwka. Jak jest w niektórych krajach zachodnich.

...

Chociaż jak teraz o tym pomyślę, to wydaje mi się że w większości Polacy nie potrafią korzystać z alkoholu.

O tym m.in. właśnie wspomina TomekW

[ciach]

Wszystko dla ludzi , byle z głową ;)

Właśnie...

• Mod Team
Napisano

No to wiadomo już skąd się wzięło powiedzenie większości polaków "kto pije, ten żyje"

Zaraz w tym temacie zrobi się afera na temat picia przed treningiem, bo to w końcu tylko małe piwko lub lampka wina, albo jedno i drugie ;)

Napisano

i jak zwykle z powodu braku opcji " z przymrużeniem oka" mój post został opacznie zrozumiany...

Napisano

Może to i złudzenie, ponieważ nie trenuję starannie - tylko jeżdzę kiedy chcę, dla własnej przyjemności... Ale po spożyciu alkoholu na rowerze szybciej jeżdzę :)

Mowa oczywiście o odcinkach krótkodystansowych, a o wartościach dawek alkoholu nie będę wspominać :)

Czasami po wysiłku, najczesciej w lato lubię się ochłodzić chłodnym piwkiem, ale głównie dla samopoczucia a nie dla szybszej jazdy czy lepszych wyników :D

Napisano

Nie nie, ja ostatnio porownywalem to naukowo :). Dwa razy na drugi dzien po wypiciu 4 piwek wyjechalem z pulsometrem i efekt jest znaczacy, mimo ze kaca nie bylo. W dniach po wypiciu tetna byly o wiele wyzsze niz w dniach "czystych", przy podobnych predkosciach. To tak, zeby zaspokoic ciekawosc naukowa czytelnikow :).

Napisano
tętno, a moc to w ogóle co innego

właśnie, człowiek to nie silnik tłokowy, więcej obrotów niekoniecznie daje kopa.

Z moich doświadczeń wynika, że nawet najmniejsze dawki alkoholu + pobyt na plaży powoduje tragiczne odwodnienie odbierające 90% siły w nogach podczas powrotu do domu :|

Ale cóż, każdy może reagować inaczej :voodoo:

I zdecydowanie wolę własną, przestrzegającą przed piciem, reakcję organizmu :rolleyes:

Napisano

taaa....:rolleyes: chcociaż u mnie też wystepuje zjawisko kopa w dniu następnym po spożyciu....suma sumarum tak jak Tomek uważam że wszystko jest dla ludzi i w odpowiednim czasie, okolicznościach i ilości alkohol nie szkodzi...

Napisano

Ten tekst ze sciąga.pl opisuje ujemne skutki alkoholizmu a nie wypijania małych ilosci. Zreszta wiarygodnosc tego portalu jest dla mnie zerowa :angry2: Nie przypominam sobie zebym pod sklepem widział otyłego alkoholika :voodoo:

Ilu uczonych tyle tekstów . Tak naprawde trzeba na to patrzec przez pryzmat swojego organizmu.

Niektórych osłabia , innych motywuje . Moim zdaniem dobre wino i piwo w odpowiedniej ilosci jest zdrowe.

Ciekawe czy bede zył dłużej :rolleyes:

Napisano
Warto byłoby jeszcze zdefiniować pojęcie "odpowiednia ilość" :D

Pozdrówko drobiazgowe :)

z tym może być kłopot... każdy ma inną głowę do tych rzeczy i pewnie będzie dodatkowa dyskusja ;)

nazwa tematu do zmiany na "Alkohol, a Trening", myślałem że coś o odpowiednim nawadnianiu tutaj znajdę :)

u mnie jak piwo, to po treningu... od kiedy jeżdżę to jakoś zapotrzebowanie i chęci wyraźnie na mocne trunki spadło :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...