Mikul94 Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Witajcie, No to tak. Kupiłem używanego DSX1. Był on kupiony nowy w styczniu 2025, a ja odkupiłem go z drugiej ręki z przebiegiem ok 500-600 km. jakież było moje zdziwienie podczas ustawiania przerzutek, jak usłyszałem szumienie łożysk w tylnym kole. Efekt występuje gdy rozpędzę koło i przestane kręcić pedałami. Niestety szum jest dość głośny, więc pewnie przeoczony też przez poprzedniego użytkownika i dlatego nic z nim nie robił. Obstawiam Łożyska bębenka. Kupiłem już potrzebne klucze (klucz Special B, Klucze konusowe smary itp.) aby go rozkręcić. Chciałem zapytać o wasze zdanie na podstawie doświadczenia. Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? Czy jednak ograniczyć się do wymycia i przesmarowania wszystkiego na nowo? Nie lubuje się w takich naprawach (mechanika), więc nie chciał bym rozbierać tego 2x. W razie potrzeb mogę nagrać filmik tego dźwięku aby zobrazować skale problemu. Z góry dzięki za pomoc, Cytuj
chudzinki Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Cytat Czy po roku jazdy od nowości obstawiać że łożyska są już tak zajechane, że trzeba je całkowicie wymienić? Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje. Cytuj
Mikul94 Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca Cytat Wg mnie, po takim przebiegu, to musiałby ktoś zupełnie w fabryce zapomnieć o smarze żeby cokolwiek się z nimi stało. Ten głośny szum już mi nie bardzo pasuje. No nic, wrócę dzisiaj do domu to pierwsze co nagram symptomy. i prześle update. Cytuj
cervandes Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca No ale chwilunia, zanim zaczniesz spawać i ciąć kątówką. Łożyska bębenka NIE PRACUJĄ gdy przestajesz pedałować. One się kręcą tylko podczas pedałkowania. Cytuj
Dokumosa Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca W piastach konusowo-kulkowych jest odwrotnie - kręcą się kiedy koło się kręci i kaseta stoi. 2 Cytuj
Mikul94 Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca Nakręciłem https://drive.google.com/file/d/18Fuua2tMX-I8JZQA9GgiFmrwznCEKjRO/view?usp=drivesdk Dajcie znać czy plik chodzi - mam nadzieję że słychać różnice kiedy kręcę a kiedy nie. Jak już mam wasza agencje to zerknelibyscie na przerzutkę że zdjęcia. Czy kilka przerzutki nie powinny być w linii? Łańcuch wrzucony na najwiekssa zębatkę. Jakoś wyregulowalem przerzutkę aby chodziła w miarę na dolnym i górnym zakresie bez strzelania ale łatwo nie było. Nie wiem czy jest przygięta czy po prostu ją lewy jakiś. https://zapodaj.net/plik-UvxDkVywhq Dzięki za pomoc ! Cytuj
chester_jds Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Film chodzi i słychać lekkie huczenie przy obracającym się kole bez zapodania napędu. Cytuj
Mikul94 Napisano 19 Czerwca Autor Napisano 19 Czerwca Dzięki za potwierdzenie. Wg was buczenie lekkie to spróbuję rozebrać bębenek jak przyjdą klucze, wymienię smar itp. od razu spisze sobie rodzaj łożysk gdyby trzeba było je wymienić Cytuj
chudzinki Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Raczej tam są zwykłe kulki jak napisał @Dokumosa. A koło nie ma luzu na boki? Cytuj
Mikul94 Napisano 19 Czerwca Autor Napisano 19 Czerwca Ciężko dostrzec kaseta lekko faluje na boki, ale wyczytałem że to normalne przy takim osprzęcie. Koło raczej brak widocznego luzu gołym okiem i wyczuwalnego ręką przy próbie szarpnięcia na boki. Rozbiore, nasmaruje te kulki i skrece wszystko, ewentualnie jeżeli któryś element jest niedokręcony to przy skręcaniu go dociagne Cytuj
Seb Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca Przede wszystkim podaj co to za piasta -> model. Zrób pełny serwis tej piasty i bym się zainteresował przednią też przy okazji. Jak dla mnie gdzieś smar wypłukało pewnie i chodzi na sucho i na brudzie. Cytuj
chudzinki Napisano 19 Czerwca Napisano 19 Czerwca @Mikul94, a jeszcze jedno - przy końcu słychać takie dwa "uderzenia", a nie widać żebyś cokolwiek robił. Zauważyłeś? Cytuj
Mikul94 Napisano 19 Czerwca Autor Napisano 19 Czerwca Jest to standardowa Piasta Marina DSX1 2025. Zgodnie z opisem. Hub Rear Forged Aluminum Alloy, 142x12mm, Disc, 32H Tyle udało się znaleźć w i internatach. Przednie koło chodzi pięknie bez zarzutów. Tak zrobię, wszystko wymyje i przesmaruje - pełen serwis zgodnie z poradnikami z YT. Co do uderzenia na końcu, to użyłem hamulce może coś tam zapukało przez to. W razie problemów z serwisem/czymś nietypowym w budowie dla znać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi