Netrox Napisano 16 Sierpnia Napisano 16 Sierpnia Nie siedzę w temacie rowerów na tyle, więc chciałbym tutaj poczytać co powiecie. Planuje na przyszły sezon kupić fulla. Budżet powiedzmy ok 8k. Wydaje mi się że w takich pieniądzach, raczej rozglądać się za używką, ale chętnie wysłucham czy jest jakiś sensowny nowy w tych pieniądzach. No i na co patrzeć przy fullu konkretnie. Oczywiście analog. Pozdrawiam. Cytuj
Wojcio Napisano 16 Sierpnia Napisano 16 Sierpnia A co chcesz z tym rowerem robić? Jeździć po Glacensis czy po Czarnej Górze? Trasy bikepark, wycieczki po górach czy skakanie? Bo full to już może być i gravel i DH. W fullu patrzeć na zawieszenie - konstrukcję wahacza, damper i widelec. Osprzęt od poziomu dwunastobiegowego Deore albo Eagle 70 już się nada, opony zmienić nie problem, a zawias to duże koszty - i serwisu i wymiany. Jak masz 180-190cm wzrostu i potrzebujesz roweru dobrego, ale nie o dużym skoku (takiego na wycieczki) to mam na zbyciu. A jak DH albo XC to nie mam Cytuj
Netrox Napisano 16 Sierpnia Autor Napisano 16 Sierpnia Co chce robić? No głównie jakieś single w kotlinie kłodzkiej. Ale razem ze zdobyciem doświadczenia, jakieś mniejsze hopy na początek to już chciałbym mieć zapas. Czy jakieś ciekawe zjazdy “na dziko”. Full to nie wiem w zasadzie co mam na myśli, ponieważ to ogólne pojęcie. Dh, zjazdówka coś w tym stylu. Cytuj
Veriv Napisano 17 Sierpnia Napisano 17 Sierpnia (edytowane) Za 8k to można kupić dowolny typ roweru, zwłaszcza, że używkę. Glacensisy i zapas na hopy się jednak nie współgrają ze sobą zbytnio. Na glacensisach pompujesz na każdej fałdce trasy i tam sie najlepiej sprawdzi xc/downcountry (100-120mm) a przy rowerze z zapasem na hopy(minimum 140-150mm z tyłu) nawet ich nie poczujesz. Da sie owszem na takim rowerze jezdzić po glacensisach, ale imho nie ma frajdy, jest to overkill. Najszybszy sposób na progres widząc Domaszków to Zieleniec lub karnet sezonowy/wakacyjny na czarnej górze i hopy na milky way Edytowane 17 Sierpnia przez Veriv Cytuj
Wojcio Napisano 17 Sierpnia Napisano 17 Sierpnia I jak piszesz „DH, zjazdówka” to zapomnij o podjeździe- tylko wyciąg albo wypych. To jest główny problem z wyborem kategorii roweru. Jak ma wyglądać balans zdolności w górę i w dół. Pożyczałeś jakieś fulle? Cytuj
Pietrash Napisano 17 Sierpnia Napisano 17 Sierpnia Czyli zostaje Tobie wybór między rowerem typu All Mountain albo Enduro. Też w zeszłym roku wybierałem pierwszego fulla i padło na All mountain ze skokiem 160/140. Można fajnie poszaleć na singlach a do tego nie mam problemu z podjazdami. Cytuj
Wojcio Napisano 17 Sierpnia Napisano 17 Sierpnia (edytowane) Ja miałem po kolei 105/120, 115/130, 125/140 i obecnie 150/160. Pierwszy to właściwie tylko turystyka górska i maratony. Drugi już odwiedzał bike parki, ale na naturalnych trasach widelec był wiotki i całość jakaś niepewna. Kolejny miał agresywną geometrię, widelec z lagami 36mm i może nie był komfortowy, ale nie był ograniczeniem (to ja byłem) i nadal nadawał się do jazdy pod górę bo dość lekki. Ten obecny to już elektryk, takie zawieszenie jest super jeśli, ktoś nie jest prawdziwym zjazdowcem , który preferuje czarne trasy DH. Jednak córka na takim nie elektrycznym skacze i jeździ czarne trasy, na glacensis to gruby overkill (to ja jeździłem na hardtailu a ona na gravelu ). Taki 150/160 jednak pomaga, gdy technika taka sobie - np. Łatwiej pokonać rockgardeny, albo zjechać trudniejsze miejsca. Jak nie będzie ciężki, to się da podjechać i zapewni zapas na sporą ścieżkę rozwoju. Edytowane 17 Sierpnia przez Wojcio Cytuj
XYZPV Napisano 17 Sierpnia Napisano 17 Sierpnia Kup sobie cokolwiek co ma 140-150mm na tyle i będziesz zadowolony. Byle by nie miało linek przez stery Cytuj
Netrox Napisano 18 Sierpnia Autor Napisano 18 Sierpnia Okej, ale piszecie milimetry i nazwy mi nie znane a jesteście w stanie podać jakieś przykładowe modele, żebym mógł “naocznie” zobaczyć o czym mówicie i na co zwracać uwagę? Cytuj
Veriv Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Spoko, tu masz przykład uniwersalnego roweru na start https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/rowery-trailowe/spectral/al/spectral-5/4011.html?dwvar_4011_pv_wheelsize_varianttable=MULLET&dwvar_4011_pv_rahmenfarbe=M178_P02&dwvar_4011_pv_rahmengroesse=L Z kodem promocyjnym wyjdzie 8k Cytuj
Tyfon79 Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia Jak się nie siedzi w temacie rowerów by nawet nie wiedzieć, że np.150mm to wartość skoku amortyzatora/zawieszenia lub co to są stery to trzeba powoli zacząć siedzieć. W sieci są tony materiałów na ten temat w tym budowa roweru czy to sztywnego czy w pełni zawieszonego. My możemy ci coś podpowiedzieć do wiedzy ale nie do wiedzy o wartości prawie zerowej. Na pewno zapomnij o używce no chyba, że od sąsiada czy rodziny bo popłyniesz finansowo. O ile nie poszerzysz wiedzy, nie masz nikogo ze znajomych w temacie, kogoś czy jakiegoś serwisu to raczej zakup wysyłkowy nie wchodzi w temat. Tylko zakup stacjonarny w ogarniętym sklepie wchodzi w grę co też komplikuje temat pod względem finansowym. 2 Cytuj
Jaco80 Napisano 18 Sierpnia Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Ja też niewiele wiedziałem dokształciłem się trochę na rowerze chińczyku i yt. Potem po roku wysyłkowo kupiłem docelowego fulla emtb trail 150/140mm i jestem mega zadowolony. Teraz nawet cały serwis włącznie z amortyzacją ogarniam sam. To nic trudnego jak się chce. Dla mnie 30% frajdy z roweru to samo grzebanie przy nim. Edytowane 18 Sierpnia przez Jaco80 Cytuj
Pietrash Napisano 19 Sierpnia Napisano 19 Sierpnia Ale aby samemu grzebać przy rowerze to warto się jednak troche douczyć , jeżeli wiedza jest zerowa. Dzisiaj to nie problem, pełno opisów oraz filmów w internecie. Problemem mogą być narzędzia ale je można dokupywać z czasem jeżeli będzie taka potrzeba. Cytuj
Netrox Napisano 19 Sierpnia Autor Napisano 19 Sierpnia Moja wiedza nie jest zerowa. Skok w mm który podajecie doskonale rozumiem, jednak ciężko jest mi sobie wyobrazić w głowie różnice jakie są pomiędzy skokami. I po prostu do niedawna myślałem że full to full. Nie wiedziałem że jest tyle rodzai i tyle różnych przeznaczeń, choć posprawdzałem kilka modeli i chyba mniej więcej kumam różnice. Fajnie byłoby pojeździć na każdym i sprawdzić co mi odpowiada zanim wydam 10k. No nic coś trzeba pokombinować na przyszły sezon. Używkę sobie faktycznie chyba daruję bo czytałem że z zawiasem może być różnie w zależności kto jak dbał. Cytuj
Wojcio Napisano 20 Sierpnia Napisano 20 Sierpnia Ze skokiem zwykle się zmienia geometria. Głównie kąty główki. Zwykle (poza pewnymi wyjątkami) rowery o dużym skoku mają bardziej pochylony widelec, co sprawdza się na stromszych zjazdach. Są wyjątki - np, mój Spectral 125 ma przy 125/140 geometrię jak rowery 150/160. Więc większy skok to nie tylko możliwość stłumienia większych nierówności, ale lepsze zachowanie na zjazdach i gorsze na podjazdach i płaskim. Ze skokiem (zwykle) wzrasta też założona przez producenta wytrzymałość całego roweru - od kategorii 2 (czyli skakanie do 15cm), przez kategorię 3 (60cm), 4 (typowe enduro - do 120cm i 40km/h na zjazdach) do kategorii 5 - hardcore DH. Wytrzymałość to też masa.... Stąd warto coś pożyczyć, zobaczyć jak się zachowuje, by nie popełnić grubego błędu i zmienić 3 rowery w jeden sezon, jak jeden mój kolega. Cytuj
Veriv Napisano 20 Sierpnia Napisano 20 Sierpnia Bardziej jak testowanie roweru, przyda Ci się testowanie zastosowania tego roweru. Np ja bylem zadowolony z fulla XC dopóki nie pojechałem do Dolni Moravy i nie odkrylem jak genialne jest skakanie. Full xc średno się do tego nadaje, a rower z większym skokiem zawieszenia... nadaje się wspaniale. https://www.dolnimorava.cz/en/rentals-and-bike-service Np tu masz wypożyczalnie na Dolni. Spec Stumpjumpern to odpowiednik Canyona Spectrala, ten sam typ roweru. Do Czarnej Góry też móglbyś sie wybrać, ale moim zdaniem jest mniej przystepna Cytuj
Netrox Napisano 22 Sierpnia Autor Napisano 22 Sierpnia Najlepiej byłoby wypożyczyć kilka modele i znaleźć odpowiedni dla mnie, aczkolwiek wypożyczenie do tanich nie należy więc wydać kilka stówek czy tysiąc+ średnio mi się widzi. Cytuj
NerfMe Napisano 22 Sierpnia Napisano 22 Sierpnia Wydaje mi się, że to zawsze taniej niż wydać naście tysięcy na zły rower 1 Cytuj
Wojcio Napisano Niedziela o 19:20 Napisano Niedziela o 19:20 W niektórych sklepach jak wypożyczysz i potem kupisz nówkę, to ci od ceny koszt wypożyczenia odejmą. Tak było przy Trekach w Bielsku i przy moim Focusie w Piwnicy Rowerowej. Nie wszystko oczywiście jest dostępne, ale bywa. Są też imprezy, gdzie testówki wypożycza się za darmo i można pojeździć po prawdziwych górach, np. W tym roku byłem na Glemmride Festival w Saalbach i tam było sporo takich możliwości. Byłem też na Trail Party (https://beastiebikes.pl/testuj-rower/) i tam za 250 mogłem w terenie przetestować kilka modeli, zjeść dobrego grilla i jeszcze koszulkę dostałem. Warto sprawdzić, bo bez wiedzy trudno dobrze wybrać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi