Szukam_roweru_dla_meza Napisano Czwartek o 17:10 Napisano Czwartek o 17:10 Hej jaki rower polecicie dla mężczyzny wzrost 195 waga około 200kg Cytuj
PiotrWie Napisano Czwartek o 19:34 Napisano Czwartek o 19:34 Obawiam się że niestety żaden - rowery mają taki parametr jak maksymalne obciążenie ( jadący + waga bagażu + waga roweru ) i maksymalne widziałem 165 kg. Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 20:42 Napisano Czwartek o 20:42 W USA produkowane są rowery o takich parametrach. Tanio nie będzie. Cytuj
kipcior Napisano wczoraj o 06:36 Napisano wczoraj o 06:36 Do takiej wagi są rowery cargo, może nawet 3 kołowe jak się jakiś znajdzie. I raczej elektryki, bo same w sobie muszą być ciężkie, żeby taki ciężar unieść. Nie znam tych rowerów ale twierdzą że są do 200kg: https://pl.fiido.com/products/fiido-t2-longtail-cargo-ebike-for-versatile-all-terrain https://jobobike.pl/products/jobobike-transer?variant=56062951948619 Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 07:36 Napisano wczoraj o 07:36 (edytowane) Choć pewnie drobne modyfikacje będą potrzebne, bo nawet jak rama i koła są pod 200kg, to te amortyzowane sztyce klękną i się nie podniosą. To duże wyzwanie. Znalazłem przypadkiem stronę amerykańskiego klubu ciężkich rowerzystów i tam piszą, że specjalne rowery dla ciężkich osób to porażka - za drogie a na byle jakim osprzęcie i sami polecają kupić normalny rower ze stalową ramą i robić przeróbki - przede wszystkim zmienione koła, pedały i siodło. Do tego widelec raczej stalowy. Dla bogatych polecają tytan. Sam z ciekawość poszukałem i mam wrażenie, że rowery oferowane dla osób o takiej masie to jakieś żarty - grube opony ale osprzęt jak z roweru do pierwszej komunii. Stąd te kargo do dobry trop, po podstawa powinna być OK (rama koła) i tylko układ siodło i pedały może wymagać inwestycji. Edytowane wczoraj o 07:37 przez Wojcio 1 Cytuj
RabbitHood Napisano wczoraj o 15:17 Napisano wczoraj o 15:17 Sorry ale przy takiej wadze to polecam zacząć od basenu i diety. 2 Cytuj
Galvatron Napisano wczoraj o 15:24 Napisano wczoraj o 15:24 Praktycznie żaden sprzęt nie wytrzyma tak ekstremalnego obciążenia, więc najpierw musisz zrzucić wagę innymi metodami. Cytuj
PiotrWie Napisano wczoraj o 19:08 Napisano wczoraj o 19:08 3 godziny temu, RabbitHood napisał: Sorry ale przy takiej wadze to polecam zacząć od basenu i diety. Takie rady dawano kilka - kilkanaście lat temu i były równie nieskuteczne jak zawsze. Nadwagą 100% to wskazanie do leczenia - chirurgii bariatrycznej lub analogów GPL-1. Otyłość to choroba i uważanie chorego za winnego tej sytuacji to obecnie tak jakbyś uważał że chorego na schizofrenię opętał diabeł. 1 Cytuj
marcesco Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu @PiotrWie wybacz, ale bzdury wypisujesz. Koniec OT z mojej strony. Cytuj
RabbitHood Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowane) Pioter - nie ma problemu! Niech bierze przy okazji ozempik i przejdzie operację jeśli jest taka potrzeba. A teraz odpowiedz mi na pytanie - czy chłop który waŻy 200kg powinien wsiąść na rower i zacząć nim regularnie jeździć? Edytowane 10 godzin temu przez RabbitHood Cytuj
smw44199 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jeżeli czuje się na siłach, to niech wsiada na rower, byle taki znalazł 👍 Lepiej przejechać 2km, potem 4km itd niż siedzieć z założonym rękami przed tv. Jeszcze gorzej czytać moralizatorskie teksty i rady fahowców na swój temat w "internetach" PS "Chłop waży" 😉 Cytuj
PiotrWie Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Absolutnie nie. Jeden z moich pacjentów który miał tylko 150 uznał że bzdury gadam że najpierw trzeba zacząć od spacerów i zaczął biegać prosto z fotela - po miesiącu niestety był pogrzeb. Warto się leczyć ( tak wiem że leki to wciska big farma) bo większość tych którzy mieli powyżej 150 kg zmarła pomiędzy 40 a 50 a nieliczni po 50. Aktywnością i dietą można zredukować wagę ciała o 15 - 20 % a nie o 100%. Cytuj
RabbitHood Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu I dlatego wracam do swojego pierwszego wpisu - niech zacznie od diety i basenu. Sportu który jest najmniej obciążający przy dużej wadze zawodnika. Cytuj
smw44199 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Jak przecenił swoje możliwości i organizm nie wytrzymał to co zrobisz? Przecież nie musi od razu tym rowerem robić średniej 30km/h i 100km. Może zacząć od 5km i średniej 15km/h, albo i mniejszej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi