Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich, 

planuję kupić wysyłkowo rower, w którym będzie trzeba zamontować kiere, pedały i przednie koło

z kołem bez problemu sobię poradzę natomiast pedały i kierownica wymagają podobno klucza dynamometrycznego, a do tego dochodzi jeszcze napompowanie amora i tutaj również potrzebna jest podobno specjalna pompka... Pytanie czy można jakoś to zrobić bez specjalnego sprzętu, a jeżeli nie - to czy bardziej opłaca mi się kupować te gadżety niż po prostu zanieść do jakiegoś serwisu i się tym nie martwić. 

jeżeli warto, to poproszę o jakieś budżetowe polecajki ;) 

Napisano

Nigdy nie używałem klucza dynamometrycznego by przykręcić pedały ale do kierownicy jak najbardziej by nie uszkodzić karbonu. Idzie kupić klucz dynamometryczny za dość małe pieniądze i jak najbardziej wystarczy on by od czasu do czasu coś tam przykręcić. W przyszłości będziesz chciał coś zmienić w rowerze to chyba nie będzie latał z każdą śrubką do serwisu. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Pompka jest wręcz konieczna, bo na początku będziesz zapewne eksperymentował z ciśnieniami i dobierał do swoich tras, wagi, stylu jazdy. Potem kontrolnie będziesz weryfikował, czy nie gubi ciśnienia.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, unnameduser napisał:

kierownica jest alu, pytanie czy np. taki klucz z chin czy z lidla za 70-90 zł będzie dobry i czy warto pompkę do amora kupować

Tak. Do zastosowań domowych, sporadycznych, a nie zajeżdżania warsztatowego, taki klucz w zupełności wystarczy. Nawet gdyby miał 5% odchyłkę w dokładności to wciąż jest spory zapas jak się przykręca w środku sugerowanego zakresu momentów. 
jedno co warto, to od razu kupić klucz dwustronny (żeby klikanie momentu miało miejsce zarówno dla kręcenia w prawo, jak i w lewo) oraz brać zakres rowerowy. Ale też nie za szeroko bo wiadomo, że do wszystkiego, to do niczego. Coś w stylu 4-20 Nm styknie w zupełności. 

Edytowane przez chester_jds
  • +1 pomógł 1
Napisano
9 godzin temu, unnameduser napisał:

natomiast pedały i kierownica wymagają podobno klucza dynamometrycznego

Jeszcze nie zdarzyło mi się przykręcać pedałów dynamometrycznym. Może jakbym miał jakąś korbę karbonową.
Grunt, żeby nie pomylić prawego z lewym i nie próbować wkręcać na siłę. Kierunek dokręcania - do przodu roweru, tzn. jak klucz u góry to ma iść w stronę przedniego koła.
Przed wkręceniem dobrze dać smar na gwint lub inne specyfik zapobiegający zapieczeniu.

Nie wiem jakie to pedały ale będzie potrzebny klucz imbusowy (zazwyczaj 8 ) lub płaski (zazwyczaj 15), tylko faktycznie płaski, a nie typowy warsztatowy, który może się nie zmieścić. Do dokręcania nie potrzeba jakiegoś dużego/długiego ale jak kiedyś przyjdzie odkręcić, to dobrze jednak mieć solidniejszą dźwignię.
Jeżeli jakieś sensowne (mają kołnierz, który się oprze o korbę), to moment dokręcenia powinien być wyraźnie wyczuwalny, po prostu nagle będzie dużo większy opór. Wtedy można jeszcze ciut dociągnąć.

• +1 pomógł 1
Napisano

Przed przykręceniem pedalow posmaruj gwint jakimś smarem przeciwzapieczeniowym, ułatwi to ich późniejsze odkręcenie a przy okazji zapobiegnie suchym gwintom i strzelaniu z nich przy pedałowaniu. 

• +1 pomógł 2
Napisano

Pompkę mam od wielu lat tę Decathlonowską, to jest zdaje się klon GIYO GS-02D. Działa od wielu lat i nie jest droga.

A co do klucza to jasna sprawa, że jak miałbyś coś carbonowego to jest potrzebny - ale do aluminiowego zwykłego roweru? Po prostu nie dokręcaj śrub na pałę na maxa i tyle... Skoro ma być budżetowo to po co kupować klucz dynamometryczny? Jak nie kupisz, to będzie jeszcze bardziej budżetowo.

• +1 pomógł 1
Napisano

Producenci poważniejszych rowerów dodają w komplecie klucz dynamometryczny (taki prosty, ale starcza) - tak miałem z Canyonem i Focusem - takie wynalazki ze skalą - działa. Pompki do amorów były dodane do Gary Fishera i Canyona (nie pamiętam czy do Focusa, ale tam całe pudło dodatków było). Co do pompek - ja preferuję cyfrowe (mam Topeak, która ma pomysłową głowicę ograniczającą ucieczkę przy odkręcaniu) ale realnie taka za 70 dych da radę, bo tego się nie używa codziennie. Do rowerów miałem też dodawaną pastę do karbonu czy mleko do opon (Giant).

