Pawel198808 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dzięń dobry, wyborów części ciąg dalszy... Jestem na etapie zakupu korby (składam rower na ramie Dartmoor Thunderbird Superenduro 29") i rozważam korbę Shimano FC-M5100 lub FC-M6100 (32 zęby). Standard BOOST, korba z linią łańcucha 52mm (mam nadzieję, że to dobra linia łańcucha do tej ramy, ale wszystkie informacje, jakie znalazłem odnośnie tej ramy, mówią że tak). Mufa suportu 73mm. Czy ktoś z Was miał okazję posiadać jeden i drugi model i może się podzielić wrażeniami? Czy ten montaż blatu Direct Mount daje jakąś przewagę nad klasycznymi śrubami? Dodam, że planuję napęd 1x10, kaseta 11-36 powinna wystarczyć. Mialem okazję jeździć na kasecie 11-51 i to najwyższe przełożenie na pewno nie będzie mi potrzebne. Pozdrawiam Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na "Współczynnik Q (mm)". W niektórych ramach może to mieć znaczenie. DM ponoć jest bardziej rozwojowe. Cytuj
Pawel198808 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu No właśnie nie ma żadnych danych na stronie Dartmoor na ten temat. Muszę zmierzyć szerokość ramy w odległości ok 170mm od środka osi suportu Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu M6100 - q factor 172mm, LL 52mm. M5100 - q factor 178,5mm, LL 52mm. M6120 - q factor 178mm, LL 55mm. 6120 to 6100 z dłuższą osią i dwiema podkładkami dystansowymi. Do ramy projektowanej pod LL52 założysz korbę LL55. Do ramy projektowanej pod LL55 nie założysz korby LL55. Jeśli ma być napęd 1x10 to korby 12 rzędowe shimano odpadają, chyba że na dzień dobry wymienisz zębatkę na nieoryginalną. Zębatki shimano pod 12 rzędów mają węższe zęby. Jeśli ma być tanio i dobrze to bym szukał używanych ramion FC-M6000-B / FC-M7000-B / FC-M8000-B, do tego jakaś zębatka deckas lub inna tego pokroju i zmieścisz się w 200zł. Przynajmniej mi się udało zmieścić w 200zł gdy remontowałem rower siostrzeńca. Jeśli ma być nowe i pasujące wprost z pudełka to FC-M5100. Cytuj
Pawel198808 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowane) Konkretna odpowiedź, poparta konkretnymi argumentami. Piękne dzięki. Wydaje mi się, że pójdę w nowe FC-M5100, zdaje się być kawałkiem solidnej korby, mam tylko nadzieję, że podpasuje bez problemu do mojej ramy 🙂 Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam P. S. Jak to jest z suportem, w SM-BB52 powinny być jakieś podkładki dystansowe? Mufa suportu 73mm Edytowane 2 godziny temu przez Pawel198808 Cytuj
Przecietny Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Cytat Jeśli ma być napęd 1x10 to korby 12 rzędowe shimano odpadają, chyba że na dzień dobry wymienisz zębatkę na nieoryginalną. Zębatki shimano pod 12 rzędów mają węższe zęb Niestety nie mogę się zgodzić, swego czasu testowałem 1x9 z korbą 12 rzedów i wszystko działało dobrze z lańcuchem 9 albo 10. W przypadku autora i tak wziałbym 5100 Cytat Do ramy projektowanej pod LL55 nie założysz korby LL55 Tu pewnie chodziło Ci że, Do ramy projektowanej pod LL55 nie założysz korby LL52 Cytat P. S. Jak to jest z suportem, w SM-BB52 powinny być jakieś podkładki dystansowe? Mufa suportu 73mm tak 3 podkladki 2,5mm Ty zakladasz jedną po stronie napędu Edytowane 1 godzinę temu przez Przecietny Cytuj
cervandes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu LŁ moim zdaniem jest istotna biorąc pod uwagę na których przełożeniach się najczęściej poruszamy. Jeśli na małych zębatkach, to lepsza będzie 55, jeśli na większych to 52mm. Obie wersje będą pracować, ale chodzi o uzyskanie jak najmniejszego przekosu łańcucha na najczęściej używanych biegach. Direct Mount fajne, trzeba pamiętać że potrzeba mieć właściwe narzędzie do jej dokręcenia. FC41/ FC25. Cytuj
Pawel198808 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Jeżeli chodzi o linię łańcucha, do w żadnych parametrach na stronie Dartmoora nie ma informacji o LL, 52mm wnioskuję jedynie po tym, że to rama pod BOOST (148mm). Dziękuję za kolejne konkrety 🙂 Rozumiem, że dodając podkładkę 2.5mm od strony napędu uzyskuję właśnie linię łańcucha 55mm? Czyli tym samym rozstaw misek suportu robi mi się 75.5mm? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi