Netrox Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Nie siedzę w temacie rowerów na tyle, więc chciałbym tutaj poczytać co powiecie. Planuje na przyszły sezon kupić fulla. Budżet powiedzmy ok 8k. Wydaje mi się że w takich pieniądzach, raczej rozglądać się za używką, ale chętnie wysłucham czy jest jakiś sensowny nowy w tych pieniądzach. No i na co patrzeć przy fullu konkretnie. Oczywiście analog. Pozdrawiam. Cytuj
Wojcio Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu A co chcesz z tym rowerem robić? Jeździć po Glacensis czy po Czarnej Górze? Trasy bikepark, wycieczki po górach czy skakanie? Bo full to już może być i gravel i DH. W fullu patrzeć na zawieszenie - konstrukcję wahacza, damper i widelec. Osprzęt od poziomu dwunastobiegowego Deore albo Eagle 70 już się nada, opony zmienić nie problem, a zawias to duże koszty - i serwisu i wymiany. Jak masz 180-190cm wzrostu i potrzebujesz roweru dobrego, ale nie o dużym skoku (takiego na wycieczki) to mam na zbyciu. A jak DH albo XC to nie mam Cytuj
Netrox Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Co chce robić? No głównie jakieś single w kotlinie kłodzkiej. Ale razem ze zdobyciem doświadczenia, jakieś mniejsze hopy na początek to już chciałbym mieć zapas. Czy jakieś ciekawe zjazdy “na dziko”. Full to nie wiem w zasadzie co mam na myśli, ponieważ to ogólne pojęcie. Dh, zjazdówka coś w tym stylu. Cytuj
Veriv Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Za 8k to można kupić dowolny typ roweru, zwłaszcza, że używkę. Glacensisy i zapas na hopy się jednak nie współgrają ze sobą zbytnio. Na glacensisach pompujesz na każdej fałdce trasy i tam sie najlepiej sprawdzi xc/downcountry (100-120mm) a przy rowerze z zapasem na hopy(minimum 140-150mm z tyłu) nawet ich nie poczujesz. Da sie owszem na takim rowerze jezdzić po glacensisach, ale imho nie ma frajdy, jest to overkill. Najszybszy sposób na progres widząc Domaszków to Zieleniec lub karnet sezonowy/wakacyjny na czarnej górze i hopy na milky way Edytowane 5 godzin temu przez Veriv Cytuj
Wojcio Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu I jak piszesz „DH, zjazdówka” to zapomnij o podjeździe- tylko wyciąg albo wypych. To jest główny problem z wyborem kategorii roweru. Jak ma wyglądać balans zdolności w górę i w dół. Pożyczałeś jakieś fulle? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi