Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Teściowie w swojej piwnicy znaleźli taki rower zostawiony przez poprzedniego właściciela mieszkania

Wygląda troche podobnie do Scott Pro Evolution z 1991 r. ale równie dobrze moga to byc jedynie naklejki Scotta naklejone na jakiś randomowy MTB z marketu

Przerzutka z tyłu to Shimano Exage 400 LX, korba Sugino Imperial (albo Impel - mało widoczny napis), na ramie nie znalazłem żadnych wklejek, wytłoczeń, flag czy czegoś podobnego

Więc to raczej tylko naklejki Scotta chyba?

scott.jpg

Edytowane przez Martinus_vm
Napisano (edytowane)

To jakiś ulep - być może rama jest od Scotta, ale - przerzutka pochodzi z początku lat 90, hamulce to v-brakei więc co najmniej z drugiej połowy lat 90-tych, kaseta megarange to też nowszy wynalazek. Być może ktoś użytkował ten rower dość intensywnie i go modyfikował w miarę zużywania się części. Scott Evolution Pro 1991 był na pełnej grupie Deore XT, hamulce wtedy były cantilever.

Edytowane przez PiotrWie
  • +1 pomógł 1
Napisano

Rama jest podobna, ale nie zgadza się umiejscowienie przelotek pancerzy na górnej rurze.

Malowanie jest także byle jakie jakie i na pewno nie wyszło od Scott. No chyba że ktoś przemalował rower i dodał te niezbyt porywające naklejki.

Napisano (edytowane)

To jest najprawdziwszy  Scott  z lat 90 a nazywał się Super Evolution  czy jakoś tak .  Jeżeli chodzi o ramę . 

Edytowane przez pecio
Napisano

Nie zamierzam sprzedawać tego roweru, planuje ją przystowac dla żony

Z tego co zdązyłem zauważyć łańcuch jest na przymiarze wyciągniety dobrze ponad 1 %, więc zębatka z tyłu jest do wymiany. Zęby na korbie tez są lekko rekinowate, ale wrzucę zdjecia potem

Z przerzutek - w przedniej manetka obsługuje wszystkie 3 biegi, natomiast mimo zrzucania na 1 bieg najmniejszy blat nie wchodzi. Zakładam że to kwestia regulacji przerzutek i być może nowego łańcucha

Manetka przerzutki z tyłu osuguje tylko biegi 5,6 i 7, nie chce wskoczyc na bieg 4 i niższy. Nie wiem czy to kwestia manetki czy uszkodzona jest również przerzutka

Napisano (edytowane)

Takiego Scotta nie było w ofercie. Ale spoko. Kształt ramy wskazuje na Scotta Super Evolution (były tylko aluminiowe), ciąg linek wskazuje, że to nie będzie model na 1992 bo wówczas ciąg linek był po 'górze rurnej' co się nazywało "Stratocaster", ale w modelu na 1992 zmienili ich bieg na taki bokiem rury jak poniżej, więc to by wskazywało na 1991. Haki wskazują na ramę CrMo. I tu jest ciekawostka bo Scott nie oferował w katalogach/do ogólnej sprzedaży Super Evolution w wersji stalowej. Ale oferował tak zwane rowery pokazowe/dealreskie/pozakatalogowe z tym kształtem ramy, ale właśnie w stalowej CrMo wersji. Nazywały się wóczas Pro Evolution. Choć na Twoim zdjęciu połaczenie chainstays górnych przy podsiodłówce wygląda jak w modelach z 1992 - ciekawe. Generalnie takie Pro Evolution były potem sprzedawane jako właśnie pozakatalogowe wersje. Jednak w tym kolorze nie widziałem, możliwe że przemalowany. A skąd to wszystko wiem? Bo fan retro bike pamięta te rowery, bo się doktoryzował, a i nieco poskładał 😉

1991:

image.png.7b254d95ab84693126528fb228a9849b.png

1992:

image.png.93d91dfe37dd29c9d3752278c6f1839b.png

2026 😉 :

image.png.c5ecf50104f1baa2f5014443bc5145f2.png

Edytowane przez Mentos
  • +1 pomógł 5
Napisano

@Mentos

Z góry dziekuję za bardzo konkretne informacje

Zastanawiam sie - czy jeżeli ta rama faktycznie pochodzi od Scotta - to  na tej ramie powinienem znaleźć jakieś znaczniki, numery seryjne, tabliczki itd.?

Szukałem pod suportem i na dolnej rurze ale nic nie znalazłem

Fakt że nie bardzo wiem jak taki numer seryjny miałby wyglądać

Na innych forach znalazłem informacje że jeszcze kilku innych producentów np Aplinestars, Haro produkowało ramę w tym stylu Elevated Chainstay

Zastanawiam się czy w moim przypadku da się jednoznacznie określic producenta, zwłaszcza jeśli rower miałby być przemalowany. 

Nutka snobizmu cieszy się na myśl, że de facto ze śmietnika mógłbym wyrwać całkiem fajną ramę Vintage, nawet jeśli osprzęt jest już mocno zajechany

• +1 pomógł 1
Napisano
4 godziny temu, Martinus_vm napisał:

Nie zamierzam sprzedawać tego roweru, planuje ją przystowac dla żony

Roweryi akcesoria

Z tego co zdązyłem zauważyć łańcuch jest na przymiarze wyciągniety dobrze ponad 1 %, więc zębatka z tyłu jest do wymiany. Zęby na korbie tez są lekko rekinowate, ale wrzucę zdjecia potem

Z przerzutek - w przedniej manetka obsługuje wszystkie 3 biegi, natomiast mimo zrzucania na 1 bieg najmniejszy blat nie wchodzi. Zakładam że to kwestia regulacji przerzutek i być może nowego łańcucha

Manetka przerzutki z tyłu osuguje tylko biegi 5,6 i 7, nie chce wskoczyc na bieg 4 i niższy. Nie wiem czy to kwestia manetki czy uszkodzona jest również przerzutka

Przemyśl ten temat dwa razy. Zaglądałeś do sterów, suportu, piast?

Może się okazać że tam jest więcej do wymiany niż zostawienia.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Te w sumie pokazówki nie miały moim zdaniem bitych numerów seryjnych. Widziałem wprawdzie tylko dwie, ale numerów nabitych nie znalazłem. Ale już naklejane tłoczone aluminiowe znaczki owszem były, ktoś to pewnie oderwał przy przemalowaniu. Po wykręceniu pakietu może było by widać oryginalny kolor. Dla mnie interesujący temat, zrób więcej lepszych fotek ze szczegółami.

Edytowane przez Mentos
Napisano

A możesz coś napisać o tym rowerze? Kupiłem go w 1992 roku ale nie wiem ile "pokutował" w sklepie - na pewno dość długo. Mam praktycznie prawie wszystkie oryginalne części z wyjątkiem przedniej przerzutki RD- M550 ( pierwsze LX) siodełka i oczywiście opon . Czasem oglądając odrestaurowane retro MTB myślę że go szkoda do jeżdżenia do najbliższego sklepu - do tego mógłbym mieć spokojnie jakiegoś marketowca. No chyba że nie jest to jakaś rzadkość - bardzo niewiele można się dowiedzieć o firmie z internetu, najczęściej piszą że była tajwańska, ale spotkałem się też z tym że miała oddział we Włoszech i to tam sygnowano rowery literą A zamiast napisu Anlen na ramię i że ten włoski oddział miał coś wspólnego z Garym Fisherem.

IMG20260630211931_copy_1013x1351.jpg

IMG20260630212004_copy_1013x1351.jpg

IMG20260630211950_copy_1013x1351.jpg

IMG20260630211939_copy_1013x1351.jpg

Napisano

Postaram sie na dniach wrzucić lepsze fotki roweru

Z uwagi na fakt, ze remont jest raczej średnio opłacalny pewnie po regulacji hamulców zostawie ten napęd tak jak jest.