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Pompka do amora nie jest absolutnie niezbędna - przez 10 lat użyłem jej raptem kilka razy, i to w 4 rowerach ;) Jeżeli mam SAG +/- 20%, to mało mnie pompka obchodzi.

Oczywiście jak ktoś sam serwisuje amortyzator, to jednak się przyda :yes:

Pedały praktycznie dokręcają się same - wystarczy delikatnie wkręcić w ramiona korby, którą następnie trzeba trochę pokręcić ręką do przodu, i włala :sorcerer:

A kluczem z lewej strony kręcimy w lewo, a z prawej w prawo, wszystko. 

PS  mimo trzech karbonowych ram, i jednej karbonowej sztycy, nie miałem nigdy klucza dynamometrycznego

EDIT  jedyne co dostałem gratis, to pedały i odblaski - nawet w rowerze z Fox'em Factory 

• +1 pomógł 1
Napisano

Też używam tych pompek rzadko,  często nawet po zimie nie trzeba dobijać, ale jak już trzeba, to nie łatwo pożyczyć, a do serwisu w takiej sprawie jechać to głupio. Co do dynamometrycznego - ja czuję, że mam rękę z wyczuciem, ale jak pierwszy rower to warto - najprostszy. 

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, KrissDeValnor napisał:

Pedały praktycznie dokręcają się same - wystarczy delikatnie wkręcić w ramiona korby, którą następnie trzeba trochę pokręcić ręką do przodu, i włala

Nigdy takim sposobem porządnie nie dokręcisz. A działa tam na tyle duża siła (nogi) że grozi jednak osłabieniem czy wyrobieniem gwintu. 
klucz dynamometryczny nie jest zasadniczo potrzebny osobom z dużym doświadczeniem, które czują te momenty w rękach. Jak ktoś nie ma doświadczenia, to na ogół ciągnie go by dokręcić „porządnie” co kończy się jak kończy. Ponieważ ostatnio zerwałem gwint w aluminiowym mostku, to jednak doceniam taki wynalazek jak klucz dynamo. 
i na podsumowanie: jak nie kupuje się topowych narzędzi za miliard, to wydatek na normalne amatorskie zwróci się szybko w postaci braku kosztów ratowania spier…onych gwintów czy śrub w nich tkwiących na amen. 

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, KrissDeValnor napisał:

Pedały praktycznie dokręcają się same - wystarczy delikatnie wkręcić w ramiona korby, którą następnie trzeba trochę pokręcić ręką do przodu, i włala :sorcerer:

Jak wkręcasz geje w korbę to pedałujesz "do tyłu", nienapędowo.  No chyba, że miałeś na myśli że stoisz z przodu roweru i kręcisz do przodu :ninja:

@unnameduser: fajnie, że się nie boisz i pytasz jak się samemu zabrać za sprzęt ale na Twoim miejscu wybrałbym dobry lokalny serwis rowerowy i nawiązał z nimi kontakt.  Nawet zlecił zlożenie roweru bo jak coś klęknie i będziesz musiał korzystać z gwarancji to może okazać się, że "spaprałeś" mając podstawową wiedzę/brak doświadczenia i zostaniesz na lodzie.  Serwis pomoże Tobie jak się przydarzy wieksza akcja typu zalewanie hamulców, przeplatanie / prostowanie kół... Warto mieć dobrych specjalistów w takich przypadkach a jak zaczniesz z nimi relację od narodzin roweru tym lepiej.  Piszę z obustronnego doświadczenia ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano

@kazafaza dzięki za odpowiedź! 

Jeżeli poszedłbym do serwisu by złożyli rower w omawianym stanie, to ile taka usługa uczciwie może kosztować? wątpię, że gdziekolwiek w lokalnym serwisie byłby aż tak szczegółowy cennik, dlatego pytam... Nie chcę by ze mnie zdarli :no: 

Napisano

O ile to znajomy serwis i faktycznie tylko złożą do kupy. Jak dojdzie standardowa regulacja itp. to lepiej się spodziewać 150zł a co niektórzy wyceniają się i na 250zł.

15 godzin temu, KrissDeValnor napisał:

Pompka do amora nie jest absolutnie niezbędna - przez 10 lat użyłem jej raptem kilka razy, i to w 4 rowerach ;) Jeżeli mam SAG +/- 20%, to mało mnie pompka obchodzi.

Oczywiście jak ktoś sam serwisuje amortyzator, to jednak się przyda :yes:

To chyba oddajesz regularnie na przeglądy, gdzie potem pompują.
Mi średnio ze dwa razy w roku na rower wychodzi dopompowanie, więc +/- 6 razy rocznie pompka idzie w ruch.

Na początku jak się ustawia pod siebie, to też wygodniej mieć pod ręką, no chyba że komuś wystarcza na oko, a nie empirycznie czy faktycznie chodzi tak jak chcemy.