Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po raz pierwszy mam rower z karbonową ramą - powoli dojrzewam do wymiany sztycy - mam ten model dokręcany z jednej strony i nie bardzo da się ustawić siodełko idealnie poziomo jak zwykle jeździłem - po kilkunastu kilometrach tył opada najpierw o kilka stopni ( na tyle mało że tego nie widać ale to czuję, da się tak jeździć ale nie jest to super wygodne. I teraz mam pytanie - czy do karbonowej ramy lepiej kupić karbonową sztycę czy aluminiową? Waga nie gra roli - to 25 kg e-trekking. Zastanawiam się też nad sztycą amortyzowaną - w poprzednim aluminiowym rowerze miałem i odczuwałem różnicę - tu takiej bezpośredniej potrzeby nie czuję, pomimo tego że rama jest dość masywna czuję różnicę w amortyzacji aluminium i karbonu. Ale kupiłem rower w tak dobrej cenie ( w CR jak się zorientowali jak "schodzą" to co kilka tygodni podnosili cenę o tyś. - ja kupiłem za 12 tyś, obecnie ostatnie sztuki są po 15 tyś ) więc stać mnie na dobrą sztycę - biorę pod uwagę Cane Creek eeSilk+ Carbon lub Redshift StopShock Endurance.

Napisano

W takie e-trekkingu nie poczujesz raczej iluzorycznych korzyści pochodzących od karbonowej sztycy. Oczywiście jeśli wysunięcie sztycy jest znaczne, to cos tam poczujesz, ale raczej nie spodziewałbym się rewelacyjnych rezultatów.

Co to za rower?

Napisano

Z tego co piszesz to chcesz dać amortyzowaną sztycę , takie modele  dałeś do   "przemyśleń " . W dodatku do  25 kg klocka.  Kup  to na co masz kasę i ochotę   ale  tego Redshifta StopShock Endurance to sobie daruj . 

Napisano

@pecio Dlaczego Redshifta odradzasz? Zeszłej zimy pożyczyłem Redshifta od znajomego i testowałem przez 3 miesiące. Nie pamiętam, która to jest dokładnie wersja tej sztycy bo jest ich kilka ale bardzo fajnie ten patent się sprawdzał i w mojej opini jedynym minuesem jest waga tego rozwiązania, ale dla autora to nie ma znaczenia.

Jeżeli szukasz amortyzowanej sztycy to ten Redshift wydaje się być fajną opcją. Jeżeli nie to nie ma żadnego znaczenia czy kupisz aluminiową czy karbonową w tym przypadku.

Napisano (edytowane)

Rower to Simplona Chenoa E. Przede wszystkim chodziło mi o to jakie materiały lepiej że sobą współpracują, nie o wagę - wiem że tu nie uzyskam nic, zresztą jak by mi chodziło o wagę kupiłbym inny rower ( nawet elektryczny trekking może ważyć fabrycznie trochę ponad 16 kg) lub odchudził ten ale w innych miejscach - niewielkim kosztem da się zejść do 20kg ale to akurat obecnie dla mnie nie ma znaczenia - jeżdżę dla przyjemności nie dla osiągów. Doczytałem że aluminiowa sztyca w karbonowej ramię to nie problem, trzeba tylko przynajmniej dwa razy w roku ją ruszyć. Co do amortyzowanej to nie jest tak jak przy ramie aluminiowej gdzie była bardzo przydatna - tutaj rama jest bardziej sprężysta, ale może jakaś dodatkowa amortyzacja dla jeźdźca 70 minus ( wiekowo bo wagowo to już 80+) by się przydała.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano (edytowane)

Robiłem kiedyś   łańcuch w  elektryku (treking ) u dziadziusia  który  miał tą sztycę  ( ze względów kręgosłupowych ) i strasznie klną na nią .  Po pierwsze  siodło  mu się  przesuwało w jarzemku  a po drugie    sztyca trzeszczała podczas pracy .   Jaką miał wersję  to nie  mam pojęcia   bo do tej pory nie wiedziałem nawet ,że są jakieś różne opcje .

Edytowane przez pecio
Napisano

Wydaje mi się, że ten produkt z czasem się trochę zmieniał. Jak patrzyłem na ich stronę na przełomie roku (wtedy kiedy miałem taką zamontowaną u siebie) to dostępna była w 3 różnych wariantach. 

Być może ta, którą ja używałem była już poprawiona bo nie zaobserwowałem żadnych dźwięków ani problemów z przesuwającym się siodełkiem. 

Cały czas po głowie chodzi mi myśl żeby do gravela wrzucić sztycę Ergona - wagowo to podobnie jak każda inna carbonowa a też pracuje. Fakt, że mam dwie skrajne opinie o tej sztycy mnie wstrzymuje.

Napisano

U mnie jest Canyon VCLS w gravelu i mogę powiedzieć, że działa. Ma ponad 15 tys km. Jest to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie niż zwykła sztyca i jak dla mnie to minimum tego co powinno być w gravelu. Na pewno pantograf pracuje lepiej ale też kosztem dużo większej wagi. Natomiast można polemizować czy kawałek karbonowej rurki, albo raczej dwóch jest tyle warty.

Nie wiem jak można mieć skrajnie złą opinię o niej, chyba że ktoś kupił chińską podróbę i tyłek okazał się za ciężki.

Napisano

Mam redshift shockstop pro V2, używałem przez kilka miesięcy, teraz leży w szafie i czeka na nowego właściciela. Amortyzuje bardzo fajnie lecz powoduje duże straty energii w trakcie pedałowania nawet gdy ustawi się ją pod najcięższy tyłek, w moim przypadku tylko 65kg i mimo ustawienia na max. kilo obciążenia bujało mocno, dlatego leży w szafie. Był okres że trzeszczała ale WD40 skutecznie ją do tego zniechęcił, z przesuwaniem się  siodła nie miałem problemów ale montaż siodła i regulacja jest bardzo upierdliwa. Teraz chyba pójdę w chińską podróbę VCLS.

Napisano
30 minut temu, kipcior napisał:

U mnie jest Canyon VCLS w gravelu i mogę powiedzieć, że działa. Ma ponad 15 tys km. Jest to zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie niż zwykła sztyca i jak dla mnie to minimum tego co powinno być w gravelu. Na pewno pantograf pracuje lepiej ale też kosztem dużo większej wagi. Natomiast można polemizować czy kawałek karbonowej rurki, albo raczej dwóch jest tyle warty.

Nie wiem jak można mieć skrajnie złą opinię o niej, chyba że ktoś kupił chińską podróbę i tyłek okazał się za ciężki.

VCLS to jest produkt Ergona z logo Canyona właśnie. Znajomy też użytkuje tą sztycę od dawien dawna i nic złego nie miał do powiedzenia ale gdzieś trafiłem na opinię, że tam się syf dostaje między te elementy i potrafi głosno się odzywać.

Co do ceny to Ergon kosztuje w okolicach 800zł a za sztycę karbonową płąciłem w okolicach 600zł więc to nie jest jakiś drastyczny przeskok.