mariusz_czechy Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Czesc. Mam problem z napędem MTB Deore 2 x 10. Otóż jak łańcuch pracuje na 9 i 10 zębatce na kasecie i przestanę kręcić to po 1 sekundzie czuć lekkie udeżenie w korbe tak jakby łańcuch się nie zatrzymał i próbował dalej kręcić. I jest to tylko na tych 2 zębatkach. Całość ma od nowości jakieś 1000 km. Luzów nigdzie nie ma, jedynie cała kaseta ma wyczuwlany mininalny luz. ALe sprawdzałem i wszystko jest dokręcone. Czy to może być wadliwy bębenek? Piasta Shimano FH-TX505 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Nie masz za długiego łańcucha? Gdyby problem był w bębenku, to wydaje mi się że miałbyś podobny efekt na każdej koronce. Cytuj
uzurpator Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, mariusz_czechy napisał: Czesc. Mam problem z napędem MTB Deore 2 x 10. Otóż jak łańcuch pracuje na 9 i 10 zębatce na kasecie i przestanę kręcić to po 1 sekundzie czuć lekkie udeżenie w korbe tak jakby łańcuch się nie zatrzymał i próbował dalej kręcić. I jest to tylko na tych 2 zębatkach. Całość ma od nowości jakieś 1000 km. Luzów nigdzie nie ma, jedynie cała kaseta ma wyczuwlany mininalny luz. ALe sprawdzałem i wszystko jest dokręcone. Czy to może być wadliwy bębenek? Piasta Shimano FH-TX505 Sprzęgło w przerzutce załączone? Rozumiem, że 9 i 10 zębatka to te najmniejsze? Cytuj
mariusz_czechy Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 9 i 10 to najmniejsze zebatki. Przerzutka to Deore RD-M4120 SGS i wydaje mi sie ze ona nie ma sprzegla, Bynajmniej nie widze nigdzie zadnego przelacznika Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Jeżeli fizycznie któraś z zębatek nie została uszkodzona, a łańcuch normalnie pracuje na sworzniach (zgina się) to ja bym szukał przyczyny w bębenku. Chociaż... Może być tak jak pisał @przecietny.kolarz. Trzeba też wziąć pod uwagę, że na małych zębatkach sprężyna dużo mniej naciąga łańcuch. Edytowane 4 godziny temu przez chudzinki Cytuj
uzurpator Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @mariusz_czechy Domniemam zatem, że to kaseta 11-42? W każdym razie - te typy tak mają. Konkretnie - masz ciężką kasetę która podczas jazdy się żwawo obraca, zwłaszcza na szybkich przełożeniach. Kiedy przestajesz pedałować, to dzięki Newtonowi Trzeciemiu, kaseta wciaż chce się obracać, i jedyne co ją hamuje to sprzęgło w przerzutce ( którego nie masz ) i anemiczna sprężyna przerzutki. Tak, to jest bubel by Shimano - tzn, sprzedawanie przerzutek bez sprzęgła do dużych kaset. Wymiana przerzutki na RD-M5120 powinna rozwiązać problem. Cytuj
mariusz_czechy Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Da sie z tym jezdzic, aczkolwiek w starym rowerze mam Deore na 8 rzedowej kasecie i kultura jest zupelnie inna. A jesli jak mowicie Ten typ tak ma to na razie bede jezdzil. Dzieki za wszelkie informacje Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Potwierdzam zdanie @uzurpator na podstawie doświadczenia z 2x11. Bezwładność kaset z dużymi koronkami jest na tyle duża że miota łańcuchem gdy ustanie napędzanie. Pomaga przerzutka z sprzęgłem. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu @KSikorski @uzurpator, dziwne mi się to wydaje, ale skoro zgodnie tak stwierdzacie... Cytuj
Dokumosa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Można jeszcze sprawdzić dł łańcucha oraz bębenek czy pracuje bez nadmiernego oporu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi